Власти знале за злодјела одреда "Ел Муџахид"

Одред "Ел Муџахид" систематски и плански је радио на радикалној и насилној исламизацији становништва у БиХ, као и на застрашивању Срба и Хрвата током и непосредно након рата у БиХ.

Босна и Херцеговина 11.02.2015 | 08:49
Власти знале за злодјела одреда "Ел Муџахид"

Ово се недвосмислено види из документације коју је Мирсад Кебо, потпредсједник ФБиХ, предао Тужилаштву БиХ, а у којој се налазе и строго повјерљиве депеше Службе државне безбједности (СДБ) у Зеници.

У једној од депеша из оперативне акције "Врандук" видљиво је да су службе безбједности БиХ знале за сва злодјела одреда "Ел муџахид" као што су убиство и киднаповање британских држављана.

ФАКС: Такође, тадашње власти БиХ пратиле су факс јединице "Ел Муџахид", који је углавном користио Абу Меали, замјеник команданта, а из којег је видљиво да су у обавјештајне послове били укључени и неки фратри, преко којих је ишла комуникација муџахедина и припадника ХВО-а.

"Непознати униформисани извршиоци са брадом и тамном пути под пријетњом оружја ушли су у возило заједно са британским држављанима, пребацивши их на задње сједиште, те су се упутили ван града у правцу Какња.

У насељу Перин Хан зауставили су возило, а убрзо се на том мјесту појавило возило марке голф из којег је изашло једно лице тамне пути и са брадом и наредило да британски држављани буду побијени.

Том приликом на лицу мјеста убијен је Пол Годал, а Сајмон Кинг и Дејвид Курт задобили су тешке тјелесне повреде, спасивши се на тај начин што су препливали ријеку Босну", стоји у једној од строго повјерљивих депеша Центра службе безбједности из Зенице, у којој се додаје и то да је након опширне истраге утврђено да су дјела починили Абдулхади Алгахтани из Саудијске Арабије, Абу Енес Абдулах из Палестине и Адил Салех.

Након овог против њих је подигнута оптужница, али само педесетак дана након убиства припадници одреда "Ел Муџахид" од полиције су отели Алгахтанија.

ОТИМАЧИНА: Из депеша се, такође, види како су припадници овог одреда отимали људе, новац и возила од припадника УН-а, а занимљиво је да су полиција и огранак Државне безбједности у Зеници знали за сва ова злодјела.

Повјерљива документа која су прослијеђена Тужилаштву БиХ, а која су у посједу "Независних", настала су у вријеме док је Шефик Џаферовић, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, био начелник Службе безбједности Зенице.

С припадницима одреда "Ел Муџахид" проблема је имала и цивилна полиција, а из депеша је видљиво да нису поштовали никога јер су наоружани нападали саобраћајне полицајце који би их заустављали у саобраћају због прекршаја, вожње по тротоару или без регистарских таблица.

Из документације се недвосмислено види да су припадници одреда плански радили на, рецимо, рушењу споменика и крстова са српских и католичких гробаља и застрашивању немуслиманског становништва које су тјерали из њихових кућа, долазили им на врата, пријетили убиствима, итд.

Неколико депеша говори о рушењу споменика, бацању крстова, итд, након чега су поред гробља знали сјести и пећи јагње.

ХУМАНИТАРЦИ: Такође, видљиво је и то да су "хуманитарне" организације дубоко биле умијешане у пребацивање муџахедина у БиХ из Италије, Хрватске, Њемачке и Велике Британије.

Једна од тих организација "Препород исламске мисли - Кувајт" агресивно је радила на радикалној исламизацији штампајући књиге и градећи вјерске објекте у којима се молило по њиховим правилима.

"Поменута организација је у периоду фебруар - март 1995. године без знања наших органа власти покренула акцију скупљања дјеце средњошколског узраста за школовање у Кувајту, а ради се о 50 до 55 дјеце која су добила пасоше у СЈБ Зеница", наводи се у једној од депеша из 1995. године, у којој се додаје и то да су неријетки случајеви да су се кроз подјелу хуманитарне помоћи користили уцјеном да се исти облаче и понашају у складу с обичајима земаља из којих потичу.

ЗАБРАНЕ: Такође, борили су се против свега "модерног". Младићима и дјевојкама нису дозвољавали да слушају музику, да се друже и окупљају, посебно женама, а било је, чак, случајева малтретирања уколико би женску особу видјели у загрљају неког мушкарца.

Супротстављајући се томе, саботирали су сваки покушај дружења па су тако намјерно рушили бандере, а чак су експлозијама тјерали масу, као што је то био случај у селу Старина у Зеници, гдје су маја 1995. године у Омладински дом убацили експлозив од којег је пет лица повријеђено.

Годину раније у ваздух су дигли три угоститељска објекта у Жепчу.

Што се тиче куповине оружја, огроман новац се вртио по БиХ, а из депеша је видљиво да су у понуди били чак и хеликоптери који су преко веза у Хрватској и Словенији нуђени за 250.000 ДЕМ.

Противтенковске гранате куповане су за 10, а продаване за 20 ДЕМ, а цвјетала је и трговина нитроглицеринских старт каписли, пушака, снајпера...

Највише оружја куповано је од ХВО-а, или лично од људи који су их набављали као ратни плијен.

"У криминалним радњама у вези с илегалном трговином наоружањем и муницијом на основу досадашњих сазнања најчешће су помињани Абу Ајмен, Абу Меали, Абу Хасан из Травника, Абу Хишам из Сарајева, извјесни Абу Хаџер, Абу Муаз и Абу Џихад", наводи се у једној од депеша.

Из службене забиљешке из половине 1994. године видљиво је да су поједини Египћани плаћали по 10.000 долара припадницима ХВО-а да пропусте неки хуманитарни конвој за јединицу "Ел Муџахид".

Извор: Независне новине

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

мадала

11.02.2015 08:04

И ста казу ови у Хагу, Срби злоцинци у БиХ.Демонстрације, одмах да се Карадзиц и Младиц ослободе или све босанске злоцинце у Хаг, па да буде праведно, а не само Срби агресори.И устасе у Хаг с њима заједно а не само Срби у Хагу, док се убице слободно сецу улицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Кебо

11.02.2015 08:08

Гдје си био све ове године?Гдје су сад ти ликови?Био си предсједник федерације,сто и не похапси цовеце????Видис ста су зла нанијели?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

11.02.2015 08:11

Свакако је добро да је напокон отворена ова прича, прича која беше, и још увек је "забрањена" тема у бошњачком делу фед.БиХ, А о најмонструознијим злочинима над Србима, укључујући и ритуално одсецање глава проговорио је, не било ко, него (тада) други по важности и хијерархији код Бошњака, госп.Кебо, и до сада предао 10.000 страница списа о тим злочинима. Да, питање је, шта се чекало са доказима 20 година? Али и то много говори, говори колико ће они који су чинили стравичне злочине над Србима истрајавати да се истина никад не сазна, сасвим извесно има још много тога. Али добро, боље икад, него никад. Овде је госп.Кебо потврдио оно што смо и тако знали. У увоз и "активности" неких 15.000 ништарија из бела света који воле себе муџахединимна звати беше укључен бошњачки политички и војни врх, а видимо и неки кадрови из ХВО. Од ових ништарија, тј муџахедина, тзв АБиХ и није имала неке вајде, нису се нешто показали у борби, али како то и бива, такви увек покажу супериорност у звествима и стравичним злочинима над српским цивилима, а видимо из текста нису им ни криминалне работе стране, такође очеивано од таквих сподоба. Оно што је занимљиво у овој причи је да у бошњачком делу фед.БиХ, тј углавном међу Бошњацима, готово нико неће да осуди ове злочине над Србима, неће ни осудити, прозвати зликовце који су чинили злочине и оне који су увезли ове ништарије и активно учестовали, већ ће прозвати, осудити оног ко је о злочинима проговорио, госп.Кебу. Али добро, и то говори о стању колективне свести у бошњачком делу фед.БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

докази

11.02.2015 08:22

Све ово нису никакви докази вец несто сто сви знају. Кебо има ли несто ново, конкретно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

11.02.2015 08:23

Свакако је добро да је напокон отворена ова прича, прича која беше, и још увек је "забрањена" тема у бошњачком делу фед.БиХ, А о најмонструознијим злочинима над Србима, укључујући и ритуално одсецање глава проговорио је, не било ко, него (тада) други по важности и хијерархији код Бошњака, госп.Кебо, и до сада предао 10.000 страница списа о тим злочинима. Да, питање је, шта се чекало са доказима 20 година? Али и то много говори, говори колико ће они који су чинили стравичне злочине над Србима истрајавати да се истина никад не сазна, сасвим извесно има још много тога. Али добро, боље икад, него никад. Овде је госп.Кебо потврдио оно што смо и тако знали. У увоз и "активности" неких 15.000 ништарија из бела света који воле себе муџахединимна звати беше укључен бошњачки политички и војни врх, а видимо и неки кадрови из ХВО. Од ових ништарија, тј муџахедина, тзв АбиХ и није имала неке вајде, нису се нешто показали у борби, али како то и бива, такви увек покажу супериорност у звесрвима и стравичним злочинима над српским цивилима, а видимо из текста нису им ни криминалне работе стране, такође очеивано од таквих сподоба. Оно што је занимљиво у овој причи је да у бошњачком делу фед.БиХ, тј углавном међу Бошњацима, готово нико неће да осуди ове злочине над Србима, неће ни осудити, прозвати зликовце који су чинили злочине и оне који су увезли ове ништарије и активно учестовали, већ ће прозвати, осудити оног ко је о злочинима проговорио, госп.Кебу. Али добро, и то говори но стању колективна свести у бошњачком делу фед.БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

11.02.2015 09:29

Ако Тужилаштво БИХ не реагује у скоро време,онда нешто право смрди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

11.02.2015 09:53

Наравно да је Алија знао и Клинтон и Сирак Тудјман они су их и довели нису пали са првом кисом,сви смо видјели на тв да бабо Алија сједи у њиховом друству и то висе пута,па имају заробљеници који су имали сансу да презиве,цак кад би ископали ове без глава сто су мудјахедини и Алија осијецалии и однијели пред суд Бих они неби ниста урадили,неби било доказа,е сад или су ови у судству исто то радили или им Бакир и Ганиц недају да раде свој посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

11.02.2015 15:18

Ово ми изгледа као надопуњена компилација текстова из Дана, Ослобођења и Слободне Босне од '97. па наовамо као и репортажа из 60 минута ФТВ-а. Толико о томе да се ћутало у Федералним медијима Ћутало се у Авазу док је фризеркин муж био наклоњен странкама на власти све до оснивања своје странке. Пише се сада и у Авазу откако је неформални власник склопио недавно пакт са Дрекавцем и придобио свог "папка" Кебу да му буде маскирани курир. Надам се да ћете ово објавити.

ОДГОВОРИТЕ