У сплитску луку стигло 8 бродова НАТО-а

У сплитску луку Лору у петак је упловило осам бродова НАТО групе СНМГ2 (Стандинг НАТО Маритиме Гроуп 2), који ће у склопу посјете Хрватској ратној морнарици и граду Сплиту ради јачања интероперабилности између снага НАТО савеза и Хрватске ратне морнарице ту бити до уторка.

Регион 06.02.2015 | 19:45
У сплитску луку стигло 8 бродова НАТО-а

Тим поводом сплитски градоначелник Иво Балдасар у петак је на свечаном примању зажелио добродошлицу команданту групе бродова НАТО савеза, контраадмиралу Бреду Вилијамсону, који је рекао како му је то прва посјета граду у којем је његова посада већ била, преносе "Независне новине".

"Сплит нам је почетак путовања. Ово је први пут након 2007. да је велика група бродова НАТО савеза упловила у сплитску луку. Ту ћемо остати до уторка", рекао је Вилијамсон, који је градоначелнику Балдасару уручио грб брода у облику плакете.

СНМГ-2 група бродова су мултинационалне интегрисане поморске снаге састављене од бродова из различитих земаља НАТО савеза. То су канадска фрегата ХМЦС Фредерицтон, турски ТЦГ Тургутреис, италијански ИТС Алисео, шпански ЕСПС Цанариас, шпански бродови за опскрбу ЕСПС Патино и француски ФС Марине, њемачки танкер ФГС Спессарт те амерички командни брод групе крстарица УСС Вицксбург.

Група је састављена због сталне приправности поморских снага НАТО савеза за провођење различитих задатака у миру и у раздобљима кризе и сукоба, од судјеловања у међународним војним вјежбама до провођења хуманитарних пројеката, а проводи и рутинске дипломатске посјете различитим земљама.

У склопу посјете најављена је и заједничка вјежба СНМГ-2 групе бродова са снагама Флотиле Хрватске ратне морнарице.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xx

06.02.2015 19:55

Задузисе Хрвати девето кољено

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

06.02.2015 20:02

Имају ста Далматинке радити ван сезоне, треба доцекати ту масу :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.когде

07.02.2015 08:49

И васе би могле зарадити,ево сансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.02.2015 09:55

Мора да ће Балтасер уручити плакету са словом У.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНТРОЛА

09.02.2015 11:33

ЈАДРАНСКО МОРЕ КОНТРОЛИШЕ ЈЕДИНИЦА СА ЗЛАТИБОРА. ЗА САДА ЈЕ СВЕ У РЕДУ.?

ОДГОВОРИТЕ