U splitsku luku stiglo 8 brodova NATO-a

U splitsku luku Loru u petak je uplovilo osam brodova NATO grupe SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), koji će u sklopu posjete Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu radi jačanja interoperabilnosti između snaga NATO saveza i Hrvatske ratne mornarice tu biti do utorka.

Region 06.02.2015 | 19:45
U splitsku luku stiglo 8 brodova NATO-a

Tim povodom splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u petak je na svečanom primanju zaželio dobrodošlicu komandantu grupe brodova NATO saveza, kontraadmiralu Bredu Vilijamsonu, koji je rekao kako mu je to prva posjeta gradu u kojem je njegova posada već bila, prenose "Nezavisne novine".

"Split nam je početak putovanja. Ovo je prvi put nakon 2007. da je velika grupa brodova NATO saveza uplovila u splitsku luku. Tu ćemo ostati do utorka", rekao je Vilijamson, koji je gradonačelniku Baldasaru uručio grb broda u obliku plakete.

SNMG-2 grupa brodova su multinacionalne integrisane pomorske snage sastavljene od brodova iz različitih zemalja NATO saveza. To su kanadska fregata HMCS Fredericton, turski TCG Turgutreis, italijanski ITS Aliseo, španski ESPS Canarias, španski brodovi za opskrbu ESPS Patino i francuski FS Marine, njemački tanker FGS Spessart te američki komandni brod grupe krstarica USS Vicksburg.

Grupa je sastavljena zbog stalne pripravnosti pomorskih snaga NATO saveza za provođenje različitih zadataka u miru i u razdobljima krize i sukoba, od sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama do provođenja humanitarnih projekata, a provodi i rutinske diplomatske posjete različitim zemljama.

U sklopu posjete najavljena je i zajednička vježba SNMG-2 grupe brodova sa snagama Flotile Hrvatske ratne mornarice.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xx

06.02.2015 19:55

Zaduzise Hrvati deveto koljeno

ODGOVORITE
Name

kogde

06.02.2015 20:02

Imaju sta Dalmatinke raditi van sezone, treba docekati tu masu :)

ODGOVORITE
Name

Re.kogde

07.02.2015 08:49

I vase bi mogle zaraditi,evo sanse.

ODGOVORITE
Name

Md

07.02.2015 09:55

Mora da će Baltaser uručiti plaketu sa slovom U.

ODGOVORITE
Name

KONTROLA

09.02.2015 11:33

JADRANSKO MORE KONTROLIŠE JEDINICA SA ZLATIBORA. ZA SADA JE SVE U REDU.?

ODGOVORITE