Novinar pušten na privremenu slobodu

Makedonski novinar Tomislav Kežarovski, koji je osuđen za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka, pušten je na privremenu slobodu iz skopskog istražnog zatvora "Šutka".

Svijet 20.01.2015 | 22:55
Novinar pušten na privremenu slobodu

Rješenje o prekidu izvršenja zatvorske kazne donijela je direktor Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Lidija Gavrilova.

"Direktor zatvora `Šutka` podnio je prijedlog za prekid izvršenja zatvorske kazne novinara Kežarovskog zbog zdravstvenih razloga. Uprava je razmotrila zahtjev i donijela rješenje kojim se izdržavanje kazne odgađa do 18. februara, kada treba da se javi u zatvor", izjavila je Gavrilovska.

U Skoplju je danas organizovan veliki protest novinara, a svojim kolegama se odmah nakon oslobađanja priključio i Kežarovski.

Krivični sud u Skoplju osudio je Kežarovskog na četiri i po godina zatvora zbog odavanja identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva starca u veleškom selu Orašje. Tekst je objavljen 2008. godine.

Apelacioni sud odluku je preinačio na dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Kežarovski je većinu zatvorske kazne proveo u istražnom zatvoru "Šutka" i u kućnom pritvoru i ostalo mu je još da u zatvoru provede tri mjeseca i 10 dana.

Sudske vlasti su ga, ne čekajući rok žalbe od tri dana, poslale u zatvor na doizdržavanje zatvorske kazne.

Izricanje presude, ali i ekspresno sprovođenje Kežarovskog u zatvor izazvalo je veliki broj reagovanja u makedonskoj javnosti.

Komentari / 0

Ostavite komentar