Путин: Прекид ватре од 15. фебруара

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас у Минску да је постигнут споразум о прекиду ватре на истоку Украјине, који ступа на снагу 15. фебруара у поноћ.

Свијет 12.02.2015 | 11:18
Путин: Прекид ватре од 15. фебруара

Путин се обратио новинарима послије маратонских преговора у главном граду Бјелорусије са лидерима Украјине, Француске и Њемачке.

Кијев одбија да преговара са самопроглашеним републикама у Доњецку и Луганску, рекао је Путин и додао да учесници разговора још нису постигли договор о документу о украјинском помирењу, пренио је "Спутњик".

"Ово је била најбоља ноћ у мом животу. Али и јутро је било добро, без обзира на све тешкоће у преговарачком процесу и постигли смо договор о једној важној ствари", рекао је Путин.

У посебном саопштењу које је објавио Кремљ наводи се да су се лидери Русије, Њемачке, Француске и Украјине договорили да одржавају редовне састанке како би осигурали провођење споразума из Минска, као и да поштују украјински суверенитет и територијални интегритет.

Француски предсједник Франсоа Оланд изјавио је да је постигнут свеобухватан споразум о прекиду ватре, али да предстоји још много посла до постизања политичког рјешења украјинске кризе.

Он је оцијенио да постоји реална шанса за побољшање ситуације у Украјини, пренио је Ројтерс.

Оланд је рекао да ће заједно са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и Порошеном затражити од ЕУ да подржи споразум из Минска.

Украјински предсједник Петро Порошенко рекао је да у потписаном документу постоји обавеза да се све стране војске повуку са украјинске територије.

Он је поновио пред новинарима да су "различити неприхватљиви приједлози" били достављени украјинској страни током разговора.

Порошенко је рекао да је постигнут споразум о ослобађању украјинског војног пилота Надије Савченко, која се налази у руском притвору под оптужбом да је умијешана у минобацачки напад у којем су у Украјини убијена два руска новинара.

Портпарол њемачке владе Штефан Зајберт саопштио је да постоји нада послије 17 сати преговора и договора из Минска. Он је у краткој поруци на "Твитеру" рекао да послије прекида ватре у поноћ, 15. фебруара, треба да услиједи повлачење тешког наоружања.

Коментари / 0

Оставите коментар