Масовно исељавање са Космета

Масовни одлазци са Косова не престају, а путем миграције у неке од земаља ЕУ кренуло је на хиљаде породица, чија деца су оставила и школе, преносе приштински медији, позивајући се на тамношње министартво образовања.

Србија 04.02.2015 | 11:13
Масовно исељавање са Космета

Косовско Министарство образовања је синоћ саопштило алармантне статистичке податаке према којима је током протеклих месеци школе напустило 5.200 ученика да би се уписало ус школе у неким од западних земаља, преносе медији.

Саветник министра образовања Азем Гури је изјавио да број ученика који су оставили школе током последњих месеци изузетно забрињавајућ.

"По последњим статистикама које поседује Министарство образовања је веома аларманта цифра уценика који напустају сколу. Има 5.200 уценика са Косова који су вец емигрирали", рекао је Гури.

Он је нагласио да и ова цифра није дефинитивна јер број оних који свакодненво напуштају Косово расте.

"Ова сифра од 5.200 може бити још већа. У овој статистици углавном су ученици из петог и шестог разреда основне сколе", изјавио је он.

Према подацима, по броју одлазака ученика предњаче Приштина, Урошевац, Подујево, затим Вучитрн, Србица, Обилић, Качаник, Исток, Стимље, Ðаковица и Гњилане.

Не заостају много ни опстине Драгаш, Косово Поље, Глоговац, Ðенерал Јанковиц, Каменица, Клина, Липљан, Малисево, Митровица, Ново Брдо, Пец, Ораховац, Стрпце, Сува Реека и Витина, преносе медији у Приштини.

Са аутобуских станица у Приштини, Гњилану и Урошевцу, како се наводи, сваке ноћи полази од 10 аутобуса крацтих становницима Косова који због екстремног сиромаштва крећу ка земљама ЕУ (углавном Немацка, Француска и Аустрија) са надом да ће наћи посао и бољи зивот за породице.

Како су рекли из Аутобуске станице у Пришстини до 10 фебруара су резервисани сва места у свим аутобусе који становнике Косова возе на разне дестинације у иностранству.

Месечно са Косова на пут ка западној Европи крене око 20,000 људи, објавио је недавно "Коха диторе."

Становници Косова постали су највећа група подносилаца молби за добијање азила у Аустрији у јануару, а министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер, средином прошлог месеца, затражила је промену процедуре одлучивања о молби за добијање азила.

Она је нагласила да жели да се уведе брзи поступак решавања захтева грађана који долазе из такозваних "безбедних земаља", у које спада и Косово како се они не би задржавали у земљи.

Микл-Лајтнер је оценила актуелне бројке, пре свега везано за грађане са Косова, "великом емиграцијом" јер се људима дају лажна обећања.

"Морамо под хитно да уведемо брже потступке одлучивања о молбама за добијање азила. У супротном би емигранти блокирали систем за лица која беже од рата", казала је она.

Извор: Агенције

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маx

04.02.2015 10:36

Нека смо сви сада самостални па ко нас *ебе. Будалетине смо ти ми Балканци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.02.2015 13:24

Никад нико није био сретан са отетим и опљацканим па неце ни сиптари,сад виде како је кад Србија неда паре а њихова мафија све опљацкала као и наса нас,сад морају сами о себи да мисле а досад је било колико год тразе Београд мора да посаље па нек вам сад Клинтон саље је.о вам он...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло 1974

04.02.2015 14:31

Па зар код њих сад, јад су независни не влада благостање?

ОДГОВОРИТЕ