Ко губи, а ко добија са "швајцарцем"?

Експлозија швацарског франака одразила се и у БиХ гдје је 9.800 корисника кредита у овој валути доведено у безизлазну ситуацију. Угрожена је егзистенција ових породица и држава треба да стане у њихову заштиту, тврде економисти.

Босна и Херцеговина 23.01.2015 | 22:47
Ко губи, а ко добија са "швајцарцем"?

Корисници ових кредита су у очајном стању и пролазе кроз пакао који траје годинама, а додатни скок швајцарског франка, ове породице су још већој агонији јер више немају од чега да враћају 100 посто увећане кредите, истичу у Удружењу "Швајцарац" и подсјећају да је међу овим лицима само у протекле четири године извршено 19 самоубистава због немогућности да се изборе са овим проблемима.

Адвокат Далибор Мрша каже да је у БиХ око 3.500 грађана покренуло тужбе против банке и тај број се из дана у дан повећава.

Хипо банка која је у БиХ издавала овакве кредите везујући их за швајацарски франак, а не исплаћујући га у тој валути је нарушила права клијената.

"Оваквим уговорима су нарушена основна начела облигационих права клијента, начело равноправности уговорних страна, начело једнаке вриједности узајамних давања, јер потпуна је несразмјера између узајамних права и узајамних обавеза. Клијент враћа дупло што је примио на почетку и на то додатно плаћа камату", каже Мрша.

Економиста Славиша Раковић тврди да овакве кредите треба забранити у БиХ.

"Привреда може да улази у овакве ризике, али не и грађани који примају плату у маркама, а не у швајцарцима", каже Раковић.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Василије

23.01.2015 22:17

Ништа у овој опљачканој и свученој у најдубљи глиб-земљи не функционише како треба,нити се ко о томе брине ко би требало да се брине!Само скидати стару-нову власт, милом или силом,нек сама одабере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

23.01.2015 22:32

Ја мислим да чланице ЦЕФТЕ,требају економски равноправне бити???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

23.01.2015 22:34

Тзв. Златна клуазула је противуставна као што је противуставна законска одредба која је дозвољава. Зато треба покренути оцјену уставности те одредбе, и кад се укине тај закон поништити све уговоре који висину кредита везују за било коју страну валуту. Једноставније не може бити. У еx Ју "златна клаузула" била је забрањена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свајцарац

23.01.2015 22:45

Ко вас је тјеро да узмете такав кредит. Шта би било да је франак ослабио дали би се жалили или трљали руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ораховац

24.01.2015 03:57

Нико није задужен по овом питању.Једина је могућност договор између банке и корисника кредита.Још једна могућност је да се повећа трајање кредита и тиме смањи рата отплаћивања. Тиме би се добило на времену док се не види како ће се ситуација даље развијати ... и покушати кредит окренути у домаћу валуту ...Уколико се тренутно не може враћати кредит важно је разговарати са банком и наћи неко рјешење, а не одмах очајавати.Могуће је прећи и у другу банку , са новим кредитом покрити стари и у новој банци враћати кредит по другим , повољнијим условима.Али ,због разних такси које се плаћају то најчешће није добра идеја...Можда неки специјалиста са овог подручја може помоћи по овом питању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

24.01.2015 06:00

Ако пласирани кредити нису везани за швакцарски франак, јесу за евро. Шта ће бити кад дође до промјене курса евра а то је неизбјежно и ускоро ће се десити! Ко ће онда стати у одбрану свих нас задужених?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ненад

24.01.2015 08:12

Рате су враћане у противвриједности франка што значи да је враћан франак. Нек све рате одбију од главнице ( обезбједиће франак за који су се наводно задужили) и на остатак дуга обрачунају курс који хоће а камату у ранијем периоду обрачунати каква је и у Швајцарској и додати на остатак дуга који треба претворити у КМ,јер се овдје зарадјује КМ а не франак,и камату на КМ по условима банке за кредите у КМ-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

24.01.2015 15:18

По мени губе сви у Европи који су дигли те кредите.

ОДГОВОРИТЕ