У БиХ почиње процес болних реформи!

Након потписивања усаглашене изјаве Председништва БиХ о реформама на путу према Европској унији и прихватања овог документа у парламенту Српске, Босну и Херцеговину чека низ економских реформи које неће бити нимало једноставне!

Босна и Херцеговина 13.02.2015 | 21:40
У БиХ почиње процес болних реформи!

Међу њима се налази шест приоритетних мера, а то су, како се сазнаје, смањење максималних пореских оптерећења на рад са 40 на 35 одсто, умањење обавезних отпремнина услед престанка радног односа, реформа јавне управе, стварање јединственог економског простора у БиХ, реструктурисање великих предузећа и приватизација одређених природних богатстава. Ту су и санкције за рано пензионисање, али и бонуси за касни одлазак у пензију, као и разне друге мере.

Током излагања пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће "реформе бити болне" и да ће имати снажне последице за постојећи систем у БиХ, али није прецизирао шта се конкретно очекује од бх. власти, ни који ће се сектори први наћи на удару.

Међународни секретар ПДП-а Игор Црнадак сматра да се оно што ће БиХ морати да уради у будућности неће много разликовати од мера које су предузимале земље у окружењу, које су постале чланице ЕУ.

- Сви се слажу у генералној оцени да ће реформе бити болне и суштинске. Мораћемо да направимо низ ствари да бисмо подигли животни стандард, успоставили владавину права и смањили државни апарат и корупцију - рекао је Црнадак.

У сарадњи са међународним финансијским организацијама, ЕУ је прилично прецизно утврдила критичне тачке и предложила реформске кораке у документима "Пакт за раст" и "Индикативни стратешки документ за БиХ". Такође, дали су задатак домаћим властима да израде националне документе о тој материји.

- БиХ ће добити подршку у припреми националног програма економских реформи у кључним подручјима, као што су то транспорт, телекомуникације и енергија - наводи се у стратешком документу за БиХ.

Управо ће се у поменута три сектора највероватније захтевати извесне промене власничке структуре.

- Доминантне фирме, повезане са властима, често злоупотребљавају своју моћ и везе и подривају друге у тржишној утакмици. Међународне финансијске институције сматрају да се руководиоци јавних предузећа често не позивају на одговорност - наводи се у једном од докумената.

Апострофира се и чињеница да је ниво социјалних намета на плату "недозвољено висок", те се истиче да не може опстати здравствени и пензиони систем који је створен у социјализму. Бриселу смета и то што је у БиХ сувише лако добити инвалиднину, отићи у пензију, као и податак да, на основу разних привилегија, социјалне накнаде добијају корисници који "чак нису ни сиромашни".

Тражи се и хитно смањење броја запослених у јавној управи.

- Број запослених у јавној управи наставио је да расте током 2013. и 2014. године, чиме је додатно повећан ионако велики јавни сектор, који је досегао 27 одсто од укупног броја запослених - наводе европски званичници.

Осим економских питања, истиче се и да је неопходно унапредити заштиту основних људских права, посебно мањина, попут Рома, те ЛГБТ популације, лезбијки, гејева, бисексуалаца, транссексуалаца и интерсексуалаца.

Фајонова: Крајње време за рез!

Из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини за Пресс су истакли да у БиХ постоји хитна потреба за социјалне и економске реформе. Истичу да реформски пут нема алтернативу и да представља "неодгодив задатак".

Посланица у Европском парламенту Тања Фајон такође је истакла да је БиХ у прошлости пропустила неколико европских шанси, те да је крајње време да реализује економске реформе, уз оцену да је тренутна ситуација забрињавајућа.

 

(Пресс.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боки

13.02.2015 21:19

Мене занима у којој земљи западне Европе су такви закони. Гдје то код њих нема отпремнине. Код њих уценик у средњој сколи прима плату 700 евра, а овдје је пуно кад радник добије 200. Је ли то та европска идеја да овде радник буде роб у ствари. Како то да код њих нико не смије ни помислити да не уплати плату са обавезама а овдје им је то нормално. Нема овом народу зивота са таквим идејама из Европе само за њихове плаценике политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.02.2015 21:30

Ако зелите економски просперитет,морацете приватизовати одредјена природна богаства.За мене то знаци, да странци требају јос сто је остало од природних богастава да купе и народ мозе слободно даље само јос ФРУЛУ ДА СВИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

13.02.2015 22:24

Родјо контраст ти је добар. Ова прица о реформама у облику у ком је пласирају је скретање пазње становниству са празних стомака. Једина реформа коју код нас треба провест то је смањит администрацију, јавну управу и јавни сектор. До тад само празна прица

Name

бл

13.02.2015 23:02

Оде и електро привреда!!!

ОДГОВОРИТЕ