Stopirana podjela Titovog nasljedstva

Ostavinska rasprava iza doživotnog jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita je "napunila" 32 godine i u januaru ušla u trideset treću, bez nade da će se ubrzo okončati.

Srbija 07.02.2015 | 11:31
Stopirana podjela Titovog nasljedstva

Nema naznaka da će uskoro biti završena ni ostavinska rasprava iza Jovanke Broz, potvrdila nam je zastupnica pokojne Titove udovice Bojana Sarić.Pošto je još prošle godine odbijen zahtjev advokata Titove unuke Svetlane Broz da dragocjenosti koje je tročlana Komisija predsjednika Srbije popisala u "depou 555", poznatijem kao "Titov sef", budu prebačene iz Narodne banke Srbije u depozit suda, branilac je uložio žalbu.

Po riječima Violete Kočić Mitaček, zastupnika maršalovog sina Miše i unuke Zlatice, žalba je, neposredno pred štrajk advokata, u septembru, uložena pred Višim sudom u Beogradu, ali još nije presuđena.

Nešto prije toga odbijen je zahtjev Jovankinih advokata da se privremenom mjerom zabrani otuđenje bilo kog dijela nasljedstva do konačne podjele.- Za sve te godine nemamo ni popis cjelokupne Titove imovine, pa su svi zahtjevi da se ona obezbjedi iluzorni - komentariše Violeta Kočić Mitaček.

- Imovinu je trebalo obezbjediti još prije tri decenije.Zastupnik maršalovog unuka Joške Broza Goran Petronijević ubijeđen je da se ovaj maratonski spor opet namjerno razvlači:- Šalio sam se sa Joškom da bi trebalo da zabranimo svim učesnicima da umru dok se ostavina ne okonča!

Posljednje ročište održano je još u decembru 2012. i od tada ostavinska rasprava stoji. U međuvremenu, 20. oktobra 2013. godine, preminula je i Jovanka Broz. Kao njene naslednice, sestre Nada i Zora, trebalo bi, kada se podjela Titove imovine u jednom trenutku nastavi, da se pojave umjesto Jovanke.

Osim njih, na maršalovo nasljedstvo čekaju i sin Miša, unuci Zlatica, Svetlana, Joška i Edvard.Posle otvaranja sefa u NBS, i Karađorđevići su najavljivali da će tražiti da se uključe u postupak, pošto je većina stvari iz sefa pripadala dinastiji.

- Svi ogranci porodice Karađorđević složili su se i tražili povraćaj te imovine. Koliko znamo, Prvi osnovni sud, pred kojim se vodi postupak iza Broza, nije to izdvojio iz ostavinske mase - objašnjava Đorđe Đurišić, advokat prestolonasljednika Aleksandra.

Predstavnici dinastije zato su tražili povraćaj ovih dragocenosti kroz zahtjev za restituciju. Po Đurišićevim rečima, bilo je i razgovora da se blago proda i novac podjeli između nasljednika, ali sve je ostalo na riječima, jer ne postoji formalna odluka države kome blago pripada.

Inače, na spiskovima sa Titovom zaostavštinom dostavljenim sudu nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, zlatni opiljci, vrijedni satovi, biseri, umjetnine, ali i čuveni Orden Suvorova, kao i kamen sa Mjeseca.

Jovankini zastupnici tražili su na početku procesa da se njene lične stvari izdvoje iz raspodjele. Ostavinska rasprava iza Tita otvorena je 14. decembra 1983, na zahtjev sina Žarka. Sud je donio rješenje o podjeli imovine 1989, ali ga je Jovanka osporila.

Druga podjela počela je 2000, pošto je Ustavni sud oborio zakon po kom je maršalova imovina bila društvena. Prvo naredno ročište zakazano je tek 2010.U NBS, u "Titovom sefu", pronađeno je skoro 30 kg zlata, oko 2.600 zlatnika, 149 komada zlata, brilijanata i dijamanata, vlasništvo Karađorđevića, među kojima i kruna kraljice Marije, numizmatička zbirka, odlikovanja dinastije, srebrnina...

Ti predmeti prebačeni su posle Titove smrti, odlukom Predsedništva SFRJ, iz rezidencije u Narodnu banku.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sirogojno

07.02.2015 09:56

Bilo je časno živjeti s Titom, hvala ti.

ODGOVORITE
Name

Ja

07.02.2015 10:30

Kriminalac koji nas je uništio,pobio i opljačkao (kralja, Srbe). Sve treba dati Srbiji, A grob premjestiti na gradsko groblje ili poslati u Hrvatsku (NjIHOVU LIJEPU)

ODGOVORITE
Name

Jebo te kralj

07.02.2015 10:55

Kad je sve zakuhalo kralj pokupio zlato pa pobjegao za Englesku. Ostavio narod da crkne. Sad se kunete u njega stamota da njegovi potomci traže i dobiju nasljedstvo.

Name

2015

07.02.2015 11:16

Za Ja kad je tito bio kriminalac šta su ti ovi danas kako njih zoveš? Čovječe saberi se u kojem svijetu ti živiš????

ODGOVORITE
Name

virus 7

07.02.2015 12:36

Za Kralja i otadzbinu a ove komunjare na goli otok

ODGOVORITE
Name

tambe

08.02.2015 15:00

Kraljevi svugdje u svijetu su majmuni.Sve sto sam u zivotu prozivio bilo je u vrijeme Tita.Dragi Tito hvala ti za sve i neka ti je vjecna slava...

Name

Gradjanin

07.02.2015 12:40

Jedino što bih ja dao ovim Karadjordjevićima bi bila doživotna zabrana ulaska u Srbiju. Čak bi i to bilo premalo.

ODGOVORITE
Name

Za one koji neznaju

07.02.2015 12:56

Kralja su koji je još bio dete kidnapivali engleski agenti zajedno sa zlatom i kasnije ga ucenjivali.A Titu su rekli da pusti propagandu da je pobegao sa zlatom da bi izazvali gnev kod naroda a i da bi komunjarama olaksali da uzmu vlast što im je i jedini cilj bio. I td itd... Ovo i vrapci vec znaju kao i ostale ujdurme zapada slicne ovim danasnjim.

ODGOVORITE
Name

Aaaa

07.02.2015 16:51

de ti samo pitaj narod kad je bolje zivio

Name

gromovnik

07.02.2015 14:59

Za kralja i otadzbinu sa vjerom u boga a tito je ustasa kao i ovi danasnji hrvati sto nevole srbaki narod

ODGOVORITE
Name

Crni

08.02.2015 07:34

Dok je Tito bio živ imali ste funkcije, nije niko rovio po kontejnerima i bio bez zdravstva i para da ne može obući školovati djecu a sad nemate ni ono što ste imali nekada

ODGOVORITE