Vlasti znale za zlodjela odreda "El Mudžahid"

Odred "El Mudžahid" sistematski i planski je radio na radikalnoj i nasilnoj islamizaciji stanovništva u BiH, kao i na zastrašivanju Srba i Hrvata tokom i neposredno nakon rata u BiH.

Bosna i Hercegovina 11.02.2015 | 08:49
Vlasti znale za zlodjela odreda "El Mudžahid"

Ovo se nedvosmisleno vidi iz dokumentacije koju je Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, predao Tužilaštvu BiH, a u kojoj se nalaze i strogo povjerljive depeše Službe državne bezbjednosti (SDB) u Zenici.

U jednoj od depeša iz operativne akcije "Vranduk" vidljivo je da su službe bezbjednosti BiH znale za sva zlodjela odreda "El mudžahid" kao što su ubistvo i kidnapovanje britanskih državljana.

FAKS: Takođe, tadašnje vlasti BiH pratile su faks jedinice "El Mudžahid", koji je uglavnom koristio Abu Meali, zamjenik komandanta, a iz kojeg je vidljivo da su u obavještajne poslove bili uključeni i neki fratri, preko kojih je išla komunikacija mudžahedina i pripadnika HVO-a.

"Nepoznati uniformisani izvršioci sa bradom i tamnom puti pod prijetnjom oružja ušli su u vozilo zajedno sa britanskim državljanima, prebacivši ih na zadnje sjedište, te su se uputili van grada u pravcu Kaknja.

U naselju Perin Han zaustavili su vozilo, a ubrzo se na tom mjestu pojavilo vozilo marke golf iz kojeg je izašlo jedno lice tamne puti i sa bradom i naredilo da britanski državljani budu pobijeni.

Tom prilikom na licu mjesta ubijen je Pol Godal, a Sajmon King i Dejvid Kurt zadobili su teške tjelesne povrede, spasivši se na taj način što su preplivali rijeku Bosnu", stoji u jednoj od strogo povjerljivih depeša Centra službe bezbjednosti iz Zenice, u kojoj se dodaje i to da je nakon opširne istrage utvrđeno da su djela počinili Abdulhadi Algahtani iz Saudijske Arabije, Abu Enes Abdulah iz Palestine i Adil Saleh.

Nakon ovog protiv njih je podignuta optužnica, ali samo pedesetak dana nakon ubistva pripadnici odreda "El Mudžahid" od policije su oteli Algahtanija.

OTIMAČINA: Iz depeša se, takođe, vidi kako su pripadnici ovog odreda otimali ljude, novac i vozila od pripadnika UN-a, a zanimljivo je da su policija i ogranak Državne bezbjednosti u Zenici znali za sva ova zlodjela.

Povjerljiva dokumenta koja su proslijeđena Tužilaštvu BiH, a koja su u posjedu "Nezavisnih", nastala su u vrijeme dok je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, bio načelnik Službe bezbjednosti Zenice.

S pripadnicima odreda "El Mudžahid" problema je imala i civilna policija, a iz depeša je vidljivo da nisu poštovali nikoga jer su naoružani napadali saobraćajne policajce koji bi ih zaustavljali u saobraćaju zbog prekršaja, vožnje po trotoaru ili bez registarskih tablica.

Iz dokumentacije se nedvosmisleno vidi da su pripadnici odreda planski radili na, recimo, rušenju spomenika i krstova sa srpskih i katoličkih grobalja i zastrašivanju nemuslimanskog stanovništva koje su tjerali iz njihovih kuća, dolazili im na vrata, prijetili ubistvima, itd.

Nekoliko depeša govori o rušenju spomenika, bacanju krstova, itd, nakon čega su pored groblja znali sjesti i peći jagnje.

HUMANITARCI: Takođe, vidljivo je i to da su "humanitarne" organizacije duboko bile umiješane u prebacivanje mudžahedina u BiH iz Italije, Hrvatske, Njemačke i Velike Britanije.

Jedna od tih organizacija "Preporod islamske misli - Kuvajt" agresivno je radila na radikalnoj islamizaciji štampajući knjige i gradeći vjerske objekte u kojima se molilo po njihovim pravilima.

"Pomenuta organizacija je u periodu februar - mart 1995. godine bez znanja naših organa vlasti pokrenula akciju skupljanja djece srednjoškolskog uzrasta za školovanje u Kuvajtu, a radi se o 50 do 55 djece koja su dobila pasoše u SJB Zenica", navodi se u jednoj od depeša iz 1995. godine, u kojoj se dodaje i to da su nerijetki slučajevi da su se kroz podjelu humanitarne pomoći koristili ucjenom da se isti oblače i ponašaju u skladu s običajima zemalja iz kojih potiču.

ZABRANE: Takođe, borili su se protiv svega "modernog". Mladićima i djevojkama nisu dozvoljavali da slušaju muziku, da se druže i okupljaju, posebno ženama, a bilo je, čak, slučajeva maltretiranja ukoliko bi žensku osobu vidjeli u zagrljaju nekog muškarca.

Suprotstavljajući se tome, sabotirali su svaki pokušaj druženja pa su tako namjerno rušili bandere, a čak su eksplozijama tjerali masu, kao što je to bio slučaj u selu Starina u Zenici, gdje su maja 1995. godine u Omladinski dom ubacili eksploziv od kojeg je pet lica povrijeđeno.

Godinu ranije u vazduh su digli tri ugostiteljska objekta u Žepču.

Što se tiče kupovine oružja, ogroman novac se vrtio po BiH, a iz depeša je vidljivo da su u ponudi bili čak i helikopteri koji su preko veza u Hrvatskoj i Sloveniji nuđeni za 250.000 DEM.

Protivtenkovske granate kupovane su za 10, a prodavane za 20 DEM, a cvjetala je i trgovina nitroglicerinskih start kapisli, pušaka, snajpera...

Najviše oružja kupovano je od HVO-a, ili lično od ljudi koji su ih nabavljali kao ratni plijen.

"U kriminalnim radnjama u vezi s ilegalnom trgovinom naoružanjem i municijom na osnovu dosadašnjih saznanja najčešće su pominjani Abu Ajmen, Abu Meali, Abu Hasan iz Travnika, Abu Hišam iz Sarajeva, izvjesni Abu Hadžer, Abu Muaz i Abu Džihad", navodi se u jednoj od depeša.

Iz službene zabilješke iz polovine 1994. godine vidljivo je da su pojedini Egipćani plaćali po 10.000 dolara pripadnicima HVO-a da propuste neki humanitarni konvoj za jedinicu "El Mudžahid".

Izvor: Nezavisne novine

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

madala

11.02.2015 08:04

I sta kazu ovi u Hagu, Srbi zlocinci u BiH.Demonstracije, odmah da se Karadzic i Mladic oslobode ili sve bosanske zlocince u Hag, pa da bude pravedno, a ne samo Srbi agresori.I ustase u Hag s njima zajedno a ne samo Srbi u Hagu, dok se ubice slobodno secu ulicama.

ODGOVORITE
Name

E Kebo

11.02.2015 08:08

Gdje si bio sve ove godine?Gdje su sad ti likovi?Bio si predsjednik federacije,sto i ne pohapsi covece????Vidis sta su zla nanijeli?

ODGOVORITE
Name

Divos

11.02.2015 08:11

Свакако је добро да је напокон отворена ова прича, прича која беше, и још увек је "забрањена" тема у бошњачком делу фед.БиХ, А о најмонструознијим злочинима над Србима, укључујући и ритуално одсецање глава проговорио је, не било ко, него (тада) други по важности и хијерархији код Бошњака, госп.Кебо, и до сада предао 10.000 страница списа о тим злочинима. Да, питање је, шта се чекало са доказима 20 година? Али и то много говори, говори колико ће они који су чинили стравичне злочине над Србима истрајавати да се истина никад не сазна, сасвим извесно има још много тога. Али добро, боље икад, него никад. Овде је госп.Кебо потврдио оно што смо и тако знали. У увоз и "активности" неких 15.000 ништарија из бела света који воле себе муџахединимна звати беше укључен бошњачки политички и војни врх, а видимо и неки кадрови из ХВО. Од ових ништарија, тј муџахедина, тзв АБиХ и није имала неке вајде, нису се нешто показали у борби, али како то и бива, такви увек покажу супериорност у звествима и стравичним злочинима над српским цивилима, а видимо из текста нису им ни криминалне работе стране, такође очеивано од таквих сподоба. Оно што је занимљиво у овој причи је да у бошњачком делу фед.БиХ, тј углавном међу Бошњацима, готово нико неће да осуди ове злочине над Србима, неће ни осудити, прозвати зликовце који су чинили злочине и оне који су увезли ове ништарије и активно учестовали, већ ће прозвати, осудити оног ко је о злочинима проговорио, госп.Кебу. Али добро, и то говори о стању колективне свести у бошњачком делу фед.БиХ

ODGOVORITE
Name

dokazi

11.02.2015 08:22

Sve ovo nisu nikakvi dokazi vec nesto sto svi znaju. Kebo ima li nesto novo, konkretno ?

ODGOVORITE
Name

Divos

11.02.2015 08:23

Свакако је добро да је напокон отворена ова прича, прича која беше, и још увек је "забрањена" тема у бошњачком делу фед.БиХ, А о најмонструознијим злочинима над Србима, укључујући и ритуално одсецање глава проговорио је, не било ко, него (тада) други по важности и хијерархији код Бошњака, госп.Кебо, и до сада предао 10.000 страница списа о тим злочинима. Да, питање је, шта се чекало са доказима 20 година? Али и то много говори, говори колико ће они који су чинили стравичне злочине над Србима истрајавати да се истина никад не сазна, сасвим извесно има још много тога. Али добро, боље икад, него никад. Овде је госп.Кебо потврдио оно што смо и тако знали. У увоз и "активности" неких 15.000 ништарија из бела света који воле себе муџахединимна звати беше укључен бошњачки политички и војни врх, а видимо и неки кадрови из ХВО. Од ових ништарија, тј муџахедина, тзв АбиХ и није имала неке вајде, нису се нешто показали у борби, али како то и бива, такви увек покажу супериорност у звесрвима и стравичним злочинима над српским цивилима, а видимо из текста нису им ни криминалне работе стране, такође очеивано од таквих сподоба. Оно што је занимљиво у овој причи је да у бошњачком делу фед.БиХ, тј углавном међу Бошњацима, готово нико неће да осуди ове злочине над Србима, неће ни осудити, прозвати зликовце који су чинили злочине и оне који су увезли ове ништарије и активно учестовали, већ ће прозвати, осудити оног ко је о злочинима проговорио, госп.Кебу. Али добро, и то говори но стању колективна свести у бошњачком делу фед.БиХ

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

11.02.2015 09:29

Ako Tužilaštvo BIH ne reaguje u skoro vreme,onda nešto pravo smrdi.

ODGOVORITE
Name

Md

11.02.2015 09:53

Naravno da je Alija znao i Klinton i Sirak Tudjman oni su ih i doveli nisu pali sa prvom kisom,svi smo vidjeli na tv da babo Alija sjedi u njihovom drustvu i to vise puta,pa imaju zarobljenici koji su imali sansu da prezive,cak kad bi iskopali ove bez glava sto su mudjahedini i Alija osijecalii i odnijeli pred sud Bih oni nebi nista uradili,nebi bilo dokaza,e sad ili su ovi u sudstvu isto to radili ili im Bakir i Ganic nedaju da rade svoj posao

ODGOVORITE
Name

Realan

11.02.2015 15:18

Ovo mi izgleda kao nadopunjena kompilacija tekstova iz Dana, Oslobođenja i Slobodne Bosne od '97. pa naovamo kao i reportaža iz 60 minuta FTV-a. Toliko o tome da se ćutalo u Federalnim medijima Ćutalo se u Avazu dok je frizerkin muž bio naklonjen strankama na vlasti sve do osnivanja svoje stranke. Piše se sada i u Avazu otkako je neformalni vlasnik sklopio nedavno pakt sa Drekavcem i pridobio svog "papka" Kebu da mu bude maskirani kurir. Nadam se da ćete ovo objaviti.

ODGOVORITE