Судопера највеће легло бактерија

Све кухиње, па чак и оне које се на први поглед чине беспрекорно чисте, могу да буду пуне различитих бактерија.

Здравље 07.02.2015 | 22:35
Судопера највеће легло бактерија

СВЕ кухиње, па чак и оне које се на први поглед чине беспрекорно чисте, могу да буду пуне различитих бактерија.

Жаришта бацила најчешће су она места на која бисте најмање посумњали, попут сунђера за прање или даски за сецкање. Места за панику нема, јер уз неколико савета стручњака, бактерије неће "преплавити" вашу кухињу. Никада немојте чистити судоперу и кухињске елементе истим сунђером. То је једна од најчешћих грешака јер мало људи зна да је судопера најпрљавије место у кући. Зато користите различите сунђере и мењајте их често.

"Легло" бактерија су и кухињске крпе које се махом користи за брисање опраних судова или руку. Међутим, проблем је што после тога крпа остане влажна и у комбинацији са топлотом из кухиње чини "савршено место" за развијање бактерија. И крпе зато треба мењати често и обавезно их искувавати.

"Опасна" места у кухињи су и ручке. Док спремамо храну често нам нешто затреба из кухињских ормарића или фрижидера па се бактерије лако са ручки "пребаце" на храну.

Најједноставнији начин да се ово избегне је прање руку, али многи не знају како то треба правилно радити. Врло је важно да их држите испод млаза млаке воде и полако утрљавате сапун најмање 15 секунди, а након што их исперете, добро их осушите чистим пешкиром или папирним убрусом. Такође, после прања руку славину немојте затварати "голим" рукама, јер ће бактерије опет прећи на ваше дланове.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зика_СЛо

08.02.2015 18:40

Само код слабе домацице.

ОДГОВОРИТЕ