БиХ на пола корака од грчког сценарија

Након што је из ММФ-а потврђено да због недовољног напретка у одређеним питањима у БиХ, Извршни одбор ММФ-а неће разматрати нову траншу кредита БиХ крајем јануара, економисти за БН ТВ оцјењују да неисплаћивање нове транше може изазвати озбиљне поремећаје у динамици буџетских исплата, јер је - без озбиљних резова у јавној потрошњи и смањења намета привреди - БиХ на пола корака од грчког сценарија.

Босна и Херцеговина 24.01.2015 | 21:47
БиХ на пола корака од грчког сценарија

Како сада ствари стоје, ММФ неће кредитирати БиХ са новом траншом у износу од 191,4 милиона КМ.

Један од услова био је формирање власти на свим нивоима.То није учињено, иако политичари жељно очекују новац ММФ-а – сагласни су економисти.

“Властима на свим нивоима власти прече су ситне игре, ко ће гдје, расподјела функција, подметање једним другима, тако да новца неће бити ни до краја фербуара”, каже економиста Дамир Миљевић.

“Транша од 190 милиона је велики износ који, ако не дође у року, а ја не очекујем, изазваће озбиљне поремећаје у динамици свих исплата које иду на терет буџета. Зато је најављена продаја 20 милиона КМ трезорских записа у РС, како би се обезбиједило вријеме, док не дође ММФ”, оцјењује економиста Зоран Павловић.

Упитно је да ли ће новац ММФ-а бити уплаћен и након формирања власти у БиХ, јер ММФ може сумњати да ли ће БиХ моћи да врати тај новац, сматра Павловић и упозорава на могућност других сценарија.

“Може да се деси, ако нам обуставе уплате, да нам понуде приватизацију нечега што још немамо приватизовано”, појашњава Павловић, док Миљевић указује да би ненаставак аранжмана са ММФ био сигнал за друге кредиторе да макну руке од БиХ.

“Очекујем да ће нужда да натјера политичаре у БиХ да процес формирања власти заврше до краја фебруара”, истиче Миљевић.

Можда је нужда утицала на предсједника Републике Српске Милорада Додика, који излаз за финансијске проблеме и дефиците у БиХ види у штампању двије милијарде КМ. За ПДП то је, како кажу, сулуда идеја.

Зато економисти препоручују оштре резове у јавној потрошњи и растерећење привреде од намета којих је, како тврде у Центрима цивилиних иницијатива, најмање 400 на свим нивоима у БиХ, а који годишње узму око милијарду марака.

“Крајње је вријеме да се озбиљни резови направе у привреди, да се драстично смањи потрошња на нивоу свих буџетких институција, да се размотри питање смањивања плата, јер је ово пола корака од грчког сецнарија”, поручује Павловић.

Он додаје да се у БиХ се мора створити пословни амбијент који ће бити основ за пуњење буџета, а истовремено на свим нивоима власти зауставити неконтролисани циклус задуживања и трошења.

(БН ТВ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

кредитни

24.01.2015 20:57

Није ми јасно ста господин Миљевиц има да прица када је гори од Додика и ове власти. Унистио је МКД Синергију покраосто је покрасти могао а раднике на улицу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

24.01.2015 21:00

Само ви прицајте глупости економисти наси, грцка привреда тј творнице раде, туризам цвјета, бруто друствени доходак на завидном нивоу итд итд... код нас мрак нист не ради еее да само ми бар упола ко Грцка имали би просјецну плату од око 800 евра... хехе грцки сценарио... па Грци зиве 100% боље од нас... Боравио просле године у Грцкој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кривац

24.01.2015 21:45

Шта каже стручњак Телгетија он је стручњак године Независних новина а министар у другом мандату премијерка је нула у економији то знамо треба да засједању 24 сата ....ко је крив .... Компанија бобар можда Јер је уништила све "аранжмане" и за све је крива .имали иједан економиста у РС паметан да објасни а да је аполитицан и поштен или само ови " политички" погодни коментарису и могу да слободно причају ..... Колико их стручњак има у влади без икаквих програма и пројеката само попети се на грбачу привреди и дизати кредите каква је то економска политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕЦА

24.01.2015 22:44

Треба питати ЦЕЦУ да врати дио од оних 100.000,00 Еура, колико је узела за пјевање у Бања луци. Знамо ко је то платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕЦА К****

25.01.2015 01:04

У праву је "сирогојно".Све глупак до глупана,далеко смо да се поредимо цак и са Грцком!!! Али зато за Цецану и слицне фркте стотке (у Еврима наравно)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

25.01.2015 07:46

Ми смо већ километар иза Грка, какав црни Грчки сценарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7777

25.01.2015 07:50

Безнадје из којег нема излаза. И све кад се добију паре бице покрадене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

25.01.2015 08:08

Овај народ је глуп и биједан да не мозе горе.Сви се упиру да себи обезбиједе негдје несто, а за друге их боли к.... Док је тако и политика це да масти и цасти.Све го лопов до лопова. Тај Митровиц не би у неким земљама извирио из затвора, а овдје је он неко и несто.Све бајни бизнисмени, а све уз власт и владара. То свијет није видио до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

25.01.2015 08:39

Нећете пут ка Европској унији а хоћете паре не хљебовићи нема више кредита од ММФ ето вам ваше странке СДА СНСД СДС ХДЗ СДП СББ ДНС има их на стотине ваља толике рупе затворити тешко бога ми. БАНКРОТ једина солуција онда музите једни друге идиоти од политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

25.01.2015 11:53

На све то је одавно упозоравао господин МИЛОЈЕВИЦ и господја ЦЕНИЦ. Није ми цудно сто политицари на њихова упозорења нису реаговали, вец и народ лупа коментаре и исмијава их тј себе. Земља гдје је све унистено, распродато, народ истјеран из фабрика, уопсте без производње, висе пензионера од запослених и нема уопсте инфлацију. Па Свајцарска на годисњем нивоу има око 2,5%, ко дрзи ту КМ Бог драги зна или је у питањ прање новца преко БХ??? То исто не мозе јос дуго потрајати, кад неко дигне руке од КМ видјецете ста це се десити. Најпак ови горе наведени економски струцњаци све су рекли и наговијестили следеце сценарије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

25.01.2015 12:02

Ови"еxперти"МИЉЕВИЋ,МИЛОЈЕВИЋ ЦЕНИЋ стварно вређају интелектуални ум грађана Српске и не заслужују никакав коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МИЛОС

25.01.2015 12:30

Милосе цитај како је написано и не додаји Миљевица. Ако сте интелектуалац и знате боље од Ценицке и Милојевица онда изволите помозите оним које сте бирали.Какав народ таква власт,нити сам кад гласао и немам потребе.За разлику од васих моји министри користе Воз, Градски саобрацај или бИцикло да стигну на радно мјесто. Хвала на разумијевању.

ОДГОВОРИТЕ