Стопирана подјела Титовог насљедства

Оставинска расправа иза доживотног југословенског предсједника Јосипа Броза Тита је "напунила" 32 године и у јануару ушла у тридесет трећу, без наде да ће се убрзо окончати.

Србија 07.02.2015 | 11:31
Стопирана подјела Титовог насљедства

Нема назнака да ће ускоро бити завршена ни оставинска расправа иза Јованке Броз, потврдила нам је заступница покојне Титове удовице Бојана Сарић.Пошто је још прошле године одбијен захтјев адвоката Титове унуке Светлане Броз да драгоцјености које је трочлана Комисија предсједника Србије пописала у "депоу 555", познатијем као "Титов сеф", буду пребачене из Народне банке Србије у депозит суда, бранилац је уложио жалбу.

По ријечима Виолете Кочић Митачек, заступника маршаловог сина Мише и унуке Златице, жалба је, непосредно пред штрајк адвоката, у септембру, уложена пред Вишим судом у Београду, али још није пресуђена.

Нешто прије тога одбијен је захтјев Јованкиних адвоката да се привременом мјером забрани отуђење било ког дијела насљедства до коначне подјеле.- За све те године немамо ни попис цјелокупне Титове имовине, па су сви захтјеви да се она обезбједи илузорни - коментарише Виолета Кочић Митачек.

- Имовину је требало обезбједити још прије три деценије.Заступник маршаловог унука Јошке Броза Горан Петронијевић убијеђен је да се овај маратонски спор опет намјерно развлачи:- Шалио сам се са Јошком да би требало да забранимо свим учесницима да умру док се оставина не оконча!

Посљедње рочиште одржано је још у децембру 2012. и од тада оставинска расправа стоји. У међувремену, 20. октобра 2013. године, преминула је и Јованка Броз. Као њене наследнице, сестре Нада и Зора, требало би, када се подјела Титове имовине у једном тренутку настави, да се појаве умјесто Јованке.

Осим њих, на маршалово насљедство чекају и син Миша, унуци Златица, Светлана, Јошка и Едвард.После отварања сефа у НБС, и Карађорђевићи су најављивали да ће тражити да се укључе у поступак, пошто је већина ствари из сефа припадала династији.

- Сви огранци породице Карађорђевић сложили су се и тражили повраћај те имовине. Колико знамо, Први основни суд, пред којим се води поступак иза Броза, није то издвојио из оставинске масе - објашњава Ђорђе Ђуришић, адвокат престолонасљедника Александра.

Представници династије зато су тражили повраћај ових драгоцености кроз захтјев за реституцију. По Ђуришићевим речима, било је и разговора да се благо прода и новац подјели између насљедника, али све је остало на ријечима, јер не постоји формална одлука државе коме благо припада.

Иначе, на списковима са Титовом заоставштином достављеним суду налазе се намјештај у дуборезу, филателистичка колекција, ковани новац, златници, аустроугарски дукати, украсне игле са брилијантима, рубинима и другим драгим камењем, златни опиљци, вриједни сатови, бисери, умјетнине, али и чувени Орден Суворова, као и камен са Мјесеца.

Јованкини заступници тражили су на почетку процеса да се њене личне ствари издвоје из расподјеле. Оставинска расправа иза Тита отворена је 14. децембра 1983, на захтјев сина Жарка. Суд је донио рјешење о подјели имовине 1989, али га је Јованка оспорила.

Друга подјела почела је 2000, пошто је Уставни суд оборио закон по ком је маршалова имовина била друштвена. Прво наредно рочиште заказано је тек 2010.У НБС, у "Титовом сефу", пронађено је скоро 30 кг злата, око 2.600 златника, 149 комада злата, брилијаната и дијаманата, власништво Карађорђевића, међу којима и круна краљице Марије, нумизматичка збирка, одликовања династије, сребрнина...

Ти предмети пребачени су после Титове смрти, одлуком Председништва СФРЈ, из резиденције у Народну банку.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

сирогојно

07.02.2015 09:56

Било је часно живјети с Титом, хвала ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.02.2015 10:30

Криминалац који нас је уништио,побио и опљачкао (краља, Србе). Све треба дати Србији, А гроб премјестити на градско гробље или послати у Хрватску (ЊИХОВУ ЛИЈЕПУ)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебо те краљ

07.02.2015 10:55

Кад је све закухало краљ покупио злато па побјегао за Енглеску. Оставио народ да цркне. Сад се кунете у њега стамота да његови потомци траже и добију насљедство.

Name

2015

07.02.2015 11:16

За Ја кад је тито био криминалац шта су ти ови данас како њих зовеш? Човјече сабери се у којем свијету ти живиш????

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус 7

07.02.2015 12:36

За Краља и отадзбину а ове комуњаре на голи оток

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамбе

08.02.2015 15:00

Краљеви свугдје у свијету су мајмуни.Све сто сам у зивоту прозивио било је у вријеме Тита.Драги Тито хвала ти за све и нека ти је вјецна слава...

Name

Градјанин

07.02.2015 12:40

Једино што бих ја дао овим Карадјордјевићима би била доживотна забрана уласка у Србију. Чак би и то било премало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За оне који незнају

07.02.2015 12:56

Краља су који је још био дете киднапивали енглески агенти заједно са златом и касније га уцењивали.А Титу су рекли да пусти пропаганду да је побегао са златом да би изазвали гнев код народа а и да би комуњарама олаксали да узму власт што им је и једини циљ био. И тд итд... Ово и врапци вец знају као и остале ујдурме запада слицне овим данасњим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

07.02.2015 16:51

де ти само питај народ кад је боље зивио

Name

громовник

07.02.2015 14:59

За краља и отадзбину са вјером у бога а тито је устаса као и ови данасњи хрвати сто неволе србаки народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

08.02.2015 07:34

Док је Тито био жив имали сте функције, није нико ровио по контејнерима и био без здравства и пара да не може обући школовати дјецу а сад немате ни оно што сте имали некада

ОДГОВОРИТЕ