Obama: Rat sa Rusijom - loša opcija!

Američki predsednik Barak Obama rekao je, povodom situacije u Ukrajini, da će SAD nastaviti da deluju "na dva koloseka", vršeći pritisak na predsednika Rusije Vladimira Putina i pomažući Ukrajini, ali je Putinu poslao poruku da su diplomatska rešenja i dalje na raspolaganju.

Svijet 02.02.2015 | 12:00
Obama: Rat sa Rusijom - loša opcija!

Obama je, u izvodima intervjua za Si-En-En (CNN) objavljenim u nedelju, izjavio da su SAD imale aktivnu ulogu u tranziciji vlasti u Ukrajini od februaru 2014.

"Onda je Putin doneo odluku o Krimu i Ukrajini - ne zbog neke posebne strategije, već na prvom mestu zato što se našao između protesta na Majdanu i bekstva (tadašnjeg predsednika Viktora) Janukoviča, pošto smo mi posredovali u sporazumu o tranziciji vlasti u Ukrajini", rekao je Obama.

Američki predsednik je ocenio da je od tada Putin sve dublje i dublje u situaciji koja predstavlja kršenje medjunarodnog prava, integriteta i suvereniteta Ukrajine, što je diplomatski izolovalo Rusiju, odbilo Evropu od poslovanja s njom i dovela do uvodjenja sankcija koje su "osakatile rusku ekonomiju".

"Pripajanje Krima je šteta, a ne dobrobit za Rusiju. Vreme kada je osvajanje zemalja bilo formula za status velike nacije je prošlo. Moć država danas se meri znanjem, veštinama, sposobnošću da izvozite robu, da izmisle nove proizvode, nove službe, meri se uticajem", zaključio je Obama.

Svetu nije potreban rat SAD i Rusije

Obama je takođe rekao juče da vojni sukob sa Rusijom ne bi bila mudra opcija.

"Mislim da ne bi bilo mudro za SAD ili svet da dođe do vojnog sukoba između SAD i Rusije".

On je dodao da su članice NATO na granici sa Rusijom ojačane kako bi stavile do znanja da se ta linija ne može preći.

"U suprotnom, morali bismo da preduzmemo vojne mere da zaštitimo naše saveznike", rekao je američki predsednik.

Obama je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin nije "zaustavljen" nakon ruskog pripajanja Krima zbog veličine ruske armije i činjenice da Ukrajina nije članica Aijanse, što znači da postoje limiti u vezi sa američkim vojnim aktivnostima.

Odnosi između Rusije i NATO zategnuti su od početka 2014. godine nakon što je blok optužio Moskvu da se meša u sukobe u Ukrajini.
Moskva je kategorično odbacila ove tvrdnje izrazivši zabrinutost zbog širenja Alijanse na istok prema ruskim granicama.

SAD razmatraju isporuku odbrambenog naoružanja

Suočena sa ofanzivom proruskih snaga u Ukrajini, administracija američkog predsednika Baraka Obame mogla bi da razmotri pitanje isporuke "oružja za odbranu" i opreme ukrajinskim snagama, piše u nedelju "Njujork tajms" a prenosi Rojters.

Britanska agencija prenosi navode američkih zvaničnika da su državni sekretar Džon Keri i načelnik združenog generalštaba Martin Dempsi "otvoreni za razgovore o toj ideji" i da glavnokomandujući snaga NATO u Evropi Filip Bridlav "sada podržava pružanje takve oružane pomoći".

Jedan zvaničnik je rekao da je i američka savetnica za nacionalnu bezbednost Susan Rajs spremna da razmotri svoje prethodno protivljenje pružanju takve pomoći.

Keri će u četvrtak posetiti Kijev i razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i drugim zvaničnicima, navodi Rojters.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bernadet Mihen rekla je da "fokus ostaje na traženju rešenja diplomatskim sredstvima", ali da se "uvek razvijaju druge opcije koje mogu pomoći da se stvori prostor za pregovaračko rešenje krize".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

jaja

03.02.2015 06:58

Sta vi Ameri hocete pa sami izazivate rat. Sta se vas tice za Rusiju imaju pravo da resavaju sukobe u svojoj drzavi oni sami bez uplitanja a gde god su se umijesale strane drzave u tudje probleme samo su krvoprolice izazvali nikad mir nisu donijeli pa to se vidi kroz istoriju Amerikanaca. Obama je zaboravijo da je njegov narod vjekovima bio siban bas zbog te Amerike.Ameri su ubilacki narod otpad koji ubija sve sto stignu nije bitno cija je drzava u pitanju,gori su od ovih mudžahedina.

ODGOVORITE