Недостатак мобилног телефона изазива напетост

Када су одвојени од својих паметних телефона (смарт фон), њихови власници су напетији и деконцентрисанији.

Здравље 22.01.2015 | 11:35
Недостатак мобилног телефона изазива напетост

Када су одвојени од својих паметних телефона (смарт фон), њихови власници су напетији и деконцентрисанији, а на тесту опште когнитивне способности остварили су мање бодова, показало је истраживање.

Група стручњака Универзитета Мисури недавно је установила да раздвојеност од смарт фона утиче на резултате теста опште когнитивне способности, а код учесника истраживања је примећен повишен крвни притисак и убрзан рад срца.

Научници тврде да су ти симптоми и потом напетост резултат раздвојености од телефона на кога су испитаници толико навикли па се сматра неизоставним делом свакодневног живота.

Поред тога, на тесту интелигенције, учесници истраживања су остварили нешто мањи број бодова од очекиваног.

"Резултати истраживања су показали да раздвојеност од смарт фона може да утиче на остварење слабијих резултата у когнитивном тесту", рекао је Расел Клејтон, вођа тима који је истраживање спровео на 40 корисника паметног телефона.

Добровољцима је речено да учествују у експерименту чији је циљ да се установи поузданост нове врсте апарата за мерење крвног притиска, те је од њих затражено да реше два једноставна петоминутна теста.

Први су тест испитаници решили брзо и успешно, а средином другог теста им је одузет смарт фон, уз објашњење да његов сигнал омета функционисање апарата за притисак.

Телефони су одложени на полицу у истој просторији, а научници су намерно позвали бројеве учесника који нису смели да се јаве, што је код њих изазвало виши крвни притисак и убрзан рад срца, а по завршетку истраживања осећали су нелагодност и напетост.

Амерички стручњаци објаснили су да стална потреба за мобилним телефоном произилази из чињенице да преко њих имамо приступ информацијама, сталну друштвену интеракцију и да осећамо сигурност, а страх од потенцијалног губитка те справе објашњава психолошке симптоме и осећај напетости.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар