BiH na pola koraka od grčkog scenarija

Nakon što je iz MMF-a potvrđeno da zbog nedovoljnog napretka u određenim pitanjima u BiH, Izvršni odbor MMF-a neće razmatrati novu tranšu kredita BiH krajem januara, ekonomisti za BN TV ocjenjuju da neisplaćivanje nove tranše može izazvati ozbiljne poremećaje u dinamici budžetskih isplata, jer je - bez ozbiljnih rezova u javnoj potrošnji i smanjenja nameta privredi - BiH na pola koraka od grčkog scenarija.

Bosna i Hercegovina 24.01.2015 | 21:47
BiH na pola koraka od grčkog scenarija

Kako sada stvari stoje, MMF neće kreditirati BiH sa novom tranšom u iznosu od 191,4 miliona KM.

Jedan od uslova bio je formiranje vlasti na svim nivoima.To nije učinjeno, iako političari željno očekuju novac MMF-a – saglasni su ekonomisti.

“Vlastima na svim nivoima vlasti preče su sitne igre, ko će gdje, raspodjela funkcija, podmetanje jednim drugima, tako da novca neće biti ni do kraja ferbuara”, kaže ekonomista Damir Miljević.

“Tranša od 190 miliona je veliki iznos koji, ako ne dođe u roku, a ja ne očekujem, izazvaće ozbiljne poremećaje u dinamici svih isplata koje idu na teret budžeta. Zato je najavljena prodaja 20 miliona KM trezorskih zapisa u RS, kako bi se obezbijedilo vrijeme, dok ne dođe MMF”, ocjenjuje ekonomista Zoran Pavlović.

Upitno je da li će novac MMF-a biti uplaćen i nakon formiranja vlasti u BiH, jer MMF može sumnjati da li će BiH moći da vrati taj novac, smatra Pavlović i upozorava na mogućnost drugih scenarija.

“Može da se desi, ako nam obustave uplate, da nam ponude privatizaciju nečega što još nemamo privatizovano”, pojašnjava Pavlović, dok Miljević ukazuje da bi nenastavak aranžmana sa MMF bio signal za druge kreditore da maknu ruke od BiH.

“Očekujem da će nužda da natjera političare u BiH da proces formiranja vlasti završe do kraja februara”, ističe Miljević.

Možda je nužda uticala na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji izlaz za finansijske probleme i deficite u BiH vidi u štampanju dvije milijarde KM. Za PDP to je, kako kažu, suluda ideja.

Zato ekonomisti preporučuju oštre rezove u javnoj potrošnji i rasterećenje privrede od nameta kojih je, kako tvrde u Centrima civilinih inicijativa, najmanje 400 na svim nivoima u BiH, a koji godišnje uzmu oko milijardu maraka.

“Krajnje je vrijeme da se ozbiljni rezovi naprave u privredi, da se drastično smanji potrošnja na nivou svih budžetkih institucija, da se razmotri pitanje smanjivanja plata, jer je ovo pola koraka od grčkog secnarija”, poručuje Pavlović.

On dodaje da se u BiH se mora stvoriti poslovni ambijent koji će biti osnov za punjenje budžeta, a istovremeno na svim nivoima vlasti zaustaviti nekontrolisani ciklus zaduživanja i trošenja.

(BN TV)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

kreditni

24.01.2015 20:57

Nije mi jasno sta gospodin Miljevic ima da prica kada je gori od Dodika i ove vlasti. Unistio je MKD Sinergiju pokraosto je pokrasti mogao a radnike na ulicu .

ODGOVORITE
Name

sirogojno

24.01.2015 21:00

Samo vi pricajte gluposti ekonomisti nasi, grcka privreda tj tvornice rade, turizam cvjeta, bruto drustveni dohodak na zavidnom nivou itd itd... kod nas mrak nist ne radi eee da samo mi bar upola ko Grcka imali bi prosjecnu platu od oko 800 evra... hehe grcki scenario... pa Grci zive 100% bolje od nas... Boravio prosle godine u Grckoj...

ODGOVORITE
Name

Krivac

24.01.2015 21:45

Šta kaže stručnjak Telgetija on je stručnjak godine Nezavisnih novina a ministar u drugom mandatu premijerka je nula u ekonomiji to znamo treba da zasjedanju 24 sata ....ko je kriv .... Kompanija bobar možda Jer je uništila sve "aranžmane" i za sve je kriva .imali ijedan ekonomista u RS pametan da objasni a da je apolitican i pošten ili samo ovi " politički" pogodni komentarisu i mogu da slobodno pričaju ..... Koliko ih stručnjak ima u vladi bez ikakvih programa i projekata samo popeti se na grbaču privredi i dizati kredite kakva je to ekonomska politika

ODGOVORITE
Name

CECA

24.01.2015 22:44

Treba pitati CECU da vrati dio od onih 100.000,00 Eura, koliko je uzela za pjevanje u Banja luci. Znamo ko je to platio.

ODGOVORITE
Name

CECA K****

25.01.2015 01:04

U pravu je "sirogojno".Sve glupak do glupana,daleko smo da se poredimo cak i sa Grckom!!! Ali zato za Cecanu i slicne frkte stotke (u Evrima naravno)!!!

ODGOVORITE
Name

UG

25.01.2015 07:46

Mi smo već kilometar iza Grka, kakav crni Grčki scenario.

ODGOVORITE
Name

7777

25.01.2015 07:50

Beznadje iz kojeg nema izlaza. I sve kad se dobiju pare bice pokradene.

ODGOVORITE
Name

Jaro

25.01.2015 08:08

Ovaj narod je glup i bijedan da ne moze gore.Svi se upiru da sebi obezbijede negdje nesto, a za druge ih boli k.... Dok je tako i politika ce da masti i casti.Sve go lopov do lopova. Taj Mitrovic ne bi u nekim zemljama izvirio iz zatvora, a ovdje je on neko i nesto.Sve bajni biznismeni, a sve uz vlast i vladara. To svijet nije vidio do sada.

ODGOVORITE
Name

Zakon

25.01.2015 08:39

Nećete put ka Evropskoj uniji a hoćete pare ne hljebovići nema više kredita od MMF eto vam vaše stranke SDA SNSD SDS HDZ SDP SBB DNS ima ih na stotine valja tolike rupe zatvoriti teško boga mi. BANKROT jedina solucija onda muzite jedni druge idioti od političara.

ODGOVORITE
Name

rodjo

25.01.2015 11:53

Na sve to je odavno upozoravao gospodin MILOJEVIC i gospodja CENIC. Nije mi cudno sto politicari na njihova upozorenja nisu reagovali, vec i narod lupa komentare i ismijava ih tj sebe. Zemlja gdje je sve unisteno, rasprodato, narod istjeran iz fabrika, uopste bez proizvodnje, vise penzionera od zaposlenih i nema uopste inflaciju. Pa Svajcarska na godisnjem nivou ima oko 2,5%, ko drzi tu KM Bog dragi zna ili je u pitanj pranje novca preko BH??? To isto ne moze jos dugo potrajati, kad neko digne ruke od KM vidjecete sta ce se desiti. Najpak ovi gore navedeni ekonomski strucnjaci sve su rekli i nagovijestili sledece scenarije.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

25.01.2015 12:02

Ovi"experti"MILJEVIĆ,MILOJEVIĆ CENIĆ stvarno vređaju intelektualni um građana Srpske i ne zaslužuju nikakav komentar.

ODGOVORITE
Name

re MILOS

25.01.2015 12:30

Milose citaj kako je napisano i ne dodaji Miljevica. Ako ste intelektualac i znate bolje od Cenicke i Milojevica onda izvolite pomozite onim koje ste birali.Kakav narod takva vlast,niti sam kad glasao i nemam potrebe.Za razliku od vasih moji ministri koriste Voz, Gradski saobracaj ili bIciklo da stignu na radno mjesto. Hvala na razumijevanju.

ODGOVORITE