Тема: Допинг у тенису - има ли га или нема?!

Селектор Италије: Легализујмо допинг у тенису када га већ многи користе! „Наш спорт је пун недозвољених средстава, само неки имају боље докторе који то знају да сакрију“, сматра стратег италијанског ФЕД куп тима.

Тенис 06.02.2015 | 15:40
Тема: Допинг у тенису - има ли га или нема?!

Италијанска Фед куп репрезентација у петак дочекује тим Француске у првој рунди тог такмичења. Домаћине ће представљати Сара Ерани, Карин Снап, Роберта Винћи и Камила Ђорђи. Међутим, далеко већу пажње на жребу није привукао сам догађај, већ изјава селектора Италије Серђа Ђорђија која је покренула нову тему. Отац тенисерке Камиле је прокоментарисао коришћење недозвољених сусптанци у тенису и сматра да тога има много више него што се то на први поглед може приметити.
„Тенис је пун допинга. Неки имају одличне докторе који то зналачки прикривају. Али само погледајте мишиће појединих спортиста. Обратите пажњу на начин на који се они крећу и све ће вам бити јасно. То једноставно није нормално“, сматра отац Камиле Ђорђи и селектор италијанског националног тима.

Чињеница је да постоји много „сивих“ начина на који можете да побољшате перформансе свога тела. Доста је било повика на методе Рафаела Надала и његов начин опоравка од повреда уз помоћ „крвног допинга“, који је забрањен 2010. године, али је легализован 2011. Цела терапија се заснива на томе да вам узму крв, изваде најбоље ћелије и убризгају на места која су највише оштећена. То се води као легално, иако баш не изгледа баш тако.

Било је много суспензија због овог разлога, а свеж је пример Виктор Троицки, да не улазимо сада у то да ли је то са правом или не. Такође, и Марин Чилић је оптуживан. Белгијанка Јанина Викмајер је добила суспензију од годину дана, као и Белгијанац Ксавијер Малис. Аргентинац Маријано Пуерта је добио рекордну казну због допинга после дуела са Надалом у финалу Ролан Гароса 2005, а она је износила чак осам година!

Бити врхунски тенисер данас је пре свега ствар спреме. Превише је путовања, много мечева, температуре су екстремне. Све то треба издржати.

Серђо Ђорђи је свега овога свестан па зато предлаже да се против ових недозвољених средстава избори тако што ће се они легализовати и бити једнако доступни свима, али и у томе проналази ману.
„ Допинг контроле су нажалост пресмешне, непотребне. Једини начин је да се допинг допусти свима. Спортистима се мора допустити да једнако користе дроге, наравно ако имају жељу. Камила то никада није урадила и ја јој то не бих дозволио јер вас допинг уништава изнутра. Такође, уништава вам живот ван терена, а то је оно што вам остаје након каријере.“, сматра селектор Италије.

Он је на крају упоредио тенис са животом.
„Тенис је на крају крајева сиже живота. И у животу увек има оних који играју прљаво. Живот је џунгла, и људи су зато спремни на све.“

Коментари / 0

Оставите коментар