U BiH počinje proces bolnih reformi!

Nakon potpisivanja usaglašene izjave Predsedništva BiH o reformama na putu prema Evropskoj uniji i prihvatanja ovog dokumenta u parlamentu Srpske, Bosnu i Hercegovinu čeka niz ekonomskih reformi koje neće biti nimalo jednostavne!

Bosna i Hercegovina 13.02.2015 | 21:40
U BiH počinje proces bolnih reformi!

Među njima se nalazi šest prioritetnih mera, a to su, kako se saznaje, smanjenje maksimalnih poreskih opterećenja na rad sa 40 na 35 odsto, umanjenje obaveznih otpremnina usled prestanka radnog odnosa, reforma javne uprave, stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, restrukturisanje velikih preduzeća i privatizacija određenih prirodnih bogatstava. Tu su i sankcije za rano penzionisanje, ali i bonusi za kasni odlazak u penziju, kao i razne druge mere.

Tokom izlaganja pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će "reforme biti bolne" i da će imati snažne posledice za postojeći sistem u BiH, ali nije precizirao šta se konkretno očekuje od bh. vlasti, ni koji će se sektori prvi naći na udaru.

Međunarodni sekretar PDP-a Igor Crnadak smatra da se ono što će BiH morati da uradi u budućnosti neće mnogo razlikovati od mera koje su preduzimale zemlje u okruženju, koje su postale članice EU.

- Svi se slažu u generalnoj oceni da će reforme biti bolne i suštinske. Moraćemo da napravimo niz stvari da bismo podigli životni standard, uspostavili vladavinu prava i smanjili državni aparat i korupciju - rekao je Crnadak.

U saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, EU je prilično precizno utvrdila kritične tačke i predložila reformske korake u dokumentima "Pakt za rast" i "Indikativni strateški dokument za BiH". Takođe, dali su zadatak domaćim vlastima da izrade nacionalne dokumente o toj materiji.

- BiH će dobiti podršku u pripremi nacionalnog programa ekonomskih reformi u ključnim područjima, kao što su to transport, telekomunikacije i energija - navodi se u strateškom dokumentu za BiH.

Upravo će se u pomenuta tri sektora najverovatnije zahtevati izvesne promene vlasničke strukture.

- Dominantne firme, povezane sa vlastima, često zloupotrebljavaju svoju moć i veze i podrivaju druge u tržišnoj utakmici. Međunarodne finansijske institucije smatraju da se rukovodioci javnih preduzeća često ne pozivaju na odgovornost - navodi se u jednom od dokumenata.

Apostrofira se i činjenica da je nivo socijalnih nameta na platu "nedozvoljeno visok", te se ističe da ne može opstati zdravstveni i penzioni sistem koji je stvoren u socijalizmu. Briselu smeta i to što je u BiH suviše lako dobiti invalidninu, otići u penziju, kao i podatak da, na osnovu raznih privilegija, socijalne naknade dobijaju korisnici koji "čak nisu ni siromašni".

Traži se i hitno smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi.

- Broj zaposlenih u javnoj upravi nastavio je da raste tokom 2013. i 2014. godine, čime je dodatno povećan ionako veliki javni sektor, koji je dosegao 27 odsto od ukupnog broja zaposlenih - navode evropski zvaničnici.

Osim ekonomskih pitanja, ističe se i da je neophodno unaprediti zaštitu osnovnih ljudskih prava, posebno manjina, poput Roma, te LGBT populacije, lezbijki, gejeva, biseksualaca, transseksualaca i interseksualaca.

Fajonova: Krajnje vreme za rez!

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za Press su istakli da u BiH postoji hitna potreba za socijalne i ekonomske reforme. Ističu da reformski put nema alternativu i da predstavlja "neodgodiv zadatak".

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon takođe je istakla da je BiH u prošlosti propustila nekoliko evropskih šansi, te da je krajnje vreme da realizuje ekonomske reforme, uz ocenu da je trenutna situacija zabrinjavajuća.

 

(Press.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boki

13.02.2015 21:19

Mene zanima u kojoj zemlji zapadne Evrope su takvi zakoni. Gdje to kod njih nema otpremnine. Kod njih ucenik u srednjoj skoli prima platu 700 evra, a ovdje je puno kad radnik dobije 200. Je li to ta evropska ideja da ovde radnik bude rob u stvari. Kako to da kod njih niko ne smije ni pomisliti da ne uplati platu sa obavezama a ovdje im je to normalno. Nema ovom narodu zivota sa takvim idejama iz Evrope samo za njihove placenike politicare.

ODGOVORITE
Name

rodjo

13.02.2015 21:30

Ako zelite ekonomski prosperitet,moracete privatizovati odredjena prirodna bogastva.Za mene to znaci, da stranci trebaju jos sto je ostalo od prirodnih bogastava da kupe i narod moze slobodno dalje samo jos FRULU DA SVIRA.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

13.02.2015 22:24

Rodjo kontrast ti je dobar. Ova prica o reformama u obliku u kom je plasiraju je skretanje paznje stanovnistvu sa praznih stomaka. Jedina reforma koju kod nas treba provest to je smanjit administraciju, javnu upravu i javni sektor. Do tad samo prazna prica

Name

bl

13.02.2015 23:02

Ode i elektro privreda!!!

ODGOVORITE