Нафту из Хрватске „Мол” ће прерађивати у Србији?

Мађарска компанија "МОЛ" близу одлуке да обраду "црног злата" из Сиска пресели у рафинерију у Панчеву. Могућа обрада и у Мађарској или Босни и Херцеговини. Производње нафте у Сиску нема више ни у плану.

Регион 14.02.2015 | 15:10
 Нафту из Хрватске „Мол” ће прерађивати у Србији?

Српска рафинерија ускоро би могла да обрађује хрватску нафту. Наиме, мађарски МОЛ, који има већински пакет акција у највећој нафтној компанији ИНА у Хрватској, размишља да "црно злато" које извади у Хватској пресели у суседне земље и тамо их обрађује.

На мапи могућих рафинерија које би овај посао могле да ураде, поред оних у Мађарској и БиХ, нашла се и наша панчевачка.

Затварање рафинерије у Сиску надомак Загреба отворило је питање где ће се хрватска нафта сад обрађивати. Међу анализама МОЛ за хрватско тржиште, нашао се и план за пребацивање "црног злата" изван граница ове земље.

Мађарске анализе су показале да би хрватска нафтна поља могла да се умреже са рафинеријама у Босни и Херцеговини, Србији и Мађарској. И сам директор МОЛ Жолт Хернади рекао је да је садашње стање у ИНА, са две рафинерије, економски неодрживо.

Из ИНА кажу да није посреди извоз енергената код суседа, већ само прерада нафте.

"У Рафинерији нафте Сисак у току је привремена обустава производње као мера оптимизације пословања", кажу у ИНА. Поновно покретање производње зависи од спољашњих фактора.

Независно од тога, константно тражимо најбољи начин да комерцијализујемо своју производњу и тако омогућимо одржив развој. У том смислу, извоз домаће нафте у будућности остаје једна од доступних опција за компанију.

Такође, имајући на уму озбиљна ограничења транспортовања домаће нафте ЈАНАФ нафтоводом, ИНА има одговорност разматрања осталих могућности транспорта са циљем максимизирања вредности свог производа.

У трогодишњем плану нафтне индустрије рафинерије Сисак нема. За то време, мисле домаћи стручњаци, Србија би могла да уђе на ово енергетско тржиште.

"Србија има сву потребну механизацију и капацитет да обрађује хрватску нафту и већи него што је потребно", мисли Љубинко Савић из Удружења за енергетику.

"Сисачкој рафинерији је потребна модернизација, а за то време, Србија може да преузме посао. Квалитет њихове домаће нафте је сличан оном у Војводини. Треба ипак имати у виду да бисмо ми ту обављали услужну делатност обраде њихових енергената".

Вероватно ће, каже Савић, бити расписан међународни тендер на који ће рафинерије у окружењу моћи да конкуришу.

ПОБУНА

Одбор за обрану Рафинерије нафте Сисак и очување радних места саопштио је прексиноћ да неће дозволити да се хрватска нафта прерађује у Босни и Херцеговини, Србији или Мађарској.

"Позивамо Владу Хрватске да заштити хрватске националне интересе, раскине међудеоничарски уговор, захтева укидање Одбора извршних директора и Хрватској врати понос националне вертикално интегрисане компаније и јачину какву је уживала деценијама", кажу из Одбора.

Прерада нафте стала је средином прошлог месеца у хрватској рафинерији у Сиску, а будући да нова нафта није набављена, из Групе за одбрану рафинерије Сисак упозоравају како је све изгледније да ће ускоро трајно престати с прерадом "црног злата" на овом месту.

У међувремену је прозводња хрватске нафте сконцентрисана у рафинерији у Ријеци.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Петар Пан

14.02.2015 16:58

Ово нема везе са Хрватском и Србијом. Ово је прица измедју Руса и Мађара. Други завадили, сад лаксе је*у...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.02.2015 06:27

Хрвати су спремни да удју у рат са Мађарском и Србијом ако се то деси :))

ОДГОВОРИТЕ