Video: Ligeti ispisao istoriju u Biver Kriku!

Amerikanac Ted Ligeti postao je tek treći skijaš u istoriji koji je na tri Svetska prvenstva zaredom osvojio titulu u jednoj disciplini.

Ostali sportovi 15.02.2015 | 20:30
Video: Ligeti ispisao istoriju u Biver Kriku!

Ligeti je u petak uveče bio klasa za sebe u veleslalomu Biver Kriku, na svojoj domaćoj stazi, gde je trijumfovao sa 45 stotinki prednosti u odnosu na Marsela Hiršera iz Austrije.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Francuz Aleksi Pantiro, koji je imao 88 stotinki lošije vreme od američkog skijaša.

Ključ Ligetijevog trijumfa bila je druga vožnja posle koje nijedan od rivala nije uspeo da mu pripreti. Amerikanac je posle prve runde bio peti, da bi u drugoj za više od jedne sekunde nadmašio skijaša koji je do tada držao prvu poziciju.

“Ta vožnja je bila fantastična, bez sumnje. Išao sam do samih granica i ova pobeda je definitivno emotivna jer je ova sezone bila puna uspona i padova, uz dosta muka. Vratiti se na ovakav način na ovakvom takmičenju je velika stvar”, istakao je Ligeti, “Ovo je staza na kojoj se najbolje osećam. Volim da skijam u Sjedinjenim Državama, a zaista retko dobijamo priliku da uživamo u tome”.

Ligeti je u Biver Kriku i Vejlu branio tri titule osvojene pre dve godine u Šladmingu – u superveleslalomu, superkombinaciji i veleslalomu. Ipak, to je uspeo samo u svojoj najjačoj disciplini, dok je u kombinaciji morao da se zadovolji bronzom.

Na taj način, Amerikanac je nastavio niz zlata započet pre četiri godine u Garmiš-Partenkirhenu, a pre njega nijedan skijaš nije osvojio tri najsjajnija odličja u veleslalomu zaredom. Tako nešto pošlo je za rukom jedino Šveđaninu Ingemaru Stenmarku u slalomu i Ćetilu Andreu Omotu u kombinaciji.

Ligeti je pobedom u veleslalomu svoj broj medalja na planetarnom šampionatu doveo do sedam, od kojih je pet zlata. Tako je ujedno postao najuspešniji američki skijaš što se tiče svetskih medalja, pretekavši Bodija Milera, koji ima pet medalja, od kojih su četiri zlatne.

Komentari / 0

Ostavite komentar