SB traži oslobađanje talaca

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio je hitno oslobađanje svih talaca koje drži Islamska država dok je Jordan obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spasi svog pilota kojeg drže džihadisti.

Svijet 02.02.2015 | 10:00
SB traži oslobađanje talaca

Savet bezbednosti osudio je u nedelju kao "gnusno i kukavičko" ubistvo japanskog novinara pošto su džihadisti objavili da mu je odsečena glava, preneo je AFP.

"Oni koji su odgovorni za ubistvo Kendžija Gotoa treba da snose odgovornost", saopštio je Savet bezbednosti i zatražio "hitno, sigurno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" koje drži Islamska država i drugi ogranci Al Kaide.

Jordanska vlada je obećala da ce učiniti sve što je u njenoj moći da spase svog pilota Maaza al-Kaseasbeha, kojeg kao taoca drže džihadisti IS koji su u subotu ubili japanskog novinara.

Pripadnici Islamske države ubili su dva američka novinara, jednog američkog i dva britanska humanitarna radnika.

Islamska država je u subotu objavila video snimak pogubljenja japanskog novinara Kendžija Gotoa, ali nije ništa saopštila o jordanskom pilotu za koga je, takođe zapretila da će ga ubiti.

Jordanski kralj Abdulah II osudio je ubistvo japanskog novinara kao "kukavički, zločinački akt" i rekao da se ulažu svi napori za "oslobađanje pilota heroja Maaza Kaseasbeha".

Islamske država traži oslobađanje jedne Iračanke osuđene na smrt zbog ucešća u terorističkom napadu na jedan hotel u kojem je, 2005. godine, poginulo 60 ljudi, u zamenu za život Kaseasbeha.

Komentari / 0

Ostavite komentar