Имовина међу најтежим темама у Бриселу

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић каже да је Србија пописала имовину на Косову, као и да је само у путеве и телекомуникације до деведесетих година уложила око 17 милијарди долара. Истиче да је имовина једно од најтежих питања разговора у Бриселу.

Србија 24.01.2015 | 13:15
Имовина међу најтежим темама у Бриселу

Љајић је, гостујући на РТС-у, рекао да Србија нема право да тек тако дигне руке од имовине на Косову, јер је у ту имовину много уложено. Приштина ће и даље избегавати спорна питања која се тичу имовине."Ми наравно имамо неке оријентационе податке у вези са имовином која је повезана са Министарством трговине, туризма и телекомуникација.

Али много је важније је да је укупна вредност српске имовине на Косову до деведесте године која је уложена у путну, телекомуникациону, енергетску инфраструктуру и објекте 17 милијарди долара. У ту вредност није урачута вредност рудних богатстава, шума, зграда, стамбени објекти, пословни објекти...", каже Љајић.

Министар Љајић указује да ће Приштина гледати да избегне ову тему, иако је његово министарство и раније постављало питање имовине. Када се са Приштином разговарало о теми телекомуникација, албански представници су одложили разговор о целокупној имовини на Косову, истиче Љајић, и додаје да је тада договор био да имовина генерално буде тема за преговарачким столом у Бриселу.

Љајић подсећа да је само Пошта на Косову имала 129 пословних зграда, као и да је Телеком велики новац уложио у јужну српску покрајину.

Напомиње како очекује да ће свакако имовина бити једна од најтежих тема у оквиру Бриселског споразума, и додаје да то неће бити лако нити ће се одлука донети брзо.

На питање шта очекује од хашке пресуде у спору између Србије и Хрватске, министар Љајић понавља да ће у формално-правном смислу бити заокружен један циклус, а да се суштински ништа неће променити, јер ће и након ове пресуде свака страна имати своје виђење догађаја.

Љајић каже да ако већ није било могуће да се постигне споразум између Србије и Хрватске, онда ни овај судски пут није лоше решење. Србија ће од ове пресуде имати више користи него штете, сматра Љајић и констатује како је било је злочина и на једној и на другој страни.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

25.01.2015 13:11

Колико сам разумијо ви преговарате са сусједном дрзавом.Доста висе лагања сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ