СБ тражи ослобађање талаца

Савет безбедности Уједињених нација затражио је хитно ослобађање свих талаца које држи Исламска држава док је Јордан обећао да ће учинити све што је у његовој моћи да спаси свог пилота којег држе џихадисти.

Свијет 02.02.2015 | 10:00
СБ тражи ослобађање талаца

Савет безбедности осудио је у недељу као "гнусно и кукавичко" убиство јапанског новинара пошто су џихадисти објавили да му је одсечена глава, пренео је АФП.

"Они који су одговорни за убиство Кенџија Готоа треба да сносе одговорност", саопштио је Савет безбедности и затражио "хитно, сигурно и безусловно ослобађање свих талаца" које држи Исламска држава и други огранци Ал Каиде.

Јорданска влада је обећала да це учинити све што је у њеној моћи да спасе свог пилота Мааза ал-Касеасбеха, којег као таоца држе џихадисти ИС који су у суботу убили јапанског новинара.

Припадници Исламске државе убили су два америчка новинара, једног америчког и два британска хуманитарна радника.

Исламска држава је у суботу објавила видео снимак погубљења јапанског новинара Кенџија Готоа, али није ништа саопштила о јорданском пилоту за кога је, такође запретила да ће га убити.

Јордански краљ Абдулах ИИ осудио је убиство јапанског новинара као "кукавички, злочиначки акт" и рекао да се улажу сви напори за "ослобађање пилота хероја Мааза Касеасбеха".

Исламске држава тражи ослобађање једне Ирачанке осуђене на смрт због уцешћа у терористичком нападу на један хотел у којем је, 2005. године, погинуло 60 људи, у замену за живот Касеасбеха.

Коментари / 0

Оставите коментар