Опасна пића која изазивају рак

Невероватно је да је обавезно постављање етикета на кутије житарица, али не и на алкохолна пића која могу озбиљно да угрозе здравље, истичу стручњаци.

Здравље 22.01.2015 | 12:29
Опасна пића која изазивају рак

Тек 47 одсто људи свесно да постоји нека веза између испијања алкохола и потенцијално смртоносне болести - рака, али чак 83 одсто би подржало да се на алкохолна пића стављају етикете које износе храњиве вредности и здравствене информације, доказало је британско истраживање.

"Алкохол је научно доказани узрочник карцинома, али јавност тога није баш свесна. А чак и нису у ризичној групи само алкохоличари, него су и особе које редовно пију под већим ризиком од седам различитих врста карцинома, укључујући рак дојке и уста", каже Сара Вилијамс, која се бави проучавањем карцинома.

Алкохол је тренутно искључен из ЕУ прописа према којима је обавезно да на прехрамбеним артиклима и газираним пићима пишу састојци и храњиве вредности, упркос томе што је класификован тако да се убраја у прву групу према узроковању карцинома, наводи Светска здравствена организација.
"Невероватно је да је обавезно постављање етикета на кутије житарица, али не и на алкохолна пића која могу озбиљно да угрозе здравље", истакао је Ијан Гилмор, председник организације АХА која има за циљ смањивање утицаја алкохола и спречавање алкохолизма.

Иако је 91 одсто испитаника сматрало да би требало истаћи утицај алкохола на здравље, свега 31 одсто је знало да исправно повеже алкохол с раком дојке. Када би стајали натписи на пићима, свако би могао сам да донесе бољи избор, сматра Вилијамс и закључује:
"Смањивање уноса алкохола може да смањи и ризик од развоја карцинома. Тако би људи могли ређе да конзумирају алкохол и да пију нека друга пића".

Извор: Курир Стил

Коментари / 0

Оставите коментар