Цивилни сектор против цензуре у Српској

Група невладиних организација у Републици Српској апеловала на парламент да одбаци Приједлог Закона о јавном реду и миру из скупштинске процедуре.

Република Српска 31.01.2015 | 15:25
Цивилни сектор против цензуре у Српској

Приједлог Закона о јавном реду и миру РС, који је предложила Влада РС изазвао је много буре у јавности посебно јер се у приједлогу појам "јавни простор" проширује на интернет с посебним нагласком на друштвене мреже.

На нашу адресу тим поводом је стигло саопштење које су потписале невладине организације Транспаренцy Интернатионал БиХ, Удружење грађана „Оштра Нула“, Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Б.У.К.А, Центар за младе „Кварт“, Бука портал, а које преносимо у цјелости.

"Група организација цивилног друштва из Републике Српске тражи од посланика Народне скупшине РС и скупштинских одбора да повуку Приједлог Закона о јавном реду и миру РС из скупштинске процедуре, док се поједине одредбе овог Закона додатно правно не прецизирају и не усагласе са Уставом БиХ и међународним стандардима, прије свега са чланом 10. Европске конвенције о људским правима и основним слободама, Универзалном декларацијом о људским правима и Међунардоним пактом о грађанским и политичким правима.

Посебно истичемо да народни посланици који треба да одлучују о усвајању новог Закона о јавном реду и миру, те Влада РС као његов предлагач, имају право да се позивају на кривично-правни и грађански имунитет, те да се на тај начин заштите за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности у одговарајућим органима Републике Српске. Уколико се предложени Закон усвоји, организације цивилног друштва траже од Владе РС да по хитном поступку предложи укидање Закона о имунитету Републике Српске, да народни посланици усвоје овај приједлог и покажу својим бирачима да су и они спремни да сносе одговорност за своје поступке на друштвеним мрежама.

Проширивање дефиниције јавног мјеста на друштвене мреже, без јасног објашњења шта се сматра увредљивим и узнемиравајућим садржајем и вријеђањем (чланови 7. и 8.), оставља простор за различита тумачења, што је са становишта правне струке, неприхватљиво.

Осим тога, организације истичу да су непотребне казне затвора које су предвиђене за поједине прекршаје јавног реда и мира, те да не стоји констатација предлагача да је разлог увођења ових казни усклађивање предложеног Закона са Законом о прекршајима РС. Закон о прекршајима РС поред новчане и затворске казне познаје и мјере упозорења - укор и условну осуду, а исте нису предвиђене ни за један прекршај јавног реда и мира у предложеном тексту.

Такође, понуђеном формулацијом према којој постаје кажњиво путем друштвених мрежа нарушавати јавни ред и мир истицањем симбола, слика, цртежа или текстова непристојног, увредљивог или узнемиравајућег садржаја, грубо се крши право на слободу изражавања, гарантовано и Уставом и другим међународним конвенцијама.

Препорукама Вијећа Европе, напротив, подстичу се и позивају државе чланице да унапређују слободу изражавања на интернету на начин да доносе законе и практичне мјере које ће “спријечити сваки облик државне и приватне цензуре” над интернетом и друштвеним мрежама.

Подржавамо настојања да се одређени садржаји на интернету и друштвеним мрежама санкционишу, као што је ширење проституције и педофилије, трговина људским органима и ширење говора мржње којим се подстичу ксенофобија, хомофобија, антисемитизам, расисам и фашизам. Уосталом Влада РС је и формирала Комитет за борбу против говора мржње на Интеренту, и ова дјела су већ регулисана постојећим прописима у РС, тако да није јасно шта је предлагач имао на уму када је нарушавање јавног реда и мира проширио на друштвене мреже и шта је био мотив за ово проширење дефиниције", наведено је у саопштењу.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Докле

31.01.2015 14:59

Ова власт нема ни стида ни образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема сансе

31.01.2015 15:17

Цензуру це усвојити као витални интерес владајуце касте, тада це озаконити страховладу, полицијске обиласке неистомисљеника и наравмо по сваку цијену спријецити протесте јер би ту био крај, спријецити протесте у коријену и под сваку цијену цак ии силом ако треба зиви били па видјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

31.01.2015 16:43

Предлог се може одбацити тј. не прихаватити. То је све у сфери дневне или недељне трач теме. Једно ми није јасно: толико НО на овом простору а ко их финансира???

ОДГОВОРИТЕ
Name

хебем ти хатер

31.01.2015 18:10

Ако се Закон усвоји, онда ће само предсједник имати право псовати матер свакоме а сви они морају да ћуте јер ако узврате предсједнику суд ће казнити обојицу с тим да ће предсједник своју казну платити из буџета предсједника а друго, градјанско лице из свог џепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

01.02.2015 15:01

БИО ПРИЈЕ ТУРСКИ ЗУЛУМ ВИЈЕКОВИМА,А САДА ИМАМО СРПСКИ ЗУЛУМ НА НАРОД.СТАРА ИЗРЕКА КАЗЕ:ДАЈ МУ ВЛАСТ И ЗНАЦЕС КАКАВ ЈЕ ЦОВЈЕК.

ОДГОВОРИТЕ