Sud u Hagu: Niko nije kriv za genocid

Međunarodni sud pravde odbio je i tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za izvršeni genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. godine.

 

Region 03.02.2015 | 22:38
Sud u Hagu: Niko nije kriv za genocid

Kako je naveo predsednik suda Petr Tomka, ni Hrvatska ni Srbija nisu uspele da dokažu da je druga strana počinila genocid, pa su odbijeni i odštetni zahtevi.

U obrazloženju odluka, Tomka je naveo da je bilo namere za nasilno iseljenje obe grupe sa delova hrvatske teritorije, ali da krajnji cilj nije bilo fizičko uništenje, što je potrebno da bi se delo kvalifikovalo kao genocid.

Sud je utvrdio da su JNA i srpske snage učinile više dela protiv zaštićene grupe, ali sa namerom da ih "vojno kazne" ili isele.

"Sud odbija tužbu Hrvatske. Hrvatska nije dokazala da se radi o nameri da se delimično ili u celosti unište Hrvati. Dela koja sadržavaju actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namerom potrebnom da bi se delo kvalifikovalo kao genocid", rekao je Tomka.

Što se tiče srpske kontratužbe, Tomka je naveo da čak i da se dokaže da je postojala namera hrvatskih lidera da se istera srpsko stanovništvo sa teritorije hrvatske, nema dokaza da je imala za cilj fizičko uništenje stanovništva.

"Zbog toga sud u potpunosti odbacuje tužbu Srbije", rekao je Tomka.

Presuda MSP je konačna i obavezujuća za sve članice UN, države su u obavezi da po njoj postupe i na nju nema žalbi.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donelo je ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Za odbacivanje hrvatske tužbe glasalo je 15 sudija, a odluka o odbacivanju kontratužbi doneta je jednoglasno.

"Cilj srpskih jedinica isterivanje, ne uništenje"

Tomka je naveo i da MSP slaže sa zaključcima Haškog tribunala, u kojima se navodi da je cilj srpskih jedinica da se nasilno isteraju Hrvati sa dela teritorije, ali ne i da se fizički unište.

Sud je rekao da je na hrvatskoj teritoriji, u istočnoj Slavoniji, Dalmaciji i Lici počinjen "veliki broj ubistava i zlostavljanja" i to od strane JNA i srpskih snaga, ali i da Hrvatska nije uspela da dokaže da se radi o genocidu.

"JNA i srpske snage nisu ubile hrvatske vojnike koji su bili zarobljeni. Pomoću poređenja zarobljenih sa konačnim brojem žrtava, možemo videti da li su JNA i srpske snage htele da iskoriste priliku za uništavanje grupe. Zaključujemo da Hrvatska nije uspela da dokaže da je iskorišćena prilika da se unište pripadnici zaštićene grupe", rekao je Tomka.

Nešto ranije, Tomka je naveo i da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine, zbog toga što je SRJ tek tada postala članica UN i potpisnica Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

"Sud pre tog datuma, Srbiju, kao zemlju koja je naknadno postala potpisnica Konvencije, ne može smatrati odgovornom u smislu člana 9 Konvencije. Država koja je postala članica potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9", naveo je Tomka.

Već tada je pao deo hrvatske tužbe koji se odnosi na ratne zločine počinjene u Vukovaru 1991. godine.

Tokom iznošenja presude, navedeno je i da su mnoga svedočenja koja je Hrvatska iznela pred sud manjkava, kao i da su brojni policijski zapisnici predati sudu bez potpisa od strane lica koja su davala izjave.

"Čini se da su u nekim svedočenjima izjave čak i prepričane izjave svedoka", rekao je Tomka.

O Miloševiću i Gotovini

Sud je primetio da optužba protiv Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu uključuje tužbu za genocid, ali u delu optužnice koji se tiče BiH, ali ne i u delu koji se tiče teritorije Hrvatske.

Tomka je takođe rekao da druge presude, kao što je ona hrvatskom generalu Antu Gotovini, ne mogu imati presudnu težinu u ovom slučaju.

"To što neko pojedinačno nije osuđen nije ključno, ali može biti značajno", rekao je predsednik suda.

"Etničko čišćenje ne čini genocid"

Iako je po mišljenju MSP kontratužba Srbije utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu, i uprkos tome što je Hrvatska potpisnica Konvencije postala 8. oktobra 1991. godine, pa su dela počinjena 1995. godine, odnosno tokom "Oluje", obuhvaćena Konvencijom - kontratužba Srbije je takođe odbijena.

"Navodi srpske strane ne dokazuju postojanje specifične namere koja karakteriše genocid. Samo etničko čišćenje, ne čini genocid. Genocid je namera da se fizički istrebi grupa ljudi, a ne samo da se proteraju", naveo je Tomka.

Kako je rekao, Sud u ponašanju hrvatskih vlasti za vreme i nakon operacije "Oluja" ne nalazi dela koja bi pokazivala nameru da se fizički istrebi srpsko stanovništvo.

"Srbija nije činjenično dokazala genocid, ali je dokazala ubijanje civila i maltretiranja civila. Kada je reč o navodnom ubijanju Srba u kolonama, izneti dokazi nisu dovoljni da bi doveli do takvog zaključka", naveo je Tomka.

MSP je naveo da Srbija nije iznela dokaze koji potvrđuju da je Hrvatska neselektivno granatirala gradove u Krajini.

Tomka je naveo da se to ne može utvrditi ni iz Brionskih transkripta ili svedočenja pred Sudom.

"Čak ako bi se dokazala namera prisilnog preseljavanj srpskog stanovništva iz Krajine, to bi bila specifična namera genocida samo ako bi dovela do fizičkog istrebljivanja u celini te grupe. Sud zaključuje da nisu podneti dokazi koji potkrepljuju takava zaključak. Čak i da je bilo namere da se istera srpsko stanovništvo, nema dokaza da je imala za cilj fizičko uništenje stanovništva", rekao je Tomka.

Srpski i hrvatski ministri pravde Nikola Selaković i Orsat Miljenić, koji su prisustvovali izricanju presude, poručili su da će obe zemlje poštovati odluku MSP, "kakva god da bude".

Kraj procesa posle 16 godina
Izricanjem presude okončaće se proces koji je 1999. pokrenuo Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Srbija je odgovorila deset godina kasnije podnoseći kontratužbu za genocid, koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995 godine.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u avgustu 1995. u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu. Genocid je, kako se navodi u kontratužbi, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Geography

03.02.2015 09:35

Nema od ovog ništa, džaba su i jedni i drugi bacili pare u vjetar, kada je sud odbio tužbu BiH protiv Srbije trebali su shvatiti da ni od njihovih tužbi nema ništa.

ODGOVORITE
Name

On

03.02.2015 09:51

Hoce oni da nas sve otjeraju odavde da bi se mogli Jevreji doseliti na ova podrucja! Svi cemo naj..bti, pardon, Srbi i Muslimani! Pedofile i ubice stiti Vatikan!

ODGOVORITE
Name

Ilija

03.02.2015 09:52

Međunarodni sud pravde u Hagu je agencija Vatikana isto kao što su: CIA, INTERPOL, OEBS, UN, EU, AL KAIDA, ISIS, Svetski ekonomski forum u Davosu itd.., To su agencije preko kojih Vatikan korumpira i isplaćuje svetske birokrate (Čitaj: Kaparisane plaćenike koji sluđuju mase).U pitanju su institucije katolika uz čiju pomoć jezuiti dnevno legalno ubijaju na 100-tine ljudi širom sveta. Slobodni svet mora da se suprostavi bolesnom umu Vatikana!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

03.02.2015 10:09

Nema komentara kad nema prenosa.

ODGOVORITE
Name

edo

03.02.2015 10:12

Upravo objavljeno,srbija nije kriva u slucaju hrvatska srbija

ODGOVORITE
Name

Savo

03.02.2015 10:24

Ishod vec znamo, jedino Srbi su krivi u Hagu...

ODGOVORITE
Name

bosna

03.02.2015 10:41

Ovo ce razljutiti Hrvatsku,tako da Srbija nece jos dugo uci u EU.

ODGOVORITE
Name

uzivo

03.02.2015 10:46

i Mile je doso u BG da gledaju TV zajedno. Fali im jos Seselj.

ODGOVORITE
Name

pravda

03.02.2015 10:47

Pa nek opet ludi narod kad ih zatruju nacionalizmom da ubijaju jedni druge dok nasi politicari zgrcu pare i pljackaju umjesto dase narod ujedini sav protiv lopova na funkijama pa da njih sataru i narod da uspostavi drzavu.bilo bi bolje jer politicari su nam i donijeli rat zavadili narode a mi budale svi redom i srbii muslimani i hrvati.prije bi nam uterali dva metra u dupe nego cent u glavu.koliko smo slijepi pred istinom posebno mi u bosni zatrovani nacizmom i mrznjom.

ODGOVORITE
Name

tetak mata

03.02.2015 19:26

Ma koji rat nije ni bilo rata samo malo vježbe civilne zaštite

Name

JMO

03.02.2015 10:48

Sto volim ovoga hrvatskog saveznika Srbina!

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

03.02.2015 10:58

Osudiće nas da platimo jedni drugima po trilion dolara, a Nemačka da uzme proviziju to je cilj zapada. A ratovalo se na teritoriji SFRJ....

ODGOVORITE
Name

GORAN

03.02.2015 11:08

Zamislite da su Srbi istjerali sve muslimane iz Sandzaka,Siptare sa Kosova,Hrvate iz Vojvodine...Bombardovanje nikada ne bi prestalo dok i zadnje srpsko djete ne bi spalili napalmom. Isti slucaj sada imamo u Ukrajini,krivi Rusi dok NATO fasiste udaraju svim raspolozivim srestvima po civilnim objektima!Milan Martic je osudjen na dozivotnu kaznu zbog tri ispaljene rakete iz sistema uragan na Zagreb a ukrajinski fasisti svaki dan ispaljuju na desetine po civilima Donbasa,Donjeck i Luganjska a NATO kriminalci cute i podrzavaju armiju koja na tenkovima nosi sliku Adolfa Hitlera i druga obiljezja nacista.Kako Hrvatska nece biti osudjena za unistavanje srpskog naroda,tako ni Ukrajina nece biti osudjena za unistavanje Rusa.Samo se sjetite Odese gdje Ukrajinske fasiste zive spalise desetine neduznih ljudi.GDJE JE ISTRAGA UN KAO U RACKU?FUJ GADOVI

ODGOVORITE
Name

GORAN ii

29.05.2020 08:16

Apsoluttno tačno...bravo ime..sve smišljeno u kuhinji zapada..

Name

RAZOČARANA

03.02.2015 11:16

Došli vanzemaljci i poubijali toliki narod i srbe i hrvate i bošnjake i sve ostale na području bivše SFRJ!?

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

03.02.2015 11:30

Pravda je definitivno UMRLA u Hagu za Srbe!

ODGOVORITE
Name

Sramota

03.02.2015 11:58

Da su Srbi pobili Hrvata koliko su Hrvati pobili Srba bili bi sigurno optuzeni. Srbi cekali da Hrvatska tuzi pa onda pokrenuli kontratuzbu. Kad cemo jednom ispametnit ili nam nije stalo do nasih zrtava. Sramota.

ODGOVORITE
Name

zali boze

03.02.2015 12:27

Zali Boze para sto budale potrosise ubudale. Bolje da su u ta podrucja gde se ratovalo ulozili bar bi ti ljudi dobili satisfakciju bilo kakvu.

ODGOVORITE
Name

svica

03.02.2015 13:42

Pa narode obicni radni i neradni da li vam je ovo otvorilo oci koliko smo naivni.Nadam se vise nikad necete dozvliti da vas navedu da ratujete.Kad ste s ponosom izvikivali. Ubij cetnika, ubij baliju, ubij ustasu.Takvi sebi presudise i sad su tu gdje su. NADAJMO SE.

Name

Crni

03.02.2015 12:56

Pa nemogu sami sebi suditi oni su OLUJU I stvorili

ODGOVORITE
Name

JMO

03.02.2015 13:53

Dosta smo se tuzili ubijali pod dogovrom nasih velikih bratova Tudjmana i Milosevica raseljavali i naseljavali,doslo je vrijeme da pravimo u BiH entitete.

ODGOVORITE
Name

JMO

03.02.2015 14:00

Nije niko kriv znate ono sto se desilo na podrucju bivse Juge to je bilo ono kao prijateljska paljba.Hag to gleda ovako i EU zasto da se mi brinemo sta rade nasi kmetovi,ako hoce da se rokaju ma nema brate frke neka se rokaju.Mi mozemo usput nesto zaraditi prodajom oruzija,poslje cemo donjeti neke presude da su svi zadovoljini i mazacemo im oci i prodavat kao da su i oni dio EU.Lako je sa Balkancima ko im je.e mater.

ODGOVORITE
Name

sandra

03.02.2015 14:06

Mir,mir,mir, niko nije kriv, ava,ava,ava, narod je budala... Mrtvi, ranjeni, ožalošćeni, izbjegli, razbacani po cijelom svijetu-uzalud. Doduse, mnogima je rat bio brat... Meni nije, bas mi se zamjerio!

ODGOVORITE
Name

Sta

03.02.2015 14:13

Kako se zove taj srpski sudija koji je glasao protiv tuzbe drzave Srbije?

ODGOVORITE
Name

Milovan

03.02.2015 22:36

Zove se Milenko Kreća, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, inače učenik Smilje Avramov

Name

Hercegovac

03.02.2015 14:25

OLUJA - je čist primjer genocida !

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

04.02.2015 23:56

Ko je pukao dislike da mi je znati?!

Name

sanjin

03.02.2015 14:34

Divlje jagode kazu: KRIVO JE MORE

ODGOVORITE
Name

gromovnik

03.02.2015 16:35

Gdje ce osuditi Hrvate kad su oni to i uradili. Odobrili "Oluju", dobro su se Srbi izvukli da i ne optuze pa cijeli svijet je protiv Srba

ODGOVORITE
Name

Radoslav

03.02.2015 17:56

Bas Tako???

ODGOVORITE
Name

varoš

03.02.2015 19:51

5.8 ove godine počinje turisticka sezona ,bit ce reli na traktorima,maraton na 300 km I mnogo drugih disciplina, prijave pocinju odmah.

ODGOVORITE
Name

BELI MANASTIR

04.02.2015 10:10

SVE ĆE TO PAPA FRANJO POZLATITI.

ODGOVORITE
Name

BiH

04.02.2015 17:00

Ko sto Azra kaze: Mi smo ljudi cigani sudbinom prokleti, uvjek neko oko nas dodje pa nam preti

ODGOVORITE