Адвокати забринути за сопствену безбједност

Адвокати у Босни и Херцеговини огорчени су и разочарани јучерашњим стравичним догађајима који су се догодили њиховим колегама.

Босна и Херцеговина 14.02.2015 | 19:22
Адвокати забринути за сопствену безбједност

Изражавају огромну забринутост својом неадекватном заштитом и небригом власти да се законским оквиром знатно боље регулише та област.

Подсјећамо, у улици Бихаћких бранилаца у Бихаћу јуче у 8:25 сати у експлозији непознате експлозивне направе испред једне адвокатске канцеларије смртно је страдала адвокатица Јасмина Коричић (61). Али, то није било све.
Наиме, активирана је још једна експлозивна направа која, на сву срећу, није однијела живот. Тај напад догодио се синоћ, нешто иза 23 сата, када је експлозивна направа, подметнута од стране непознатих особа, експлодирала у канцеларији тузланског адвоката Фарука Балијагића.

Реакције адвоката у нашој земљи су очекиване. Сматрају како њихов позив, за разлику од судија и тужилаца, апсолутно није заштићен и довољно регулисан законским оквирима.

Адвокатица Нада Далипагић казала је да већ одавно упозорава како је сигурност адвоката никаква.

"Увијек сам говорила, не само да ту органи безбједности морају повести више рачуна, него се мора донијети једно трајније законско рјешење.

"Не може бити добре адвокатуре без доброг судства, односно доброг судства без добре адвокатуре. Према томе, мора се схватити да та тијела судске власти не могу функционисати једно без другог. У тој тродиоби адвокати немају апсолутно никакве заштите", казала је Далипагић.

Наводи како је посебно разочарава чињеница да се увијек дигне мало прашине само онда када се догоди неки сличан инцидент, а онда се на све то врло брзо заборави.

"Убиство адвокатице превршило је сваку нормалну мјеру и због тога сваки нормалан адвикат осјећа несигурност и једноставно није у стању да ради. Вјерујте ми, јуче, након што сам о томе сазнала, одмах сам распустила своју канцеларију и рекла колегама им да иду кући. Једноставно, били смо потпуно неспособни за било какав рад. А управо тако је поступила и већина адвоката", додала је Далипагић.

Адвокатица Татјана Савић такође наглашава да адвокати који обављају своју дјелатност нису заштићени као други учесници у правосуђу.

Као примјер навела је чињеницу да се напади на судије и тужиоци сматрају квалификованим кривичним дјелима, за разлику од напада на адвокате, који се сматрају само обичним кривичним дјелима.

"Међутим, очигледно да је потребна нека систематска промјена у друштву уопште, јер мислим да саме измјене законског оквира не би спријечиле овакве догађаје. Исто тако, сматрам да се на много виши ниво подижу било какви напади на судије или тужиоце, док напади на адвокате пролазе уз пар вијести док се сам догађај деси, без неких јавних осуда од високих званичника", рекла је Савићева.

Адвокат Керим Челик огорчен је јучерашњим трагичним догађајима.

И он наводи како адвокати у БиХ нису адекватно заштићени.

"Искрено, веома ми је жао колегинице Коричић из Бихаћа, а јутрос сам, када сам дошао у канцеларију, сазнао и за Балијагића. Ово стварно нема смисла, али мора се нешто предузети. Адвокатска комора ФБиХ мора нешто иницирати. И судије, и тужиоци и адвокати, сви смо ми службене особе, иако нас, адвокате, тако не третирају", рекао је Челик.

Истиче да је статус адвоката у БиХ, прије свега у ФБиХ, дотакао само дно.

"Вјерујте, ни мени није једноставно. Ја радим тешке кривичне предмете. Јуче када сам долазио на посао, у стубишту гдје ми се налази канцеларија, нема расвјете. Наравно да човјеку није једноставно, јер буде и пријетњи и свега. Онда се ради до касно у канцеларији - није то посао да се ради до 15 до 16 сати, па да идете кући, већ посао практично почиње послије 17 сати, када се заврше суђења", додао је Челик.


(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

дјордје

14.02.2015 18:54

И треба да сте забринете, ви и сурујете са тужиоцима, судијама, ви сте најјгора мафија гори и од сицилијанске све увезано....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.02.2015 19:12

Адвокати бране криминалце . Они им исприцају све да би их ови као могли сто боље бранити а онда их уцењују високим тарифама ,а кад преврше меру дешава се ово .Познато је да адвокати малтене не плацају порезе јер све наплацују у кешу. Да им се испита вредност имовине и пријављени порез .Опа бато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар

14.02.2015 19:35

Не дешавају се чуда невиђена само у Међугорју и сличним мјестима, већ и у тунелима и катакомбама на кривудавом и врлудавом правцу тужилац-судија-адвокат..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аноус

14.02.2015 20:23

Тако то бива кад судије и тузиоци нераде свој посао како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

14.02.2015 20:35

Људи моји ко да вас застити када криминалци раде са властима односно власт са криминалцима па кога да заступате гдје год се окренете криминалац зато вас савјетујем распустајте своје канцеларије и цувајте породицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

15.02.2015 08:34

Адвокати бране криминалце,из све снаге се труде да надју рупе у закону.смицалице за свједоке,утичу свијим везама на судије,тужиоце,судске вјештаке,полицајце, Оштећенима кривичним дјелима ако немају пуно новца да дају свом адвокату нема ко помоћи да се додје до правде, Највећа кривична дјела бивају не процесуирана,прекидају се истраге,изузимају се судије,вјестаци не додју на главно рочише,адвокат оштеченог шурује са адвокатом криминалца и тако без краја, Из свега се само богате адвокати прије свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

15.02.2015 09:54

Како су сијали нека и зању, кад су они били забринути за обицног малог цовјека- никад, само паре за њих знаце све.Зато од сад бар памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

16.02.2015 07:29

АДВОКАД НА 30-50 СТАНОВНИКА ПОКАЗУЈЕ КАКВО СМО КРИМИНИЛИЗОВАНО ДРУШТВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тибор

16.02.2015 13:50

Е Боже драги какви смо ми људи па адвокат је први у линиј одбране права на поштивање закона какве паре па већина једва плаћа рачуне.

ОДГОВОРИТЕ