Arhiepiskop Jovan pušten iz zatvora

Arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan pušten je večeras na slobodu iz skopskog zatvora Idrizovo, potvrđeno je iz Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

Region 02.02.2015 | 21:55
Arhiepiskop Jovan pušten iz zatvora

Ovo je ishod odluke Apelacionog suda u Skoplju koji je odbio prigovor Javnog tužilaštva na odluku Osnovnog suda da arhiepiskop Jovan bude uslovno oslobođen.

Arhiepiskop Jovan zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli njegovom prijevremenom puštanju iz zatvora.

On je rekao da neće davati druge javne izjave zbog lošeg zdravlja.

Arhiepiskop Jovan /Vraniškovski/ osuđen je 2013. na višegodišnju zatvorsku kaznu po optužbi kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve da je, dok je bio njen vladika, pronevjerio 250.000 evra.

Uslov za njegovo oslobađanje je da u periodu od puštanja iz zatvora do 23. marta 2017. godine ne učini novo krivično djelo istog karaktera.

Arhiepiskop Jovan bio je vladika MPC, ali je 2004. godine stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC i predvodi Srpsku crkvu u Makedoniji.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dejan

03.02.2015 05:30

Pa vidite vi njemu ociju, samo njega je Bog obiljezio.

ODGOVORITE
Name

Astigmatizam

04.02.2015 00:57

Isak Njutn ga je imao. Toliko o Bogu. Inace ovdje se radi o sledecem: osveti. Anatema za makedonskog arhiepiskopa Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) na proširenoj sednici 26. avgusta odlučio je da pokrene crkvenosudski postupak protiv arhiepiskopa Stefana, poglavara kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) koja se nalazi u raskolu sa Pravoslavnom crkvom. Kako je saopšteno iz SPC, postupak se pokreće "zbog upornog ostajanja u raskolu, nehrišćanskog učešća u progonu arhiepiskopa Jovana, kanonskog poglavara autonomne Ohridske arhiepiskopije, i njegovog sveštenstva, monaštva i vernog naroda, kao i čitavog niza drugih antikanonskih aktivnosti". Itd. Moj pradjed je bio pop pa me crkvene stvari interesuju.

ODGOVORITE