Naftu iz Hrvatske „Mol” će prerađivati u Srbiji?

Mađarska kompanija "MOL" blizu odluke da obradu "crnog zlata" iz Siska preseli u rafineriju u Pančevu. Moguća obrada i u Mađarskoj ili Bosni i Hercegovini. Proizvodnje nafte u Sisku nema više ni u planu.

Region 14.02.2015 | 15:10
 Naftu iz Hrvatske „Mol” će prerađivati u Srbiji?

Srpska rafinerija uskoro bi mogla da obrađuje hrvatsku naftu. Naime, mađarski MOL, koji ima većinski paket akcija u najvećoj naftnoj kompaniji INA u Hrvatskoj, razmišlja da "crno zlato" koje izvadi u Hvatskoj preseli u susedne zemlje i tamo ih obrađuje.

Na mapi mogućih rafinerija koje bi ovaj posao mogle da urade, pored onih u Mađarskoj i BiH, našla se i naša pančevačka.

Zatvaranje rafinerije u Sisku nadomak Zagreba otvorilo je pitanje gde će se hrvatska nafta sad obrađivati. Među analizama MOL za hrvatsko tržište, našao se i plan za prebacivanje "crnog zlata" izvan granica ove zemlje.

Mađarske analize su pokazale da bi hrvatska naftna polja mogla da se umreže sa rafinerijama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj. I sam direktor MOL Žolt Hernadi rekao je da je sadašnje stanje u INA, sa dve rafinerije, ekonomski neodrživo.

Iz INA kažu da nije posredi izvoz energenata kod suseda, već samo prerada nafte.

"U Rafineriji nafte Sisak u toku je privremena obustava proizvodnje kao mera optimizacije poslovanja", kažu u INA. Ponovno pokretanje proizvodnje zavisi od spoljašnjih faktora.

Nezavisno od toga, konstantno tražimo najbolji način da komercijalizujemo svoju proizvodnju i tako omogućimo održiv razvoj. U tom smislu, izvoz domaće nafte u budućnosti ostaje jedna od dostupnih opcija za kompaniju.

Takođe, imajući na umu ozbiljna ograničenja transportovanja domaće nafte JANAF naftovodom, INA ima odgovornost razmatranja ostalih mogućnosti transporta sa ciljem maksimiziranja vrednosti svog proizvoda.

U trogodišnjem planu naftne industrije rafinerije Sisak nema. Za to vreme, misle domaći stručnjaci, Srbija bi mogla da uđe na ovo energetsko tržište.

"Srbija ima svu potrebnu mehanizaciju i kapacitet da obrađuje hrvatsku naftu i veći nego što je potrebno", misli Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku.

"Sisačkoj rafineriji je potrebna modernizacija, a za to vreme, Srbija može da preuzme posao. Kvalitet njihove domaće nafte je sličan onom u Vojvodini. Treba ipak imati u vidu da bismo mi tu obavljali uslužnu delatnost obrade njihovih energenata".

Verovatno će, kaže Savić, biti raspisan međunarodni tender na koji će rafinerije u okruženju moći da konkurišu.

POBUNA

Odbor za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mesta saopštio je preksinoć da neće dozvoliti da se hrvatska nafta prerađuje u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili Mađarskoj.

"Pozivamo Vladu Hrvatske da zaštiti hrvatske nacionalne interese, raskine međudeoničarski ugovor, zahteva ukidanje Odbora izvršnih direktora i Hrvatskoj vrati ponos nacionalne vertikalno integrisane kompanije i jačinu kakvu je uživala decenijama", kažu iz Odbora.

Prerada nafte stala je sredinom prošlog meseca u hrvatskoj rafineriji u Sisku, a budući da nova nafta nije nabavljena, iz Grupe za odbranu rafinerije Sisak upozoravaju kako je sve izglednije da će uskoro trajno prestati s preradom "crnog zlata" na ovom mestu.

U međuvremenu je prozvodnja hrvatske nafte skoncentrisana u rafineriji u Rijeci.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Petar Pan

14.02.2015 16:58

Ovo nema veze sa Hrvatskom i Srbijom. Ovo je prica izmedju Rusa i Mađara. Drugi zavadili, sad lakse je*u...

ODGOVORITE
Name

Vuk

15.02.2015 06:27

Hrvati su spremni da udju u rat sa Mađarskom i Srbijom ako se to desi :))

ODGOVORITE