Пореска чешља и стрине и таште!

Имовина деце, тетака, стричева, стрина, ташти и рођака који не живе у домаћинству с политичарима највероватније ће бити под лупом Пореске управе од марта, кад буде усвојен закон о пореклу имовине, открива неке од одредаба новог правног акта Зоран Стојиљковић, члан Агенције за борбу против корупције.

Србија 20.01.2015 | 22:18
Пореска чешља и стрине и таште!

- То ће бити прави помак. Према новом закону, провера њихове имовине неће имати временски рок, као што то сад предвиђа Закон о Агенцији против корупције, којим се проверава само имовина од 2010. године, кад је основана - каже Стојиљковић.

Зачарани круг

Он наглашава да ће се новим законом, што је по њему кључно, проверавати имовина свих сродника и тако ће се затворити зачарани круг по коме су политичари своје богатство углавном преписивали на друге особе и тиме заобилазили закон - каже Стојиљковић, објашњавајући да би овај закон коначно требало и да открије спрегу политичара и тајкуна.

- Закон ће важити ретроактивно и коначно ће расветлити спрегу тајкуна и политичара који су стекли богатство у последњих 20 година, од деведесетих до приватизација - напомиње Стојиљковић и додаје да може доћи до одузимања функција, али и оних некретнина које нису стечене на легалан начин.

Чисти ко суза

С друге стране, актуелни министри и политичари тврде да су „чисти пред законом“ и да су сву имовину пријавили на своје име.

Тако Бојан Пајтић, војвођански премијер, каже да му је имовина иста већ годинама.

- Нисам богатији него пре десет година. И треба да се провери колика је имовина, а колики приходи политичара - каже војвођански премијер.

Синиша Мали, градоначелник Београда, каже да, колико му је познато, Пореска управа и сад може да проверава имовину свих грађана.

- Кад сам ступио на ову функцију, поднео сам имовинску карту и на тај начин сам сву своју имовину уредно пријавио.

Све на своје име

И Братислав Гашић, министар одбране и потпредседник СНС, истиче да нема шта да крије и да је приватник већ 27 година.

- Поздрављам доношење закона, да видимо ко су ти политичари који су само од политике постали богаташи. Сва имовина је уредно пријављена и није на стрине, тетке, тече као код неких - каже Гашић, док социјалиста и бивши министар Милутин Мркоњић, за чије су се име везивале многе афере, тврди да нема ништа од имовине.

- Го сам ко пиштољ. Немам ни кола, ни стан, ни кућу, моја жена има стан, а ја живим само од посланичке плате - тврди Мркоњић.

Реаговања политичара

Александар Антић, министар енергетике: Уредно све пријављујем
Уредно све пријављујем и имовина се откако сам на јавним функцијама није увећала. Политичари, као носиоци јавних функција, треба да буду под лупом јавности.

Расим Љајић, министар трговине: Пријављујем и очеву имовину
Не страхујем јер већ више од десет година пријављујем сву имовину, чак и ону која се формално води на мог оца, али је ја користим.

Зорана Михајловић, министарка саобраћаја: Тајкуни треба да се плаше
Треба да страхују тајкуни и они за које не знамо како су стекли прве милионе. Ја не страхујем. Закон треба да уведе ред да грађани који поштују закон и поштено раде и живе буду заштићени.

Вања Удовичић, министар спорта: Све сам уредно пријавио
Контрола порекла имовине је нормална ствар у свим уређеним државама. Свако ко је поштовао закон нема разлога за бригу. Сви знају како сам стекао имовину и све је пријављено.

Јадранка Јоксимовић, министарка за ЕУ: Нисам богатија
Немам промене имовинске карте које би требало да пријавим. Мислим да је важно да такав закон буде донет.

Кори Удовички, министарка државне управе: Спокојна
Уредно пријављујем имовину, што ћу учинити и сада у предвиђеном року. Немам никаквог разлога за страх.

Небојша Човић, председник КК Црвена звезда: Подржавам нови закон
Уредно сам пријављивао имовину у складу са законом. Не страхујем од таквог закона, напротив, у потпуности га подржавам.

Позитивни примери Хонгконг и Бразил: Успели да победе корупцију
Најпозитивнији примери борбе против корупције су Хонгконг и Бразил. У Хонгконгу је 2002. оформљена независна комисија против корупције и у оквиру ње одељење за операције са хиљаду истражитеља. После шест година, изузетно корумпирани Хонгконг уврштен је у групу 20 земаља у свету у којима се корупција јавља као редак случај. У Бразилу, после избора Луле да Силве за председника, привредни развој земље покренут је заустављањем корупције и социјалним програмима.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Колике породице људи имају

20.01.2015 21:23

Нас су ратови истребили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

21.01.2015 21:21

ста сте се ухватили министара и ситне бураније идите на високе полозаје па њих преиспитајте одакле им виле јахте авиони камиони итд.

ОДГОВОРИТЕ