Сарајево годину дана након протеста

Незадовољство грађана БиХ социјалним и економским стањем у земљи кулминирало је 7.фебруара прошле године протестима у више градова,прије свега Федерације БиХ,који су прерасли у немире,рушилачке походе и паљевину институција.

Босна и Херцеговина 07.02.2015 | 15:00
Сарајево годину дана након протеста

Годишњица фебруарских немира данас је обиљежена у Сарајеву гдје се испред зграде Предсједништва БиХ данас  окупило нешто више од стотину грађана Сарајева и исто толико,а можда и више припадника разних полицијских агенција.

За разлику од прошле године,када је зграда Предсједништва запаљена,данашњи протести су протекли мирно,али захтјеви незадовољних грађана су исти као и прије годину дана.Посао за незапослене и редовне плате за оне који раде.

Испитивање незаконитог богаћења појединаца у рату и након рата посебно у процесу приватизације и трошења донаторски средстава која су стизала за обнову БиХ.

У овој земљи је непходно више правде,прије свега социјалне и економске и зато грађани  захтјевају смањење плата и разних бенефиција функционера,од чувеног бијелог хљеба,преко употребе скупоцјеног возног парка до плаћених трошкова телефона.

Незадовољни грађани сматрају да се од прошлогодишњих протеста готово ништа није промијенило.Власт се на изборима дјелимично промијенила,јер су грађани гласали за промјене,али и нове власти изгледа иду путем претходника.

Неколико млађих Сарајлија поручило је вршњацима да се ,морају борити за своја права,јер сједењем код куће,у кафићима и на фејсбуку ништа се не може промијенити.Многи су се упитали и гдје су и шта раде интелектуалци?

На прошлогодишњим протестима,али и обиљежавању годишњице протеста ријетки интелектуалци,чланови академске заједнице су подржали захјеве грађана,а још мањи је број оних који су им се придружили.

Изузетак је професор Енвер Казаз који је на данашњим протестима изјавио-,,Интелектуалци су,част изузецима,у служби политичких моћника,Милорада Додика,Бакира Изетбеговића и других.Имамо најлицемјернију академску заједницу у Европи''.

Обиљежавање годишњице фебруарских протеста у Сарајеву протекло је без нарушавања јавног реда и мира па чак и без блокаде саобраћајница.

Да ли је у питању релативно мали број учесника протеста и то већином старијих грађана или чијеница да је било знатно више припадника полицијских агенција,што у униформама што у цивилу,који су будно пратили кретање и понашање свих који су се у 5 до 12 окупили испред зграде Предсједништва БиХ?

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

07.02.2015 16:53

Па изгледа да само 100 људи лосе зиве у Бих,зато Бакир и Додик имају право да нас растурају и пљацјају кад смо суга и треба нам

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајево

07.02.2015 17:07

Сто сте протестовали протестовали сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

08.02.2015 16:11

Стање редовно.Једино више шетача са краћим пантолама и необријаних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

било би више

08.02.2015 19:08

Било би их више али организатор није имао новца као прошле године, када су дијелили хулиганима по двадесет км и флашу са бензином.

ОДГОВОРИТЕ