Sarajevo godinu dana nakon protesta

Nezadovoljstvo građana BiH socijalnim i ekonomskim stanjem u zemlji kulminiralo je 7.februara prošle godine protestima u više gradova,prije svega Federacije BiH,koji su prerasli u nemire,rušilačke pohode i paljevinu institucija.

Bosna i Hercegovina 07.02.2015 | 15:00
Sarajevo godinu dana nakon protesta

Godišnjica februarskih nemira danas je obilježena u Sarajevu gdje se ispred zgrade Predsjedništva BiH danas  okupilo nešto više od stotinu građana Sarajeva i isto toliko,a možda i više pripadnika raznih policijskih agencija.

Za razliku od prošle godine,kada je zgrada Predsjedništva zapaljena,današnji protesti su protekli mirno,ali zahtjevi nezadovoljnih građana su isti kao i prije godinu dana.Posao za nezaposlene i redovne plate za one koji rade.

Ispitivanje nezakonitog bogaćenja pojedinaca u ratu i nakon rata posebno u procesu privatizacije i trošenja donatorski sredstava koja su stizala za obnovu BiH.

U ovoj zemlji je nephodno više pravde,prije svega socijalne i ekonomske i zato građani  zahtjevaju smanjenje plata i raznih beneficija funkcionera,od čuvenog bijelog hljeba,preko upotrebe skupocjenog voznog parka do plaćenih troškova telefona.

Nezadovoljni građani smatraju da se od prošlogodišnjih protesta gotovo ništa nije promijenilo.Vlast se na izborima djelimično promijenila,jer su građani glasali za promjene,ali i nove vlasti izgleda idu putem prethodnika.

Nekoliko mlađih Sarajlija poručilo je vršnjacima da se ,moraju boriti za svoja prava,jer sjedenjem kod kuće,u kafićima i na fejsbuku ništa se ne može promijeniti.Mnogi su se upitali i gdje su i šta rade intelektualci?

Na prošlogodišnjim protestima,ali i obilježavanju godišnjice protesta rijetki intelektualci,članovi akademske zajednice su podržali zahjeve građana,a još manji je broj onih koji su im se pridružili.

Izuzetak je profesor Enver Kazaz koji je na današnjim protestima izjavio-,,Intelektualci su,čast izuzecima,u službi političkih moćnika,Milorada Dodika,Bakira Izetbegovića i drugih.Imamo najlicemjerniju akademsku zajednicu u Evropi''.

Obilježavanje godišnjice februarskih protesta u Sarajevu proteklo je bez narušavanja javnog reda i mira pa čak i bez blokade saobraćajnica.

Da li je u pitanju relativno mali broj učesnika protesta i to većinom starijih građana ili čijenica da je bilo znatno više pripadnika policijskih agencija,što u uniformama što u civilu,koji su budno pratili kretanje i ponašanje svih koji su se u 5 do 12 okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH?

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

07.02.2015 16:53

Pa izgleda da samo 100 ljudi lose zive u Bih,zato Bakir i Dodik imaju pravo da nas rasturaju i pljacjaju kad smo suga i treba nam

ODGOVORITE
Name

sarajevo

07.02.2015 17:07

Sto ste protestovali protestovali ste

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

08.02.2015 16:11

Stanje redovno.Jedino više šetača sa kraćim pantolama i neobrijanih.

ODGOVORITE
Name

bilo bi više

08.02.2015 19:08

Bilo bi ih više ali organizator nije imao novca kao prošle godine, kada su dijelili huliganima po dvadeset km i flašu sa benzinom.

ODGOVORITE