Потврђено именовање Звиздића

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је данас именовање Дениса Звиздића за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 11.02.2015 | 14:57
Потврђено именовање Звиздића

За Звиздићево именовање било је 28 посланика, против их је било пет, а уздржана два.

Из Федерације БиХ Звиздићево именовање је подржао 21 посланик, пет је било против и два уздржана, а из Републике Српске свих седам присутних посланика било је за.

Звиздићевом говору и гласању о потврђивању његовог именовања нису присуствовали посланици СНСД-а и ДНС-а који су засједање Представничког дома напустили, након што у дневни ред није уврштен њихов захтјев за разрјешење Шефика Џаферовића са позиције предсједавајућег дома.

У расправи у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ о експозеу Дениса Звиздића, којег је Предсједништво именовало за предсједавајућег Савјета министра БиХ, учествовали су само посланици опозиционих странака у парламенту.

Саша Магазиновић из СДП-а критиковао је дужину експозеа, али је похвалио његову садржајност. "Ваше именовање дио је политичког договора и то како ћемо ми гласати нема везе са тим колико сте добар програм изнијели", рекао је Магазиновић, истичући да посланици СДП-а неће подржати Звиздићево именовање.

Магазиновићев страначки колега Денис Бећировић оцијенио је да званичницима у институцијама БиХ треба више реформаторског приступа, храбрости и одговорности, а мање страначких стега и директива.

Бећировић је подржао Звиздићев дио говора у којем се предлаже да наредни период буде проглашен периодом промјена и заложио се за убрзање евро-атлантског пута БиХ.

Он је оцијенио да у говору није довољно речено о путу БиХ ка НАТО савезу, те питању борбе против свих видова криминала и корупције.

Јасмин Емрић из А-СДА честитао је Звиздићу што се прихвати мјеста предсједавајућег Савјета министара БиХ у овако тешком тренутку и подржао најављене реформе.

Посланик БПС-а Заим Бацковић оцијенио је Звиздићев експозе систематичним, уз напомену да ће ако не буде потпуне политичке усаглашености о изнесеним циљевима, доћи до дисхармоније.

Мирсад Ђонлагић из СББ-а замјерио је Звиздићу што посланицима није раније доставио експозе да би могли квалитетније да се припреме за расправу, док је Дамир Арнаут из исте странке изразио сумњу да ће власт у БиХ успјети испунити постављене циљеве. У расправи су учествовали сви посланици СББ-а.

Предсједништво БиХ именовало је у понедјељак Звиздића за кандидата за предсједавајућег Савјета министра БиХ, а да би он ступио на ову дужност било је потребно да одлуку потврди парламент.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мики

11.02.2015 14:11

Ајмо сада Саровиц, Мектиц, Цррнадак

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

11.02.2015 15:36

Саровиц и Мектиц су сигурно добар избор.... за Црнадка се вец прица да це га обезбједјивати бивси Спирицеви тјелохранитељи ( цувена браца Стевандиц), то довољно говори о њему...

Name

блам

11.02.2015 14:28

Е јака ти је ово постава гири су од милокрадових

ОДГОВОРИТЕ
Name

ада

11.02.2015 14:52

Сад це Кебо и за њега наци несто у својој архиви , мозда је имао пистољ за врјеме рата.

ОДГОВОРИТЕ