Imovina među najtežim temama u Briselu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić kaže da je Srbija popisala imovinu na Kosovu, kao i da je samo u puteve i telekomunikacije do devedesetih godina uložila oko 17 milijardi dolara. Ističe da je imovina jedno od najtežih pitanja razgovora u Briselu.

Srbija 24.01.2015 | 13:15
Imovina među najtežim temama u Briselu

Ljajić je, gostujući na RTS-u, rekao da Srbija nema pravo da tek tako digne ruke od imovine na Kosovu, jer je u tu imovinu mnogo uloženo. Priština će i dalje izbegavati sporna pitanja koja se tiču imovine."Mi naravno imamo neke orijentacione podatke u vezi sa imovinom koja je povezana sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ali mnogo je važnije je da je ukupna vrednost srpske imovine na Kosovu do devedeste godine koja je uložena u putnu, telekomunikacionu, energetsku infrastrukturu i objekte 17 milijardi dolara. U tu vrednost nije uračuta vrednost rudnih bogatstava, šuma, zgrada, stambeni objekti, poslovni objekti...", kaže Ljajić.

Ministar Ljajić ukazuje da će Priština gledati da izbegne ovu temu, iako je njegovo ministarstvo i ranije postavljalo pitanje imovine. Kada se sa Prištinom razgovaralo o temi telekomunikacija, albanski predstavnici su odložili razgovor o celokupnoj imovini na Kosovu, ističe Ljajić, i dodaje da je tada dogovor bio da imovina generalno bude tema za pregovaračkim stolom u Briselu.

Ljajić podseća da je samo Pošta na Kosovu imala 129 poslovnih zgrada, kao i da je Telekom veliki novac uložio u južnu srpsku pokrajinu.

Napominje kako očekuje da će svakako imovina biti jedna od najtežih tema u okviru Briselskog sporazuma, i dodaje da to neće biti lako niti će se odluka doneti brzo.

Na pitanje šta očekuje od haške presude u sporu između Srbije i Hrvatske, ministar Ljajić ponavlja da će u formalno-pravnom smislu biti zaokružen jedan ciklus, a da se suštinski ništa neće promeniti, jer će i nakon ove presude svaka strana imati svoje viđenje događaja.

Ljajić kaže da ako već nije bilo moguće da se postigne sporazum između Srbije i Hrvatske, onda ni ovaj sudski put nije loše rešenje. Srbija će od ove presude imati više koristi nego štete, smatra Ljajić i konstatuje kako je bilo je zločina i na jednoj i na drugoj strani.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

25.01.2015 13:11

Koliko sam razumijo vi pregovarate sa susjednom drzavom.Dosta vise laganja sopstvenog naroda.

ODGOVORITE