Бан Ки Мун: Космет да оснује суд за злочине

Генерални секретар Бан Ки Мун оценио је у извештају о Косову и Метохији да после конституисања владе и парламента, треба да се оснује специјални суд за злочине.

Србија 04.02.2015 | 09:31
Бан Ки Мун: Космет да оснује суд за злочине

"Позивам косовске политичке вође да удвостуче своје напоре за јачање широког разумевања јавности и консензуса о том питању, с обзиром на његов значај за будућност Косова", наводи се у извештају.
Специјални истражни тим ЕУ под вођством главног тужиоца Еулекса Клинта Вилијамсона, водио је истрагу о ратним злочинима које су на Косову починили косовски Албанци током и после 1999. године, као и о наводима известиоца Савета Европе, Швајцарца Дика Мартија о трговини органима заробљених Срба и других неалбанаца на Косову.

Бан је у редовном тромесечном извештају о Косову навео да треба наставити напоре у погледу владавине закона и промовисању истинског дугорочног помирење међу косовским заједницама.

Бан Ки Мун је истакао да очекује што раније потпуно и искрено ангажовање Београда и Приштине у дијалогу на високом нивоу у којем посредује ЕУ.

"Кључно питање у том погледу остаје успостављање, у складу са споразумом, асоцијације/заједнице српских општина", навео је Бан Ки Мун.

Бан је навео да разлог за забринутост дају извештаји о масовном одливу становништва са Косова у последњим месецима, и да у том светлу поздравља напоре косовских власти да се ухвате у коштац са питањем миграције.

Генерални секретар УН је поздравио и брзе кораке предузете како би се истражиле оптужбе за корупцију у УН, како оне не би биле искоришћене да се поткопа важна улога коју та мисија ЕУ игра на Косову и како би све стране наставиле да са њом сарађују.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БАНЕ

04.02.2015 12:58

БАНЕ ПОМОЗИТЕ ШИПТАРИМА ДА ОСТАНУ НА КОСОВУ. СРБЕ СТЕ ОТЈЕРАЛИ ДАВНО.

ОДГОВОРИТЕ