Обама: Рат са Русијом - лоша опција!

Амерички председник Барак Обама рекао је, поводом ситуације у Украјини, да ће САД наставити да делују "на два колосека", вршећи притисак на председника Русије Владимира Путина и помажући Украјини, али је Путину послао поруку да су дипломатска решења и даље на располагању.

Свијет 02.02.2015 | 12:00
Обама: Рат са Русијом - лоша опција!

Обама је, у изводима интервјуа за Си-Ен-Ен (ЦНН) објављеним у недељу, изјавио да су САД имале активну улогу у транзицији власти у Украјини од фебруару 2014.

"Онда је Путин донео одлуку о Криму и Украјини - не због неке посебне стратегије, већ на првом месту зато што се нашао између протеста на Мајдану и бекства (тадашњег председника Виктора) Јануковича, пошто смо ми посредовали у споразуму о транзицији власти у Украјини", рекао је Обама.

Амерички председник је оценио да је од тада Путин све дубље и дубље у ситуацији која представља кршење медјународног права, интегритета и суверенитета Украјине, што је дипломатски изоловало Русију, одбило Европу од пословања с њом и довела до уводјења санкција које су "осакатиле руску економију".

"Припајање Крима је штета, а не добробит за Русију. Време када је освајање земаља било формула за статус велике нације је прошло. Моћ држава данас се мери знањем, вештинама, способношћу да извозите робу, да измисле нове производе, нове службе, мери се утицајем", закључио је Обама.

Свету није потребан рат САД и Русије

Обама је такође рекао јуче да војни сукоб са Русијом не би била мудра опција.

"Мислим да не би било мудро за САД или свет да дође до војног сукоба између САД и Русије".

Он је додао да су чланице НАТО на граници са Русијом ојачане како би ставиле до знања да се та линија не може прећи.

"У супротном, морали бисмо да предузмемо војне мере да заштитимо наше савезнике", рекао је амерички председник.

Обама је рекао да руски председник Владимир Путин није "заустављен" након руског припајања Крима због величине руске армије и чињенице да Украјина није чланица Аијансе, што значи да постоје лимити у вези са америчким војним активностима.

Односи између Русије и НАТО затегнути су од почетка 2014. године након што је блок оптужио Москву да се меша у сукобе у Украјини.
Москва је категорично одбацила ове тврдње изразивши забринутост због ширења Алијансе на исток према руским границама.

САД разматрају испоруку одбрамбеног наоружања

Суочена са офанзивом проруских снага у Украјини, администрација америчког председника Барака Обаме могла би да размотри питање испоруке "оружја за одбрану" и опреме украјинским снагама, пише у недељу "Њујорк тајмс" а преноси Ројтерс.

Британска агенција преноси наводе америчких званичника да су државни секретар Џон Кери и начелник здруженог генералштаба Мартин Демпси "отворени за разговоре о тој идеји" и да главнокомандујући снага НАТО у Европи Филип Бридлав "сада подржава пружање такве оружане помоћи".

Један званичник је рекао да је и америчка саветница за националну безбедност Сусан Рајс спремна да размотри своје претходно противљење пружању такве помоћи.

Кери ће у четвртак посетити Кијев и разговарати са украјинским председником Петром Порошенком и другим званичницима, наводи Ројтерс.

Портпаролка Савета за националну безбедност Бернадет Михен рекла је да "фокус остаје на тражењу решења дипломатским средствима", али да се "увек развијају друге опције које могу помоћи да се створи простор за преговарачко решење кризе".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јаја

03.02.2015 06:58

Ста ви Амери хоцете па сами изазивате рат. Ста се вас тице за Русију имају право да ресавају сукобе у својој дрзави они сами без уплитања а где год су се умијесале стране дрзаве у тудје проблеме само су крвопролице изазвали никад мир нису донијели па то се види кроз историју Американаца. Обама је заборавијо да је његов народ вјековима био сибан бас због те Америке.Амери су убилацки народ отпад који убија све сто стигну није битно ција је дрзава у питању,гори су од ових муџахедина.

ОДГОВОРИТЕ