Новинар пуштен на привремену слободу

Македонски новинар Томислав Кежаровски, који је осуђен за откривање идентитета заштићеног свједока, пуштен је на привремену слободу из скопског истражног затвора "Шутка".

Свијет 20.01.2015 | 22:55
Новинар пуштен на привремену слободу

Рјешење о прекиду извршења затворске казне донијела је директор Управе за извршење затворских санкција Лидија Гаврилова.

"Директор затвора `Шутка` поднио је приједлог за прекид извршења затворске казне новинара Кежаровског због здравствених разлога. Управа је размотрила захтјев и донијела рјешење којим се издржавање казне одгађа до 18. фебруара, када треба да се јави у затвор", изјавила је Гавриловска.

У Скопљу је данас организован велики протест новинара, а својим колегама се одмах након ослобађања прикључио и Кежаровски.

Кривични суд у Скопљу осудио је Кежаровског на четири и по година затвора због одавања идентитета заштићеног свједока у случају убиства старца у велешком селу Орашје. Текст је објављен 2008. године.

Апелациони суд одлуку је преиначио на двогодишњу затворску казну.

Кежаровски је већину затворске казне провео у истражном затвору "Шутка" и у кућном притвору и остало му је још да у затвору проведе три мјесеца и 10 дана.

Судске власти су га, не чекајући рок жалбе од три дана, послале у затвор на доиздржавање затворске казне.

Изрицање пресуде, али и експресно спровођење Кежаровског у затвор изазвало је велики број реаговања у македонској јавности.

Коментари / 0

Оставите коментар