Стрес на радном мјесту окидач за мождани удар

На сваких 100 хиљада становника Европе годишње се бележи 115 исхемијских можданих удара код мушкараца и 75 исхемијских удара код жена.

Здравље 21.01.2015 | 12:29
Стрес на радном мјесту окидач за мождани удар

Особе изложене стресу на радном месту имају већи ризик за мождани удар, објавили су шведски научници универзитета у Јечепингу.

Иначе, стрес на радном месту је раније повезиван и с повећањем ризика за срчани удар (инфаркт), пише стручни часопис "Строке".

Нови резултати засновани на анализи података прикупљених за потребе 14 ранијих студија су изложеност стресу на радном месту повезали са просечно 24 одсто већим ризиком за исхемијски мождани удар проузрокован крвним угрушком, пише агенција Ројтерс.

Иначе, на сваких 100 хиљада становника Европе годишње се бележи 115 исхемијских можданих удара код мушкараца и 75 исхемијских удара код жена.

Остали фактори ризика за мождани удар су повишена концентрација холестерола у крви, дијабетес, хипертензија и породична историја можданог удара.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Серафим

21.01.2015 12:49

То СТРЕС на радном месту је врло дискубилативно питање најмање код нас има стреса због посла, алио највисе има стреса од послодавца или сефа или директора када од вас трази да урадите несто сто није постено морално и исправно, најгоре пролазе зене које уцењују и тразе опд њих да раде сваста, секеуално их искорисцавају или злостављајму уцењују а мускарце гурају у криминал па страх од робије или одузимања имовине и њима такодје ствара огроман стрес највеци стрес имају они који немају никакав посао а зиве по градовима док се сељак сналази они постени гладују и пате се.

ОДГОВОРИТЕ