Суд у Хагу: Нико није крив за геноцид

Међународни суд правде одбио је и тужбу Хрватске и противтужбу Србије за извршени геноцид на хрватској територији од 1991. до 1995. године.

 

Регион 03.02.2015 | 22:38
Суд у Хагу: Нико није крив за геноцид

Како је навео председник суда Петр Томка, ни Хрватска ни Србија нису успеле да докажу да је друга страна починила геноцид, па су одбијени и одштетни захтеви.

У образложењу одлука, Томка је навео да је било намере за насилно исељење обе групе са делова хрватске територије, али да крајњи циљ није било физичко уништење, што је потребно да би се дело квалификовало као геноцид.

Суд је утврдио да су ЈНА и српске снаге учиниле више дела против заштићене групе, али са намером да их "војно казне" или иселе.

"Суд одбија тужбу Хрватске. Хрватска није доказала да се ради о намери да се делимично или у целости униште Хрвати. Дела која садржавају ацтус реус геноцида нису почињена са специфичном намером потребном да би се дело квалификовало као геноцид", рекао је Томка.

Што се тиче српске контратужбе, Томка је навео да чак и да се докаже да је постојала намера хрватских лидера да се истера српско становништво са територије хрватске, нема доказа да је имала за циљ физичко уништење становништва.

"Због тога суд у потпуности одбацује тужбу Србије", рекао је Томка.

Пресуда МСП је коначна и обавезујућа за све чланице УН, државе су у обавези да по њој поступе и на њу нема жалби.

Пресуду о тужби и контратужби Хрватске и Србије донело је укупно 17 судија, 15 сталних судија и двоје ад хок судија из Србије и Хрватске.

За одбацивање хрватске тужбе гласало је 15 судија, а одлука о одбацивању контратужби донета је једногласно.

"Циљ српских јединица истеривање, не уништење"

Томка је навео и да МСП слаже са закључцима Хашког трибунала, у којима се наводи да је циљ српских јединица да се насилно истерају Хрвати са дела територије, али не и да се физички униште.

Суд је рекао да је на хрватској територији, у источној Славонији, Далмацији и Лици почињен "велики број убистава и злостављања" и то од стране ЈНА и српских снага, али и да Хрватска није успела да докаже да се ради о геноциду.

"ЈНА и српске снаге нису убиле хрватске војнике који су били заробљени. Помоћу поређења заробљених са коначним бројем жртава, можемо видети да ли су ЈНА и српске снаге хтеле да искористе прилику за уништавање групе. Закључујемо да Хрватска није успела да докаже да је искоришћена прилика да се униште припадници заштићене групе", рекао је Томка.

Нешто раније, Томка је навео и да Србија не може бити одговорна за дела почињена пре 27. априла 1992. године, због тога што је СРЈ тек тада постала чланица УН и потписница Конвенције УН о спречавању и кажњавању геноцида.

"Суд пре тог датума, Србију, као земљу која је накнадно постала потписница Конвенције, не може сматрати одговорном у смислу члана 9 Конвенције. Држава која је постала чланица потписница Конвенције не може се сматрати одговорном ретроактивно за геноцид по члану 9", навео је Томка.

Већ тада је пао део хрватске тужбе који се односи на ратне злочине почињене у Вуковару 1991. године.

Током изношења пресуде, наведено је и да су многа сведочења која је Хрватска изнела пред суд мањкава, као и да су бројни полицијски записници предати суду без потписа од стране лица која су давала изјаве.

"Чини се да су у неким сведочењима изјаве чак и препричане изјаве сведока", рекао је Томка.

О Милошевићу и Готовини

Суд је приметио да оптужба против Слободана Милошевића у Хашком трибуналу укључује тужбу за геноцид, али у делу оптужнице који се тиче БиХ, али не и у делу који се тиче територије Хрватске.

Томка је такође рекао да друге пресуде, као што је она хрватском генералу Анту Готовини, не могу имати пресудну тежину у овом случају.

"То што неко појединачно није осуђен није кључно, али може бити значајно", рекао је председник суда.

"Етничко чишћење не чини геноцид"

Иако је по мишљењу МСП контратужба Србије утемељена и везана чињенично и правно за основну тужбу, и упркос томе што је Хрватска потписница Конвенције постала 8. октобра 1991. године, па су дела почињена 1995. године, односно током "Олује", обухваћена Конвенцијом - контратужба Србије је такође одбијена.

"Наводи српске стране не доказују постојање специфичне намере која карактерише геноцид. Само етничко чишћење, не чини геноцид. Геноцид је намера да се физички истреби група људи, а не само да се протерају", навео је Томка.

Како је рекао, Суд у понашању хрватских власти за време и након операције "Олуја" не налази дела која би показивала намеру да се физички истреби српско становништво.

"Србија није чињенично доказала геноцид, али је доказала убијање цивила и малтретирања цивила. Када је реч о наводном убијању Срба у колонама, изнети докази нису довољни да би довели до таквог закључка", навео је Томка.

МСП је навео да Србија није изнела доказе који потврђују да је Хрватска неселективно гранатирала градове у Крајини.

Томка је навео да се то не може утврдити ни из Брионских транскрипта или сведочења пред Судом.

"Чак ако би се доказала намера присилног пресељавањ српског становништва из Крајине, то би била специфична намера геноцида само ако би довела до физичког истребљивања у целини те групе. Суд закључује да нису поднети докази који поткрепљују такава закључак. Чак и да је било намере да се истера српско становништво, нема доказа да је имала за циљ физичко уништење становништва", рекао је Томка.

Српски и хрватски министри правде Никола Селаковић и Орсат Миљенић, који су присуствовали изрицању пресуде, поручили су да ће обе земље поштовати одлуку МСП, "каква год да буде".

Крај процеса после 16 година
Изрицањем пресуде окончаће се процес који је 1999. покренуо Загреб, тужећи власти у Београду за геноцид које су снаге СФРЈ и СР Југославије наводно починиле на хрватској територији.

Србија је одговорила десет година касније подносећи контратужбу за геноцид, који су, како тврди, хрватске снаге починиле над Србима из Книнске крајине, током и после операција Олуја, 1995 године.

У тужби против Србије, Хрватска тврди да је званични Београд одговоран за "етничко чишћење" хрватских грађана као "облик геноцида" зато што је "директно контролисао активности својих оружаних снага, обавештајних агената и разних паравојних одреда који су починили злочине на територији Хрватске, у региону Книна, источне и западне Славоније и Далмације".

У контратужби, Србија тврди да су хрватске власти починиле геноцид током операције Олуја, у августу 1995. у намери да потпуно или делимично униште крајишке Србе као етничку групу. Геноцид је, како се наводи у контратужби, почињен убиствима и наношењем озбиљних физичких и психичких повреда припадницима српске заједнице, те хотимичним стављањем Срба као националне групе у ситуацију смишљену на њено делимично физичко уништење.

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Геограпхy

03.02.2015 09:35

Нема од овог ништа, џаба су и једни и други бацили паре у вјетар, када је суд одбио тужбу БиХ против Србије требали су схватити да ни од њихових тужби нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

03.02.2015 09:51

Хоце они да нас све отјерају одавде да би се могли Јевреји доселити на ова подруцја! Сви цемо нај..бти, пардон, Срби и Муслимани! Педофиле и убице стити Ватикан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

03.02.2015 09:52

Међународни суд правде у Хагу је агенција Ватикана исто као што су: ЦИА, ИНТЕРПОЛ, ОЕБС, УН, ЕУ, АЛ КАИДА, ИСИС, Светски економски форум у Давосу итд.., То су агенције преко којих Ватикан корумпира и исплаћује светске бирократе (Читај: Капарисане плаћенике који слуђују масе).У питању су институције католика уз чију помоћ језуити дневно легално убијају на 100-тине људи широм света. Слободни свет мора да се супростави болесном уму Ватикана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

03.02.2015 10:09

Нема коментара кад нема преноса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

едо

03.02.2015 10:12

Управо објављено,србија није крива у слуцају хрватска србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

03.02.2015 10:24

Исход вец знамо, једино Срби су криви у Хагу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

03.02.2015 10:41

Ово це разљутити Хрватску,тако да Србија неце јос дуго уци у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

узиво

03.02.2015 10:46

и Миле је досо у БГ да гледају ТВ заједно. Фали им јос Сесељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

03.02.2015 10:47

Па нек опет луди народ кад их затрују национализмом да убијају једни друге док наси политицари згрцу паре и пљацкају умјесто дасе народ уједини сав против лопова на функијама па да њих сатару и народ да успостави дрзаву.било би боље јер политицари су нам и донијели рат завадили народе а ми будале сви редом и србии муслимани и хрвати.прије би нам утерали два метра у дупе него цент у главу.колико смо слијепи пред истином посебно ми у босни затровани нацизмом и мрзњом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

03.02.2015 19:26

Ма који рат није ни било рата само мало вјежбе цивилне заштите

Name

ЈМО

03.02.2015 10:48

Сто волим овога хрватског савезника Србина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

03.02.2015 10:58

Осудиће нас да платимо једни другима по трилион долара, а Немачка да узме провизију то је циљ запада. А ратовало се на територији СФРЈ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН

03.02.2015 11:08

Замислите да су Срби истјерали све муслимане из Сандзака,Сиптаре са Косова,Хрвате из Војводине...Бомбардовање никада не би престало док и задње српско дјете не би спалили напалмом. Исти слуцај сада имамо у Украјини,криви Руси док НАТО фасисте ударају свим располозивим срествима по цивилним објектима!Милан Мартиц је осудјен на дозивотну казну због три испаљене ракете из система ураган на Загреб а украјински фасисти сваки дан испаљују на десетине по цивилима Донбаса,Доњецк и Лугањска а НАТО криминалци цуте и подрзавају армију која на тенковима носи слику Адолфа Хитлера и друга обиљезја нациста.Како Хрватска неце бити осудјена за униставање српског народа,тако ни Украјина неце бити осудјена за униставање Руса.Само се сјетите Одесе гдје Украјинске фасисте зиве спалисе десетине недузних људи.ГДЈЕ ЈЕ ИСТРАГА УН КАО У РАЦКУ?ФУЈ ГАДОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ии

29.05.2020 08:16

Апсолуттно тачно...браво име..све смишљено у кухињи запада..

Name

РАЗОЧАРАНА

03.02.2015 11:16

Дошли ванземаљци и поубијали толики народ и србе и хрвате и бошњаке и све остале на подручју бивше СФРЈ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

03.02.2015 11:30

Правда је дефинитивно УМРЛА у Хагу за Србе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

03.02.2015 11:58

Да су Срби побили Хрвата колико су Хрвати побили Срба били би сигурно оптузени. Срби цекали да Хрватска тузи па онда покренули контратузбу. Кад цемо једном испаметнит или нам није стало до насих зртава. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зали бозе

03.02.2015 12:27

Зали Бозе пара сто будале потросисе убудале. Боље да су у та подруцја где се ратовало улозили бар би ти људи добили сатисфакцију било какву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свица

03.02.2015 13:42

Па народе обицни радни и нерадни да ли вам је ово отворило оци колико смо наивни.Надам се висе никад нецете дозвлити да вас наведу да ратујете.Кад сте с поносом извикивали. Убиј цетника, убиј балију, убиј устасу.Такви себи пресудисе и сад су ту гдје су. НАДАЈМО СЕ.

Name

Црни

03.02.2015 12:56

Па немогу сами себи судити они су ОЛУЈУ И створили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

03.02.2015 13:53

Доста смо се тузили убијали под договром насих великих братова Тудјмана и Милосевица расељавали и насељавали,досло је вријеме да правимо у БиХ ентитете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

03.02.2015 14:00

Није нико крив знате оно сто се десило на подруцју бивсе Југе то је било оно као пријатељска паљба.Хаг то гледа овако и ЕУ засто да се ми бринемо ста раде наси кметови,ако хоце да се рокају ма нема брате фрке нека се рокају.Ми моземо успут несто зарадити продајом орузија,посље цемо доњети неке пресуде да су сви задовољини и мазацемо им оци и продават као да су и они дио ЕУ.Лако је са Балканцима ко им је.е матер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сандра

03.02.2015 14:06

Мир,мир,мир, нико није крив, ава,ава,ава, народ је будала... Мртви, рањени, ожалошћени, избјегли, разбацани по цијелом свијету-узалуд. Додусе, многима је рат био брат... Мени није, бас ми се замјерио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

03.02.2015 14:13

Како се зове тај српски судија који је гласао против тузбе дрзаве Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

03.02.2015 22:36

Зове се Миленко Крећа, професор међународног јавног права на Правном факултету у Београду, иначе ученик Смиље Аврамов

Name

Херцеговац

03.02.2015 14:25

ОЛУЈА - је чист примјер геноцида !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

04.02.2015 23:56

Ко је пукао дислике да ми је знати?!

Name

сањин

03.02.2015 14:34

Дивље јагоде казу: КРИВО ЈЕ МОРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

громовник

03.02.2015 16:35

Гдје це осудити Хрвате кад су они то и урадили. Одобрили "Олују", добро су се Срби извукли да и не оптузе па цијели свијет је против Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радослав

03.02.2015 17:56

Бас Тако???

ОДГОВОРИТЕ
Name

варош

03.02.2015 19:51

5.8 ове године почиње туристицка сезона ,бит це рели на тракторима,маратон на 300 км И много других дисциплина, пријаве поцињу одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЛИ МАНАСТИР

04.02.2015 10:10

СВЕ ЋЕ ТО ПАПА ФРАЊО ПОЗЛАТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

04.02.2015 17:00

Ко сто Азра казе: Ми смо људи цигани судбином проклети, увјек неко око нас додје па нам прети

ОДГОВОРИТЕ