Ko gubi, a ko dobija sa "švajcarcem"?

Eksplozija švacarskog franaka odrazila se i u BiH gdje je 9.800 korisnika kredita u ovoj valuti dovedeno u bezizlaznu situaciju. Ugrožena je egzistencija ovih porodica i država treba da stane u njihovu zaštitu, tvrde ekonomisti.

Bosna i Hercegovina 23.01.2015 | 22:47
Ko gubi, a ko dobija sa "švajcarcem"?

Korisnici ovih kredita su u očajnom stanju i prolaze kroz pakao koji traje godinama, a dodatni skok švajcarskog franka, ove porodice su još većoj agoniji jer više nemaju od čega da vraćaju 100 posto uvećane kredite, ističu u Udruženju "Švajcarac" i podsjećaju da je među ovim licima samo u protekle četiri godine izvršeno 19 samoubistava zbog nemogućnosti da se izbore sa ovim problemima.

Advokat Dalibor Mrša kaže da je u BiH oko 3.500 građana pokrenulo tužbe protiv banke i taj broj se iz dana u dan povećava.

Hipo banka koja je u BiH izdavala ovakve kredite vezujući ih za švajacarski franak, a ne isplaćujući ga u toj valuti je narušila prava klijenata.

"Ovakvim ugovorima su narušena osnovna načela obligacionih prava klijenta, načelo ravnopravnosti ugovornih strana, načelo jednake vrijednosti uzajamnih davanja, jer potpuna je nesrazmjera između uzajamnih prava i uzajamnih obaveza. Klijent vraća duplo što je primio na početku i na to dodatno plaća kamatu", kaže Mrša.

Ekonomista Slaviša Raković tvrdi da ovakve kredite treba zabraniti u BiH.

"Privreda može da ulazi u ovakve rizike, ali ne i građani koji primaju platu u markama, a ne u švajcarcima", kaže Raković.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vasilije

23.01.2015 22:17

Ništa u ovoj opljačkanoj i svučenoj u najdublji glib-zemlji ne funkcioniše kako treba,niti se ko o tome brine ko bi trebalo da se brine!Samo skidati staru-novu vlast, milom ili silom,nek sama odabere!

ODGOVORITE
Name

rodjo

23.01.2015 22:32

Ja mislim da članice CEFTE,trebaju ekonomski ravnopravne biti???

ODGOVORITE
Name

Snaga Naroda

23.01.2015 22:34

Tzv. Zlatna kluazula je protivustavna kao što je protivustavna zakonska odredba koja je dozvoljava. Zato treba pokrenuti ocjenu ustavnosti te odredbe, i kad se ukine taj zakon poništiti sve ugovore koji visinu kredita vezuju za bilo koju stranu valutu. Jednostavnije ne može biti. U ex Ju "zlatna klauzula" bila je zabranjena

ODGOVORITE
Name

Svajcarac

23.01.2015 22:45

Ko vas je tjero da uzmete takav kredit. Šta bi bilo da je franak oslabio dali bi se žalili ili trljali ruke

ODGOVORITE
Name

Orahovac

24.01.2015 03:57

Niko nije zadužen po ovom pitanju.Jedina je mogućnost dogovor između banke i korisnika kredita.Još jedna mogućnost je da se poveća trajanje kredita i time smanji rata otplaćivanja. Time bi se dobilo na vremenu dok se ne vidi kako će se situacija dalje razvijati ... i pokušati kredit okrenuti u domaću valutu ...Ukoliko se trenutno ne može vraćati kredit važno je razgovarati sa bankom i naći neko rješenje, a ne odmah očajavati.Moguće je preći i u drugu banku , sa novim kreditom pokriti stari i u novoj banci vraćati kredit po drugim , povoljnijim uslovima.Ali ,zbog raznih taksi koje se plaćaju to najčešće nije dobra ideja...Možda neki specijalista sa ovog područja može pomoći po ovom pitanju...

ODGOVORITE
Name

Šta

24.01.2015 06:00

Ako plasirani krediti nisu vezani za švakcarski franak, jesu za evro. Šta će biti kad dođe do promjene kursa evra a to je neizbježno i uskoro će se desiti! Ko će onda stati u odbranu svih nas zaduženih?!?!

ODGOVORITE
Name

nenad

24.01.2015 08:12

Rate su vraćane u protivvrijednosti franka što znači da je vraćan franak. Nek sve rate odbiju od glavnice ( obezbjediće franak za koji su se navodno zadužili) i na ostatak duga obračunaju kurs koji hoće a kamatu u ranijem periodu obračunati kakva je i u Švajcarskoj i dodati na ostatak duga koji treba pretvoriti u KM,jer se ovdje zaradjuje KM a ne franak,i kamatu na KM po uslovima banke za kredite u KM-u.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

24.01.2015 15:18

Po meni gube svi u Evropi koji su digli te kredite.

ODGOVORITE