Tema: Doping u tenisu - ima li ga ili nema?!

Selektor Italije: Legalizujmo doping u tenisu kada ga već mnogi koriste! „Naš sport je pun nedozvoljenih sredstava, samo neki imaju bolje doktore koji to znaju da sakriju“, smatra strateg italijanskog FED kup tima.

Tenis 06.02.2015 | 15:40
Tema: Doping u tenisu - ima li ga ili nema?!

Italijanska Fed kup reprezentacija u petak dočekuje tim Francuske u prvoj rundi tog takmičenja. Domaćine će predstavljati Sara Erani, Karin Snap, Roberta Vinći i Kamila Đorđi. Međutim, daleko veću pažnje na žrebu nije privukao sam događaj, već izjava selektora Italije Serđa Đorđija koja je pokrenula novu temu. Otac teniserke Kamile je prokomentarisao korišćenje nedozvoljenih susptanci u tenisu i smatra da toga ima mnogo više nego što se to na prvi pogled može primetiti.
„Tenis je pun dopinga. Neki imaju odlične doktore koji to znalački prikrivaju. Ali samo pogledajte mišiće pojedinih sportista. Obratite pažnju na način na koji se oni kreću i sve će vam biti jasno. To jednostavno nije normalno“, smatra otac Kamile Đorđi i selektor italijanskog nacionalnog tima.

Činjenica je da postoji mnogo „sivih“ načina na koji možete da poboljšate performanse svoga tela. Dosta je bilo povika na metode Rafaela Nadala i njegov način oporavka od povreda uz pomoć „krvnog dopinga“, koji je zabranjen 2010. godine, ali je legalizovan 2011. Cela terapija se zasniva na tome da vam uzmu krv, izvade najbolje ćelije i ubrizgaju na mesta koja su najviše oštećena. To se vodi kao legalno, iako baš ne izgleda baš tako.

Bilo je mnogo suspenzija zbog ovog razloga, a svež je primer Viktor Troicki, da ne ulazimo sada u to da li je to sa pravom ili ne. Takođe, i Marin Čilić je optuživan. Belgijanka Janina Vikmajer je dobila suspenziju od godinu dana, kao i Belgijanac Ksavijer Malis. Argentinac Marijano Puerta je dobio rekordnu kaznu zbog dopinga posle duela sa Nadalom u finalu Rolan Garosa 2005, a ona je iznosila čak osam godina!

Biti vrhunski teniser danas je pre svega stvar spreme. Previše je putovanja, mnogo mečeva, temperature su ekstremne. Sve to treba izdržati.

Serđo Đorđi je svega ovoga svestan pa zato predlaže da se protiv ovih nedozvoljenih sredstava izbori tako što će se oni legalizovati i biti jednako dostupni svima, ali i u tome pronalazi manu.
„ Doping kontrole su nažalost presmešne, nepotrebne. Jedini način je da se doping dopusti svima. Sportistima se mora dopustiti da jednako koriste droge, naravno ako imaju želju. Kamila to nikada nije uradila i ja joj to ne bih dozvolio jer vas doping uništava iznutra. Takođe, uništava vam život van terena, a to je ono što vam ostaje nakon karijere.“, smatra selektor Italije.

On je na kraju uporedio tenis sa životom.
„Tenis je na kraju krajeva siže života. I u životu uvek ima onih koji igraju prljavo. Život je džungla, i ljudi su zato spremni na sve.“

Komentari / 0

Ostavite komentar