Masovno iseljavanje sa Kosmeta

Masovni odlazci sa Kosova ne prestaju, a putem migracije u neke od zemalja EU krenulo je na hiljade porodica, čija deca su ostavila i škole, prenose prištinski mediji, pozivajući se na tamnošnje ministartvo obrazovanja.

Srbija 04.02.2015 | 11:13
Masovno iseljavanje sa Kosmeta

Kosovsko Ministarstvo obrazovanja je sinoć saopštilo alarmantne statističke podatake prema kojima je tokom proteklih meseci škole napustilo 5.200 učenika da bi se upisalo us škole u nekim od zapadnih zemalja, prenose mediji.

Savetnik ministra obrazovanja Azem Guri je izjavio da broj učenika koji su ostavili škole tokom poslednjih meseci izuzetno zabrinjavajuć.

"Po poslednjim statistikama koje poseduje Ministarstvo obrazovanja je veoma alarmanta cifra ucenika koji napustaju skolu. Ima 5.200 ucenika sa Kosova koji su vec emigrirali", rekao je Guri.

On je naglasio da i ova cifra nije definitivna jer broj onih koji svakodnenvo napuštaju Kosovo raste.

"Ova sifra od 5.200 može biti još veća. U ovoj statistici uglavnom su učenici iz petog i šestog razreda osnovne skole", izjavio je on.

Prema podacima, po broju odlazaka učenika prednjače Priština, Uroševac, Podujevo, zatim Vučitrn, Srbica, Obilić, Kačanik, Istok, Stimlje, Ðakovica i Gnjilane.

Ne zaostaju mnogo ni opstine Dragaš, Kosovo Polje, Glogovac, Ðeneral Jankovic, Kamenica, Klina, Lipljan, Malisevo, Mitrovica, Novo Brdo, Pec, Orahovac, Strpce, Suva Reeka i Vitina, prenose mediji u Prištini.

Sa autobuskih stanica u Prištini, Gnjilanu i Uroševcu, kako se navodi, svake noći polazi od 10 autobusa kractih stanovnicima Kosova koji zbog ekstremnog siromaštva kreću ka zemljama EU (uglavnom Nemacka, Francuska i Austrija) sa nadom da će naći posao i bolji zivot za porodice.

Kako su rekli iz Autobuske stanice u Prišstini do 10 februara su rezervisani sva mesta u svim autobuse koji stanovnike Kosova voze na razne destinacije u inostranstvu.

Mesečno sa Kosova na put ka zapadnoj Evropi krene oko 20,000 ljudi, objavio je nedavno "Koha ditore."

Stanovnici Kosova postali su najveća grupa podnosilaca molbi za dobijanje azila u Austriji u januaru, a ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner, sredinom prošlog meseca, zatražila je promenu procedure odlučivanja o molbi za dobijanje azila.

Ona je naglasila da želi da se uvede brzi postupak rešavanja zahteva građana koji dolaze iz takozvanih "bezbednih zemalja", u koje spada i Kosovo kako se oni ne bi zadržavali u zemlji.

Mikl-Lajtner je ocenila aktuelne brojke, pre svega vezano za građane sa Kosova, "velikom emigracijom" jer se ljudima daju lažna obećanja.

"Moramo pod hitno da uvedemo brže potstupke odlučivanja o molbama za dobijanje azila. U suprotnom bi emigranti blokirali sistem za lica koja beže od rata", kazala je ona.

Izvor: Agencije

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Max

04.02.2015 10:36

Neka smo svi sada samostalni pa ko nas *ebe. Budaletine smo ti mi Balkanci.

ODGOVORITE
Name

Md

04.02.2015 13:24

Nikad niko nije bio sretan sa otetim i opljackanim pa nece ni siptari,sad vide kako je kad Srbija neda pare a njihova mafija sve opljackala kao i nasa nas,sad moraju sami o sebi da misle a dosad je bilo koliko god traze Beograd mora da posalje pa nek vam sad Klinton salje je.o vam on...

ODGOVORITE
Name

Mihajlo 1974

04.02.2015 14:31

Pa zar kod njih sad, jad su nezavisni ne vlada blagostanje?

ODGOVORITE