Sudopera najveće leglo bakterija

Sve kuhinje, pa čak i one koje se na prvi pogled čine besprekorno čiste, mogu da budu pune različitih bakterija.

Zdravlje 07.02.2015 | 22:35
Sudopera najveće leglo bakterija

SVE kuhinje, pa čak i one koje se na prvi pogled čine besprekorno čiste, mogu da budu pune različitih bakterija.

Žarišta bacila najčešće su ona mesta na koja biste najmanje posumnjali, poput sunđera za pranje ili daski za seckanje. Mesta za paniku nema, jer uz nekoliko saveta stručnjaka, bakterije neće "preplaviti" vašu kuhinju. Nikada nemojte čistiti sudoperu i kuhinjske elemente istim sunđerom. To je jedna od najčešćih grešaka jer malo ljudi zna da je sudopera najprljavije mesto u kući. Zato koristite različite sunđere i menjajte ih često.

"Leglo" bakterija su i kuhinjske krpe koje se mahom koristi za brisanje opranih sudova ili ruku. Međutim, problem je što posle toga krpa ostane vlažna i u kombinaciji sa toplotom iz kuhinje čini "savršeno mesto" za razvijanje bakterija. I krpe zato treba menjati često i obavezno ih iskuvavati.

"Opasna" mesta u kuhinji su i ručke. Dok spremamo hranu često nam nešto zatreba iz kuhinjskih ormarića ili frižidera pa se bakterije lako sa ručki "prebace" na hranu.

Najjednostavniji način da se ovo izbegne je pranje ruku, ali mnogi ne znaju kako to treba pravilno raditi. Vrlo je važno da ih držite ispod mlaza mlake vode i polako utrljavate sapun najmanje 15 sekundi, a nakon što ih isperete, dobro ih osušite čistim peškirom ili papirnim ubrusom. Takođe, posle pranja ruku slavinu nemojte zatvarati "golim" rukama, jer će bakterije opet preći na vaše dlanove.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zika_SLo

08.02.2015 18:40

Samo kod slabe domacice.

ODGOVORITE