Ево како ће интернет изгледати за 15 година

У последњих 15 година смо могли на сопственој кожи да осетимо како интернет утиче на готово све аспекте нашег живота. Тешко да смо могли да претпоставимо колику ће улогу, на пример, у нашим животима имати Фејсбук, Твитер или Јутјуб. Међутим, шта нас чека у будућности? Колико ће се интернет променити у следећих 15 година и шта ће те промене учинити свету у ком живимо? Ево шта кажу стручњаци.

Информационе технологије 06.02.2015 | 09:57
Ево како ће интернет изгледати за 15 година

За пет година:

Ерик Шмит из "Гугла" је 2013. прогнозирао да ће "у наредних пет година" интернет постати доступан свим становницима планете.Очекује се да би се ова тврдња могла испунити, имајући у виду глобални тренд убрзавања интернет-везе и нижих цена ових услуга.

Осим компјутера и смартфонова, експерти очекују да ће у будућности и други уређаји - од веш-машина до електронских брава - бити повезани на интернет. То би у пракси значило да ће, рецимо, у фрижидеру постојати сензор који ће моћи преко интернета да нам пошаље обавештење да немамо пуно млека и да нас подсети да га купимо.

За десет година:

Дејвид Хјуз, један од пионира интернета у једном свом тексту је прогнозирао како ће за десет година интернет играти толику улогу у животу људи, да ће они формирати своје дигиталне "нације" на основу интересовања која деле са другим корисницима ове глобалне мреже.

Овакав развој догађаја би могао знатно да смањи улогу традиционалног концепта државе и њеног утицаја на грађане.

Широка распрострањеност мреже би могла да доведе и до стварања друштва у ком има више емпатије. Професорка Никол Елисон са Универзитета Мичиген предвиђа како ће, због интернета, људи из развијених земаља боље упознати ужасне услове у којима живе они из сиромашнијих крајева, па ће их то инспирисати да се више посвете смишљању решења за њихове проблеме.

За петнаест година:

Интернет ће у потпуности променити начин на који деца уче. Наставници ће у виртуелним школама ученицима давати информације које су им неопходне, а овакав вид учења ће наставницима дати могућност да лекције прилагоде примерено личним афинититетима ученика.

Осим тога, до тада можда Земља неће бити једини извор информација. Према неким прогнозама, до 2030. би могла бити успостављена интернет веза са Марсом. Ако вам ово звучи као научна фантастика, имајте на уму да НАСА тренутно ради на планирању интерпланетарних интернет конекција, а да је Сунита Вилијамс, астронауткиња са Међународне свемирске станице 2012. године у једном тесту из свемира управљала роботом који се налазио на површини Земље, у Немачкој.

Шта ви мислите, каква нас будућност чека?

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крим Јонг

06.02.2015 11:16

МОЗДА ЦЕМО И МИ У РС једног дана узивати у неограниценом и слободном користењу интернета.Наравно ако тата дозволи.... О зивоте горак ли си.

ОДГОВОРИТЕ