Видео: Лигети исписао историју у Бивер Крику!

Американац Тед Лигети постао је тек трећи скијаш у историји који је на три Светска првенства заредом освојио титулу у једној дисциплини.

Остали спортови 15.02.2015 | 20:30
Видео: Лигети исписао историју у Бивер Крику!

Лигети је у петак увече био класа за себе у велеслалому Бивер Крику, на својој домаћој стази, где је тријумфовао са 45 стотинки предности у односу на Марсела Хиршера из Аустрије.

На трећем степенику победничког постоља нашао се Француз Алекси Пантиро, који је имао 88 стотинки лошије време од америчког скијаша.

Кључ Лигетијевог тријумфа била је друга вожња после које ниједан од ривала није успео да му припрети. Американац је после прве рунде био пети, да би у другој за више од једне секунде надмашио скијаша који је до тада држао прву позицију.

“Та вожња је била фантастична, без сумње. Ишао сам до самих граница и ова победа је дефинитивно емотивна јер је ова сезоне била пуна успона и падова, уз доста мука. Вратити се на овакав начин на оваквом такмичењу је велика ствар”, истакао је Лигети, “Ово је стаза на којој се најбоље осећам. Волим да скијам у Сједињеним Државама, а заиста ретко добијамо прилику да уживамо у томе”.

Лигети је у Бивер Крику и Вејлу бранио три титуле освојене пре две године у Шладмингу – у супервелеслалому, суперкомбинацији и велеслалому. Ипак, то је успео само у својој најјачој дисциплини, док је у комбинацији морао да се задовољи бронзом.

На тај начин, Американац је наставио низ злата започет пре четири године у Гармиш-Партенкирхену, а пре њега ниједан скијаш није освојио три најсјајнија одличја у велеслалому заредом. Тако нешто пошло је за руком једино Швеђанину Ингемару Стенмарку у слалому и Ћетилу Андреу Омоту у комбинацији.

Лигети је победом у велеслалому свој број медаља на планетарном шампионату довео до седам, од којих је пет злата. Тако је уједно постао најуспешнији амерички скијаш што се тиче светских медаља, претекавши Бодија Милера, који има пет медаља, од којих су четири златне.

Коментари / 0

Оставите коментар