Potvrđeno imenovanje Zvizdića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 11.02.2015 | 14:57
Potvrđeno imenovanje Zvizdića

Za Zvizdićevo imenovanje bilo je 28 poslanika, protiv ih je bilo pet, a uzdržana dva.

Iz Federacije BiH Zvizdićevo imenovanje je podržao 21 poslanik, pet je bilo protiv i dva uzdržana, a iz Republike Srpske svih sedam prisutnih poslanika bilo je za.

Zvizdićevom govoru i glasanju o potvrđivanju njegovog imenovanja nisu prisustvovali poslanici SNSD-a i DNS-a koji su zasjedanje Predstavničkog doma napustili, nakon što u dnevni red nije uvršten njihov zahtjev za razrješenje Šefika Džaferovića sa pozicije predsjedavajućeg doma.

U raspravi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o ekspozeu Denisa Zvizdića, kojeg je Predsjedništvo imenovalo za predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH, učestvovali su samo poslanici opozicionih stranaka u parlamentu.

Saša Magazinović iz SDP-a kritikovao je dužinu ekspozea, ali je pohvalio njegovu sadržajnost. "Vaše imenovanje dio je političkog dogovora i to kako ćemo mi glasati nema veze sa tim koliko ste dobar program iznijeli", rekao je Magazinović, ističući da poslanici SDP-a neće podržati Zvizdićevo imenovanje.

Magazinovićev stranački kolega Denis Bećirović ocijenio je da zvaničnicima u institucijama BiH treba više reformatorskog pristupa, hrabrosti i odgovornosti, a manje stranačkih stega i direktiva.

Bećirović je podržao Zvizdićev dio govora u kojem se predlaže da naredni period bude proglašen periodom promjena i založio se za ubrzanje evro-atlantskog puta BiH.

On je ocijenio da u govoru nije dovoljno rečeno o putu BiH ka NATO savezu, te pitanju borbe protiv svih vidova kriminala i korupcije.

Jasmin Emrić iz A-SDA čestitao je Zvizdiću što se prihvati mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u ovako teškom trenutku i podržao najavljene reforme.

Poslanik BPS-a Zaim Backović ocijenio je Zvizdićev ekspoze sistematičnim, uz napomenu da će ako ne bude potpune političke usaglašenosti o iznesenim ciljevima, doći do disharmonije.

Mirsad Đonlagić iz SBB-a zamjerio je Zvizdiću što poslanicima nije ranije dostavio ekspoze da bi mogli kvalitetnije da se pripreme za raspravu, dok je Damir Arnaut iz iste stranke izrazio sumnju da će vlast u BiH uspjeti ispuniti postavljene ciljeve. U raspravi su učestvovali svi poslanici SBB-a.

Predsjedništvo BiH imenovalo je u ponedjeljak Zvizdića za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH, a da bi on stupio na ovu dužnost bilo je potrebno da odluku potvrdi parlament.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

miki

11.02.2015 14:11

Ajmo sada Sarovic, Mektic, Crrnadak

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

11.02.2015 15:36

Sarovic i Mektic su sigurno dobar izbor.... za Crnadka se vec prica da ce ga obezbjedjivati bivsi Spiricevi tjelohranitelji ( cuvena braca Stevandic), to dovoljno govori o njemu...

Name

blam

11.02.2015 14:28

E jaka ti je ovo postava giri su od milokradovih

ODGOVORITE
Name

ada

11.02.2015 14:52

Sad ce Kebo i za njega naci nesto u svojoj arhivi , mozda je imao pistolj za vrjeme rata.

ODGOVORITE