Да ли ће СНСД тужити БиХ због смањења плата?

Посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ расположени су, бар декларативно, за смањење својих привилегија.

Босна и Херцеговина 13.02.2015 | 16:54
Да ли ће СНСД тужити БиХ због смањења плата?

На последњем засједању покренули су законску процедуру за укидање тзв. “бијелог хљеба”, односно привилегије да 12 мјесеци након истека мандата примају пуни износ посланичке плате. Да ли ће бити расположени за смањење плата и неких других накнада?

Закон којим се укида тзв. “бијели хљеб” у парламентарну процедуру упутили су посланици СББ-а.

,,Сматрамо да је анахроно ситуацији у БиХ да неко може за нерад да добија плату'', истиче посланик СББ-а Мирсад Ђонлагић.

Овај приједлог поздрављају и у невладином сектору, прије свега јер долази на почетку мандата посланка, а не као до сада у задњој години мандата која је уједно и изборна.

,,Наши парламентарци за један мандат зараде 230-300 хиљада марака, а након тога на основу права на “бијели хљеб” додатних 40-50 хиљада. То нису занемарива средстава у земљи и којој су грађани све сиромашнији И када имамо 550 хиљада незапослених. Неморално је,без обзира на то што закон допушта, да се прима 12 плата након истека мандата'', сматра Ивица Ћавар и Центара цивилних иницијатива.

Нажалост, постоје неки који се противе укидању “бијелог хљеба”, а сматрају
да за то имају оправдан разлог.
,,Нама се чини да ће тада особе које сада имају право на “бијели хљеб”, задњу годину свог мандата искористити да себе смјесте на неко радно мјесто, а неће радити оно што треба да раде'', каже Никола Ловриновић посланик ХДЗ-а БиХ.

У СДС-у подржавају захтјев колега из СББ-а, али истичу да је закон урађен исхитрено и да његово усвајање не значи укидање “бијелог хљеба”. Зато су предложили закључак који је добио подршку вечине посланика, а којим се нови Савјет министара задужује да, најкасније до јуна ове године, уради потпуно нови Закон којим ће се укинути привилегије и смањити плате и накнаде свих функционера у Заједничким иснституцијама БиХ. Тражи се и нови Закон о сукобу интреса којим би се онемогућило да функционери имају примања по више основа.

,,Прошле године су трошкови за “бијели хљеб” били 178 хиљада марака, а трошкови за телефон 3 милиона марака.Не може више свако да користи службене аутомобиле.На управне и надзорне одборе трошимо 6 милиона марака,а ту сједе људи који већ примају плате из буџета'', напомиње посланик СДС-а Александра Пандуревић и наводи примјер Агенције за контролу ваздушног саобраћаја БиХ у којој чланови Савјета за 8 радних дана мјесечно примају 5 хиљада марака, а прримају и плату из буџета.

,,Када се све сабере они мјесчно приме измедју 8 и 9 хиљада марака'', истиче Пандуревићева.

Посланици СНСД-а нису подржали ни Закон којим се покушава укинути “бијели хљеб”, ни Закључак СДС-а о смањењу плата и накнада, јер су, као и обично напустили сједницу. Ипак имају своје мишљење о Закону.

,,Закон је проблематичан по свим основама. Нема уставни основ, јер Дом народа није завршио процедуру измјене Устава БиХ, односно члана 9 којим се забрањује смањење плата функцинерима у току мандата.Ако се усвоји овај Закон, сви који буду оштећени могу тужити БиХ и добиће спор'', тврди посланик СНСД-а Душанка Мајкић.

Алексндра Пандуревић из СДС-а сматра да је тај бесмислени члан Устава требало давно укинути.

,,СДС је спреман да то уради већ сутра'', каже Пандуревићева и истиче да је СНСД годинама против тога, јер кажу да није паметно и добро отварати Устав БиХ.

Подсјећамо, посланици и делегати Парламентарне скупштине БиХ већ су прекршили фамозни члан 9 Устава БиХ када су прије пар година смањили своје плате за 4,5 одсто. До данас нико због тога није тужио државу.
Да ли ће то можда урадити кадрови СНСД-а након што остану без функција у Заједничким институцијама БиХ?

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Милос

13.02.2015 16:08

Њима из СНСД-а никада није доста,а прије свега господји Марковиц која усла у треци мандат који це управо цинити 12 година сто је близу 1,5 милиона марака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

13.02.2015 16:13

Не могу да схватим да неки људи упорно зиве у неким облацима и надањима у оно сто није нити це задуго бити, а раде упорно да срусе оно сто сад имају. Па и најглупљи цовјек на свијету це реци да од Независне РС нема и неце бити ниста, да "назови" надлезности ентитета и Дистрикта директно русе сами себе и да се губе у разним прописима (превозници, дрвопрерада, пољопривреда, путеви, катастар) и цине сами себе јос сиромаснијим, да нам привреда зависи од извоза у земље које јос нису цланице ЕУ, да једемо најнездравију храну у Европи, да имамо најгоре правосудје (јер га дијелимо на ентитете), да не признајемо никога осима нас Срба, Хрвата и Босњака (мислим на Роме и Јевреје и остале), да нам возови касне вец у поласку, да облацимо и обувамо канцерогену одјецу и обуцу из Кине, итд. Нема тог политицара из РС, ФБиХ и БиХ да ме мозе убиједити да ради за добробит народа, све док ове ствари не искорјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

13.02.2015 16:33

Не признају БиХ али признају плате које су у сфери "вјеровали или не" а сада ће да туже некога ко по њиховом мишљењу не постоји. Па гдје је ту логика.Само у СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

13.02.2015 17:22

ХАХАХА, ЦУЈ МАЈКИЦКА СМАТРА НЕСТО ...ХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре шиме

13.02.2015 19:27

Ди си Шиме

Name

за логику

13.02.2015 18:20

Мани се логике. За реалисту; Да ли је је Косово некад било држава? За Милоша; Који је мандат Пандуревићки и да ли се некад нечег одрекла као и Босић којем је плата 6,700. За Симе: Мајкићева тврди а Пандуревићка сматра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реСиме

13.02.2015 18:26

Најбоље да прочиташ текст па тек онда коментаришеш.Мијењаш Мајкић и Пандуревић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

13.02.2015 19:53

Најправедније би било да се свима укину плате па да добровољно и патриотски заступају интересе свог народа. Лако је бити патриота кад ти капне у џеп пар хиљада марака месечно. Исто као и кад наши људи у иностранству србују и велики су Срби. Кад су тако велики Срби нека се врате и додју да раде за 400КМ. Мало је правих Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммммм

13.02.2015 21:03

Доњети закон да не могу плате политицара бити веце од три просецне у БиХ и будзети це се препородити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

13.02.2015 21:04

Заиста нигдје на овој планети Земљи,нема да политичари имају оволика примања а нико ништа апсолутно не ради у интересу градјана који су их тамо и послали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мммммммм

13.02.2015 21:11

Донесите закон на нивоу БиХ и ентитета да ни један политицар не мозе имати вецу плату од две просецне, па це видјети како се стеди и пуни будзет!

ОДГОВОРИТЕ