Хрвати љути због Тесле

Изложбу о славном научнику у Шпанији организују Музеј Николе Тесле у Београду и Фондација "Телефоница", а покровитељ је Амбасада Србије у Мадриду, пише Јутарњи лист.

Србија 13.02.2015 | 20:28
Хрвати љути због Тесле

На улазу у изложбени простор у срцу Мадрида пише да је Никола Тесла рођен 1856. године у Смиљану, српском селу у Аустријском царству. Исти уводни текст стајао је и на интернет страници Фондације.

Хрватска туристичка заједница у Мадриду упозорила је хрватску амбасаду која је контактирала са организаторима.

"Истакли смо да је Тесла рођен у Смиљану у Хрватској и да је позната његова изјава: 'Поносим се српским родом и хрватском домовином'", рекла је Кармен Шешеља, саветница у хрватској амбасади.

Истиче да је текст на сајту исправљен, тако што сада пише да је Никола Тесла северноамерички истраживач српског порекла, рођен у Смиљану, месту с већинским српским становништвом у данашњој Хрватској.

Јутарњи лист истиче да тај податак није тачан, "ни данас, нити у време Теслиног рођења".

Помоћник директора београдског Музеја Николе Тесле Владимир Јеленковић напомиње да изложба отворена у новембру прошле године нема примеса никакве политике.

"Нема ничег спорног. Тесла је рођен у Војној крајини у Аустријском царству, у Хабсбуршкој Монархији", наглашава Јеленковић и образлаже да је Војна крајина у време Теслиног рођења била под директном аустријском управом.

Како каже, Војна крајина је укинута и враћена матици 1881. године.

"Дакле, Војна крајина у време Теслиног рођења нема никакве везе са Хрватском нити у било којој варијанти то може бити земља генијалног истраживача", тврди Јеленковић.

Ипак, истиче да београдски Музеј Николе Тесле у својим самосталним изложбама користи најкоректније изразе за Теслу: српско-амерички научник, физичар, инжењер и проналазач, рођен у селу Смиљану, у Војној крајини (тада у Аустријском царству, данас у Републици Хрватској).

Саветница у хрватској амбасади Кармен Шешеља напомиње да организатори у Мадриду "нигде нису споменули Теслине везе с Хрватском".

Јутарњи лист пише да ово није први такав спор у Мадриду.

Пре две године је у главном граду Шпаније организована изложба о Иви Андрићу, добитнику Нобелове награде за књижевност и југословенском дипломати у Мадриду.

Србија се наметнула за главног организатора, а различите ставове на отварању изложбе изразили су представници амбасада Хрватске и БиХ, наводи лист.

Изложбу под називом "Никола Тесла: Његова је будућност" сваког дана посети неколико хиљада људи, а викендом тај број достигне и 12.000 посетилаца. Организатори тврде да је реч о највећој изложби о Тесли, која из Мадрида путује у Мексико, Аргентину, Бразил и Чиле.

У последњих неколико година, изложба је приказана у више од 20 земаља, укључујући Аустрију, Француску, Кину, Аустралију и САД.

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

па

13.02.2015 19:34

Олују славе, а да Никола Тесла није био то сто је био, заврсио би у Јасеновцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

13.02.2015 20:30

Е какви Хрвати налет их било. Немају се цим похвалит па оце тудје да присвоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

13.02.2015 21:36

Како немају са цим да се поносе Хрвати имају своју Китаровицку то је њихова дика хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијо

13.02.2015 21:42

Као и увјек. "Зеле" тудје. Крајину су нам вец отели. Не стиде се ницега! А треба ли би да размисле ко су и ста су!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зенга

13.02.2015 22:01

Срби (БиХ) их подрзавали док су се борили против Муслимана, и након тога ста су ти истомисљеници радили Србима, опет их заститите.. Памте то они!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.02.2015 22:02

Да, имају они КИТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.02.2015 22:24

Недај Бозе да није био син православног свестеника одавно бих се он звао Анте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

14.02.2015 03:42

Ово је стварно несхватљиво! Неко ко мрзи Србе, убија их цим му се прузи прилика сада те исте у свијету зели да представи као Хрвате. Па Тесла би био сто посто убијен у Хрватској да није отисао за Америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.02.2015 05:04

Па ако се поносе Теслом ЗАШТО СУ СРУШИЛИ ЦРКВУ У КОЈОЈ ЈЕ ТЕСЛА КРШТЕН И ГДЕ МУ ЈЕ ОТАЦ СЛУЖИО КАО ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК СПЦ БОЖЕ ПРАВДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

14.02.2015 06:27

НЕ ВЈЕРУЈТЕ ЛАТИНИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

14.02.2015 12:13

Ста дискутујете толико око Тесле? Све сто је радио и створио је било у Америци. Према томе српскохрватски Американац.Ста имате од тога, Србин роден у Хрватској или боље рецено хрватски Србин.

ОДГОВОРИТЕ