Донијета пресуда за геноцид

Међународни суд правде у Хагу донео је пресуду по узајамним тужбама за геноцид Хрватске и Србије, која ће, уз образложење, бити саопштена у првој недељи фебруара, пише београдска штампа.

Србија 21.01.2015 | 07:55
Донијета пресуда за геноцид

Стручна јавност, оцењује да највеће изгледе има одлука о одбацивању обе тужбе.

Како наводи "Политика", још се у строгој тајности држи шта стоји у овој одлуци, али стручњаци за међународно право не очекују да ће судије пресудити у корист једне од страна у процесу, већ су ближи уверењу да ће донети пресуду у којој ће обе стране бити проглашене кривима за неке од злочина које су починили припадници хрватских, односно српских јединица.

"Политика", међутим, пише и да не би требало занемарити чињеницу да је овај суд знао и непријатно да изненади Београд својим одлукама, као када је 2007. констатовао да је Србија прекршила Конвенцију о геноциду јер није учинила све што је у њенох моћи да спречи злочин у Сребреници, док је 2010. тај исти суд пресудио да Декларација о независности Косова није у супротности с међународним правом.

Лист подсећа и да ће већ 6. фебруара доћи до промене у 15-чланом судском већу, када ће у овом суду Уједињених нација у Хагу заклетву положити троје нових судија с мандатом од девет година - Јамајчанин Патрик Липтон Робинсон, Џејм Ричард Крофорд из Аустралије и Кирил Геворгијан из Русије.

"Вечерње новости" су, у тексту о одлуци судија Међународног суда правде у Хагу, нешто прецизније и пишу да ће она бити саопштена 3. фебруара.

Лист додаје, позивајући се на информативну службу Суда, да ће они врло брзо објавити када ће бити јавна седница на којој ће саопштити исход гласања.

Да је пресуда у спору Србије и Хрватске донета, сазнаје и "Данас", који подсећа да је главна расправа пред Медународним судом правде у Хагу по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид током рата у Хрватској од 1991. до 1995. поцела 3. марта прошле године и да је трајала месец дана.

Током месец дана усмене расправе, испитивања сведока, изношења доказа и суоцавања аргумената, заступници и хрватске и српске стране сматрали су да су успели да докажу геноцид који је поцинила друга страна.

Главни аргумент хрватског правног тима била је "геноцидна намера" Београда, која се показала "у низу злочина почињених над Хрватима, по истом обрасцу и у приближно исто време". С друге стране, наводи "Данас", главни аргумент српског правног тима су докази о геноцидној намери који се налазе у транскриптима Брионског састанка, где је Фрањо Туђман са војним врхом Хрватске договорио операцију Олуја, "која је резултирала геноцидом".

"Политика" подсећа и да пресуда у Хагу долази свега две недеље уочи инаугураије нове хрватске председнице, кандидаткиње ХДЗ-а, Колинде Грабар Китаровић, која на том месту наслеђује писца хрватске тужбе против Србије Иву Јосиповића.

Наводећи да се Китаровићева већ истакла оштром реториком, лист пише и да не би било чудно да пресуда у Хагу буде нови адут за унутрашњу употребу у рукама хрватске председнице, ма какава одлука судског већа била.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Неутралан

21.01.2015 07:08

Сви знају ко је и шта радио 90 тих на просторима бивше Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

21.01.2015 07:19

ШТА МИСЛИ ГОСПОЂА ПРЕДСЈЕДНИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕР-афим- аферим

21.01.2015 07:33

Како ствари стоје конацна одлука це се донети по годинама изреценим за ратни криминал и геноцид СРБИ имају од, лупам 1500 година 1200 година робије према томе се доноси и конацна одлука ко је крив, а то сто Срби мисле да сви знају сто они знају, грдно се варају. Свет зна оно сто је видео на телевизији у известајима и по годинама робије у конфликту бивсе СФРЈ то су параметри а не оно у сто један народ или група верује. По тим параметрима српски народ це бити зигосан следецих 10000 година и доведен врло брзо до самоунистења то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптуженик

21.01.2015 07:44

Давно су они нама забили нож у стомак, сада га само окрећу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сере-фино

21.01.2015 07:56

Сере-фирам, то се надају бошњаци ал' у то може вјероват само малоуман-значи ако је у Сарајеву највише лопова осуђено на робију Сарајево је по теби аутоматски град лопова.како је то по вама просто казо бабо да је тако и вакат је тако е мој јадовниче камионом ти кебо доноси документацију о злочинима и злочинцима а нико да га упита откуд то теби да ниси крио ти то све као саучесник тих итих.интересантни сте ви муслимани вјерујете у суд по потреби на примјер кад је било противуставно прогласит државу Босну у време државе Југославије ви нисте поштовали закон а кад доведе Додик у питање постојање садашњу БиХ тад поштујете закон љуби вас мајка паметне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абцда

21.01.2015 08:08

Ако Босна и Херцеговина није добила пресуду за геноцид против Југославије (односно Србије и Црне Горе), онда неце ни Хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

21.01.2015 08:38

Да смо нормални не би рата ни било. Све би се договорили. А вишак наоружања продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.01.2015 09:14

Међународни суд правде у Хагу је агенција Ватикана исто као што су: ЦИА, ИНТЕРПОЛ, ОЕБС, УН, ЕУ, АЛ КАИДА, ИСИС, Светски економски форум у Давосу итд.., То су агенције преко којих Ватикан корумпира и исплаћује светске бирократе (Читај: Капарисане плаћенике који слуђују масе).У питању су институције католика уз чију помоћ језуити дневно легално убијају на 100-тине људи широм света. Слободни свет мора да се супростави болесном уму Ватикана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

21.01.2015 10:00

Ето вам свима прилике да несто урадите како се не би поновило то сто је било. Видим свима је то лијепо сто је било, неки би цак волили да се понови. Какви смо ми људи, погледајте Французе и Њемце данас, а сијетите се да су се вијецито за врат хватали, данас зиве у миру. Ми не моземо без тога национализма и сиротиње то нам је у крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

21.01.2015 10:10

Слажем се са абцда, то сам и ја мислио написати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

либеро

21.01.2015 11:35

Хрватска ће уствари бити осудјена за геноцид, протјерала је пола милиона људи односно својих држављана. Попалила им и опљачкала све. С обзиром на континуитет њихове политике с обзиром на НДХ из 1941 до 1945 године, такву државу треба укинути. За мене ту нема дилеме.

ОДГОВОРИТЕ