Архиепископ Јован пуштен из затвора

Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован пуштен је вечерас на слободу из скопског затвора Идризово, потврђено је из Православне охридске архиепископије.

Регион 02.02.2015 | 21:55
Архиепископ Јован пуштен из затвора

Ово је исход одлуке Апелационог суда у Скопљу који је одбио приговор Јавног тужилаштва на одлуку Основног суда да архиепископ Јован буде условно ослобођен.

Архиепископ Јован захвалио је свима који су на било који начин допринијели његовом пријевременом пуштању из затвора.

Он је рекао да неће давати друге јавне изјаве због лошег здравља.

Архиепископ Јован /Вранишковски/ осуђен је 2013. на вишегодишњу затворску казну по оптужби канонски непризнате Македонске православне цркве да је, док је био њен владика, проневјерио 250.000 евра.

Услов за његово ослобађање је да у периоду од пуштања из затвора до 23. марта 2017. године не учини ново кривично дјело истог карактера.

Архиепископ Јован био је владика МПЦ, али је 2004. године ступио у канонско јединство са СПЦ и предводи Српску цркву у Македонији.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дејан

03.02.2015 05:30

Па видите ви њему оцију, само њега је Бог обиљезио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Астигматизам

04.02.2015 00:57

Исак Њутн га је имао. Толико о Богу. Инаце овдје се ради о следецем: освети. Анатема за македонског архиепископа Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) на проширеној седници 26. августа одлучио је да покрене црквеносудски поступак против архиепископа Стефана, поглавара канонски непризнате Македонске православне цркве (МПЦ) која се налази у расколу са Православном црквом. Како је саопштено из СПЦ, поступак се покреће "због упорног остајања у расколу, нехришћанског учешћа у прогону архиепископа Јована, канонског поглавара аутономне Охридске архиепископије, и његовог свештенства, монаштва и верног народа, као и читавог низа других антиканонских активности". Итд. Мој прадјед је био поп па ме црквене ствари интересују.

ОДГОВОРИТЕ